Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Andalusianul

Andalusianul

Cunoscuta oficial ca Rasa pura spaniola, Andalusianul isi are originile in Spania secolelor trecute. Andalusianul, rezultat partial al eforturilor de...

next
prev

Albanezul

Rasa albaneza este numita dupa locul de origine - Albania. Un cal de rasa comuna, Albanezul este ideal pentru echitatie, dar este, de asemenea, util in activitatea de munca usoara.

Caracteristici fizice

cal albanian

Au existat initial doua tipuri de rasa Albanez: "Albanezul de munte" si "Albanezul de campie" o denumire provenita dupa locul de crestere a cailor.
Albanezul de munte are o inaltime in jurul valorii de 49 de inci (125 de centimetri), in timp ce Albanezul de campie este mai inalt aproximativ 53 inchi (134 de centimetri). Desi mai mic si mai usor, Albanezul de munte este mai rezistent la boli. De asemenea, este mai agil, mai viu, si mai curajos decat Albanezul de campie. Din acest motiv, Albanezul de munte este de preferat pentru echitatie. Albanezul de campie este mai greu si mai inalt. Avand in vedere forma sa mai masiva, acesta este folosit in principal pentru activitatea de tractiune, tragand vagoane si sarcini usoare. Mersul sau este usor si natural, si este destul de puternic pentru dimensiunile sale. Datorita incrucisarii, diferentele dintre tipurile de munte si de campie s-au estompat in timp si nu mai sunt in mod clar evidente. In general, calul albanez este indesat, acesta apare in culori comune, cum ar fi castan, negru, sau gri.

Istorie si trecut

Rasa albaneza este parte din rasa mai mare din Balcani. Ca atare, caracteristicile sale fizice sunt foarte similare cu cele ale cailor din regiunea Balcanilor. Concret, aspectul si forma lor sunt similare cu cele ale cailor gasiti in muntii din Bosnia-Hertegovina si masiul muntos Rodopi. Atunci cand otomanii au venit si au creat Imperiul Otoman, caii nativi albanezi au fost incrucisati cu exemplare din tarile Arabe Unite, in speranta de a imbunatati fondul genetic albanez. O incrucisare cu Haflinger, de asemenea, a fost facuta pentru a imbunatati echilibrul si capacitatea de a lucra in teren muntos. In timp ce rasa albaneza a fost, in principal crescuta in trecut pentru calarie si de tractiune, este acum adesea folosit pentru munci agricole. Eforturile recente in vederea incrucisarii s-au concentrat pe cresterea dimensiunii pentru a-l face mai potrivit ca un cal de ferma.

 

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Ultima modificareJoi, 18 August 2016 15:14
Mai multe din această categorie: « CALUL ARAB, un cal inteligent Calul Abtenauer »

trclama pachet promo firme 600