Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Adaptarea modului de suplimentare cu minerale in functie de administrarea cerealelor distilate

Furnizarea tipului adecvat de minerale impreuna cu furajele bazate pe cereale distilate, poate ameliora unele potentiale probleme de sanatate, putand fi si mai economica din punct de vedere financiar. (Karla Jenkins, delegat din partea Universitatii din Nebraska)

 

Majoritatea producatorilor sunt constienti de faptul ca cerealele distilate reprezinta o sursa foarte ieftina si foarte concentrata de proteina si de energie. Cerealele distilate reprezinta, de asemenea, si o sursa adecvata de fosfor, care adesea poate elimina necesitatea suplimentarii furajelor cu acesta prin premixuri minerale.


Desi este important ca necesarul de fosfor al vitelor sa fie indeplinit, este important sa va si asigurati ca raportul dintre calciul si fosforul (Ca:P) din ratie este corect. Raportul recomandat pentru Ca:P este in mod normal de 1,5:1 sau de 2:1, dar nu mai mic de 1:1. Daca acest raport se inverseaza, bovinele incep sa manifeste calculi urinari, la care majoritatea fermierilor se refera prin termenul de „pietre la rinichi”. Apare un blocaj la nivelul tractului urinar, care impiedica golirea vezicii urinare.


Atunci cand animalelor li se administreaza fosfor in exces, riscul ca acestea sa dezvolte aceasta afectiune creste. De aceea, inlaturarea surplusului de fosfor din pachetul mineral si/sau adaugarea calciului la ratie pot fi necesare in cazul administrarii in furaje, ca sursa de proteina, a cerealelor distilate.

Pe langa riscurile legate de sanatatea animalului, adaosul de fosfor in ratia acestuia creste si costurile. Daca cerealele distilate indeplinesc acest necesar, atunci costurile cresc nejustificat.
O vaca de 540 kg aflata in ultima parte a gestatiei necesita 0,26% Ca si 0,16% P in raport cu materia uscata din ratie. Daca ratia de baza a acestei vaci este suplimentata cu aproximativ 12 kg de fan de calitate slaba si cu jumatate de kg de cereale distilate, atunci nu numai ca necesarul sau proteic si energetic va fi satisfacut, dar si nivelul de Ca si P din alimentatie va ajunge la 0,26%, respectiv la 0,2%. Astfel i se vor furniza Ca si P in raport de 1,3:1, deci adaosul de fosfor la premixul mineral nu va fi necesar.

Un vitel de 135 kg aflat in crestere, care ia in greutate cate 0,7-0,9 kg/zi, necesita 0,4% Ca si 0,2% P, raportate la materia uscata. Daca furajul de baza al vitelului este compus din 4 kg de fan de calitate slaba, 9 kg de siloz de porumb si 1,1 kg cereale distilate, atunci acesta va beneficia de 0,29% Ca si 0,36% P, raportate la materia uscata. Acest raport nu este chiar de 1:1, iar astfel un fermier ar putea dori sa achizitioneze premixuri minerale fara adaos de fosfor, dar cu adaos de calciu.

Cerealele distilate sunt bogate si in sulf. Sulful poate inhiba absorbtia cuprului atunci cand este administrat in concentratii mari. De aceea, fermierii ce administreaza cereale distilate ca si sursa de energie (de exemplu, mai mult de 30% din materia uscata), ar trebui sa ia in considerare si niste minerale cu un continut mai mare de cupru, pentru a asigura asimilarea acestuia.
Multe companii producatoare suplimente minerale ofera produse destinate administrarii in paralel cu furajele pe baza de cereale distilate, imbogatite cu calciu, fara adaos de fosfor sau sarace in acest element, precum si cu adaos suplimentar de cupru.
Furnizarea tipului adecvat de minerale impreuna cu furajele bazate pe cereale distilate, poate ameliora unele potentiale probleme de sanatate, putand fi si mai economica din punct de vedere financiar.

Ultima modificareLuni, 14 Ianuarie 2019 13:07
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600