Log in
  1. Despre Suine:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre SUINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la suine

Virus modificat care da rezultate ca vaccin la porcine in cazul pestei porcine africane

Oamenii de stiinta aflati in subordinea Guvernului Regatului Unit au facut o descoperire genetica despre care sustin ca reprezinta un pas inainte in lupta impotriva unei boli grave si adesea fatala a porcinelor.

Cele mai frecvente urgente la suine

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea suine

Ce fel de ferma de porci imi fac?

Ce fel de ferma de porci imi fac?

De aici lucrurile vor lua o cu totul alta dimensiune. Daca ati dapasit cu bine stadiul anterior si aveti idee...

next
prev

Agresivitatea la scroafele gestante -Cum puteti controla agresivitatea intr-un grup de scroafe gestante Agresivitatea este inevitabila la scroafele gestante adapostite in acelasi grup, indiferent de spatiu, dimensiunea grupului, de spatiul alocat pentru odihna sau de regimul de hranire. Agresivitatea la scroafe este de scurta durata. Agresivitatea este mai intensa in timpul primelor ore de coabitare si scade vizibil dupa 24 de ore de la introducerea in grup. Un lot stabil se va forma la o saptamana de la constituirea acestuia. Cu toate acestea, agresivitatea intensa initiala este in detrimentul bunastarii animalelor cat si a productiei la scroafe.

Agresivitatea ridicata cauzeaza leziuni fizice si contribuie la cresterea nivelului de cortizol la femelele gestante. Atunci cand femelele sunt grupate in timpul perioadei de inseminare, rata de conceptie a scroafelor poate fi redusa cu 5%. 
In cadrul unui grup neomogen, se va crea o ierarhie, ramanand constant un anumit grad de agresiune la scoafele din acel grup care nu poate fi eliminat. 
Strategiile de management ar trebui sa se concentreze pe controlul agresivitatii cat si pe 
protejarea scroafelor vulnerabile la agresiune. Scrofitele sunt de dimensiuni reduse, ceea ce le duce in pozitie de subordonat si sunt astfel mult mai vulnerabile in grupul format. Atunci cand sunt adapostite impreuna cu scroafe mature, scrofitele sunt „subordonate” acestora, suferind mult mai multe leziuni. Nivelurile de cortizol vor fi mult mai mari comparativ cu cel gasit la scroafele mature. 

Agresiunea initiala duce la subordonare in cazul scroafelor tinere. Aceasta poate avea consecinte serioase asupra reproducerii: scroafele tinere incearca sa evite conflictele si astfel nu reusesc sa obtina hrana, ceea ce duse la un aport alimentar redus. 
In majoritatea sistemelor de crestere in grup, scroafele tinere sunt adapostite separat. Cu toate acestea, dupa prima lactatie, o scrofita va fi adapostita impreuna cu scroafele adulte. La intarcare, greutatea corpului de paritate 1 a scroafelor este similara cu cea a scrofitelor, adica aproximativ 75% din greutatea corporala a scroafelor mature. Pentru a proteja scrofitele de paritate 1 de agresiuni acestea ar trebui sa fie adapostite cu scroafe tinere, mai degraba decat cu scroafe mature.

Scroafele pot deveni „colege” de padoc pentru cateva saptamani. Asadar, gruparea scroafele ce au impartit deja acelasi padoc in timpul gestatiei anterioare poate conduce la reducerea agresivitatii intre animale. 
Mai multe studii au demonstrat ca, scroafele sunt mai putin agresive dupa ce au devenit gestante comparativ cu scroafele ce se afla in perioada intarcare sau la scurt timp dupa reproducere. 
Gruparea scroafelor dupa verificarea gestatiei, la patru- cinci saptamani dupa imperechere reduce agresivitatea intre animale si implicit leziunile produse.

De asemenea, se diminueaza efectele amestecarii femelelor asupra ratei de fatare. 
Marimea grupului de scroafe variaza foarte mult de sistemele de crestere. Nu exista nici o dimensiune ideala a grupului pentru a mentine agresiunea la un nivelul minim. Cu toate acestea, scroafele din grupurile mari, mai ales cele tinere, prezinta mai putina agresivitate per scroafa comparativ cu gruparea acestora in grupuri mici. De asemenea, zona mare de tarcuri ofera, spatiul de adapost necesar pentru retragerea scroafelor. 
Prin punerea in practica a strategiilor de management adecvat, putem elimina leziunile grave si performanta redusa asociata cu agresiunea. Se imbunatateste astfel bunastarea generala si performanta la de scroafele gestante crescute in sistem de grup.

Ultima modificareJoi, 31 Ianuarie 2019 16:39
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600