Log in
  1. Despre IEPURI:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre IEPURI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la iepuri

Bolile non-infectioase comune la iepuri

Care sunt cateva dintre bolile comune la iepuri? Printre bolile comune intalnite la iepuri sunt cele care se refera la nas infundat, staza intestinala, paraziti, bolile dentare, cancer uterin si gatul inflamat.

Cele mai frecvente urgente la iepuri

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea iepuri

Medicina Preventiva la iepuri

Medicina Preventiva la iepuri

Vaccinarile de rutina nu sunt necesare pentru iepuri, dar controalele sanitar-veterinare si controalele anuale de scaun sunt recomandate.

next
prev

Abcesele la iepuri

Ce sunt abcesele?

Abcesele sunt una dintre problemele cele mai comune si mai dificile intalnite la iepuri. Acestea pot varia de la rani deschise ale pielii cu puroi, scurgeri albe, pana la leziuni interne invazive. Abcesele interne pot fi nediagnosticate pana in momentul in care provoca moartea animalului si astfel ele sunt identificate dupa moarte. Abcesele de multe ori se refera la probleme dentare, cum ar fi abcesele regasite la radacina dintelui. Uneori, puroiul poate fi detectat la deschiderile canalului lacrimal, insa acestea nu reflecta infectii ale ochiului, ci o infectie profunda a radacinii dentare.

abces la iepureCare sunt cauzele abceselor?

Organismele care cauzeaza, in general, aceste abcese sunt adesea Pasteurella sau Staphylococcus. Ambele pot fi gasite la iepurii sanatosi. Pasteurella o regasim in pasajele nazale, iar Staphylococcus pe piele. In cazul in care sistemul imunitar este scazut, bacteriile se raspandesc, cauzand un abces. Aceasta este o versiune foarte simplificata de evenimente care se intampla atunci cand se formeaza un abces. Aceasta situatie se intampla datorita faptului ca exista si alti factori predispozanti, cum ar fi malformatii ale oaselor si dintilor, care apoi duc la abcese dentare sau de ventilatie slaba, care duc la probleme respiratorii. In ceea ce priveste conditiile de mediu, a dietei si a sanatatii generale, acestea pot ajuta la prevenirea formarii de abcese.

Cum sunt tratate abcesele?

Problema principala este ca, odata ce apare un abces, este foarte dificil de tratat. Antibioticele cu greu pot sa patrunda mijlocul unui abces. Acest lucru inseamna ca, in multe cazuri, chirurgia este tratamentul optim, fiind relativ usoara intr-un abces de piele, dar mult mai dificila intr-un abces la radacina dintelui sau a cavitatii abdominale. Spre deosebire de pisici si caini, puroiul la iepure este, in general, solid. Acest lucru inseamna ca pur si simplu deschiderea si drenarea nu vor avea  succes, deoarece puroiul nu se va scurge! Drenajul inadecvat sau incapacitatea de a elimina cauzele care stau la baza puroiului vor rezulta un abces care se va repeta in mod continuu.

In cazul in care interventiile chirurgicale curative nu sunt posibile, atunci se vor incerca o serie de interventii chirurgicale pentru a controla bacteriile si pentru a reduce abcesul. Acestea includ implantarea de antibiotice polimetilmetacrilate sau antibiotice care contin ciment dentar. Pasta de hidroxid de potasiu se utilizeaza de asemenea, deoarece are abordari mai radicale. Mierea de Manuka de asemenea poate fi utilizata, insa niciuna dintre acestea nu sunt utilizate in monoterapie, ci doar in combinatie cu debridarea chirurgicala. Pe scurt, multitudinea de tehnici diferite ilustreaza modul in care nici unul nu este in totalitate de succes, in toate cazurile.

In unele cazuri, recurente, in special abcese dentare, adesea nu exista alta alternativa decat cea de ingrijire "paliativa". Acest lucru va presupune deschiderea periodica a abcesului si chiuretajul, tratamentul dentar si antibioza continua sistemica (pentru a reduce riscurile de septicemie) si analgezie (non-steroidalele antiinflamatoare sunt adecvate). Unele dintre aceste cazuri poate fi folosit in acest fel timp de mai multi ani, astfel incat el sa mentina un stil de viata de buna calitate.

Din pacate, tratamentul nu este intotdeauna de succes si in cazul in care durerea nu poate fi controlata sau este foarte costisitoare pe termen lung, tratamentul nu poate fi continuat, iar eutanasierea ar putea fi singura alternativa.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:49
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600