Log in
  1. Despre Suine:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre SUINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la suine

Virus modificat care da rezultate ca vaccin la porcine in cazul pestei porcine africane

Oamenii de stiinta aflati in subordinea Guvernului Regatului Unit au facut o descoperire genetica despre care sustin ca reprezinta un pas inainte in lupta impotriva unei boli grave si adesea fatala a porcinelor.

Cele mai frecvente urgente la suine

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea suine

Ce fel de ferma de porci imi fac?

Ce fel de ferma de porci imi fac?

De aici lucrurile vor lua o cu totul alta dimensiune. Daca ati dapasit cu bine stadiul anterior si aveti idee...

next
prev

Alegerea locatiei unei ferme de porci

Desigur ca prima dorinta a unui proprietar al unei ferme de porci este sa fie cat mai aproape de el aceasta ferma si amplasata pe pamantul proprietate. Daca locatia probabila va intruni toate conditiile esentiale, puteti sa o luati in considerare. Mai bine concentrati-va insa sa raspundeti la cateva probleme esentiale pentru amplasarea unei ferme de porci:

porci 2

1. Distanta fata de alte ferme de porci - este esentiala daca doriti sa nu cheltuiti o avere pe serviciile veterinare sau de preventie activa sau si mai rau, de sacrificare preventiva sau de necesitate. Ca principiu trebuie sa fiti cat mai departe de orice picior de porc. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va izolati cu ferma in mijlocul pustiului la sute de km de orice picior de om sau animal. Amplasarea in grup a fermelor de porci este o optiune viabila si recomandata din punct de vedere economic atata timp cat tehnologiile de crestere si intretinere sunt similare si se respecta reguli corecte de igiena si biosecuritate. Dar asezarea unei ferme in mijlocul sau la marginea satului, in Romania este o alegere mai mult decat nefericita. Atentie ca in Romania o problema importanta o constituie porcii mistreti. Vioi, aparent sanatosi tun, migratori, acestia pot constitui o adevarata problema de securitate pe care trebuie sa o luati in calcul.

2. Drumul - o circulatie prea mare va fi intotdeauna o mare problema de securitate epidemiologica dar si financiara. Prea aproape de drumuri intens circulate, ferma va crea intotdeauna tentatie pentru unii "observatori financiari" care sunt des intalniti in Romania si care considera ferma dvs "bunul intregului popor" dar si a unor vizitatori epidemiologici neinspirati care se plimba din ferma in ferma chiar si pentru a va convinge sa realizati o asigurare. Pe de alta parte, un drum greu accesibil va descuraja un furnizor serios de furaje sau chiar pe soferul acestuia in a va presta un serviciu de calitate iar pe dvs va poate aduce intr-o criza de nervi. Cu siguranta drumul de acces la fema nu trebuie sa corespunda cu drumul de acces catre zone intens populate. Cand ne gandim la drumuri trebuie sa luam in considerare si drumurile intermediare si cele care vor deservi ferma. Alte aspecte care tin de caile de acces se refera la materialele din care sunt realizate, posibilitatea igienizarii, generarea prafului, posibilitatea de limitare si restrictionare a accesului, posibilitatea de control a circulatiei oamenilor si animalelor, etc.

3. Facilitatile - Apa, curentul, eventual gazul. Dar si accesul si distantele pana la abator, platforme de gunoi autorizate sau instalatii de procesare a acestuia, furnizori de hrana, unitati de colectare a cadavrelor, servicii veterinare, forta de munca, etc. Sunt foarte importante deoarece cheltuiti resurse care nu se regasesc in procesul de adaugare de plus-valoare prin procesul productiv. Aceste gauri negre ale unei afaceri cu porci sunt o adevarata provocare și va vor consuma toata munca, energia dar si multi bani daca nu le evaluati corect la amplasarea fermei.

4. Conditiile de teren si clima - Desigur ca nu va fi o optiune asezarea femei langa un curs de apa indiferent de marimea acestuia dar nici pe varful dealului pentru a fi paravan la toate vanturile. Chiar directia de propagare a vantului predominant este importanta. Un numar important de agenti microbiologici sunt raspinditi pe cale erogena: Actinobacillus Pleuro/Pneumoniae, Mycoplasma
hyopneumoniae, Clasic Swine Fever. Platformele de gunoi ale fermelor din apropiere sau satele apropiate pot constitui o problema de biosecuritate mai ales daca gunoiul este uscat (injectarea gunoiului poate fi cu siguranta o masura binevenita de protectie). Distanta intre ferme sau chiar intre grajdurile aceleasi ferme poate constitui un avantaj pentru transmiterea Mycoplasma hyopneumoniae.

5. Cladirile - nu din punct de vedere constructiv si ca utilitate, aspect care va fi abordat ceva mai tarziu. Din punct de vedere al sistematizarii zonei dar si a fermei. Asa cum spuneam este un avantaj sa fie ferme de porci grupate intr-o anumita zona chiar "gard in gard" daca au tehnologii identice de crestere si exploatare. Dar modul de asezare al cladirilor trebuie sa tina cont de miscarea animalelor, vecinatatile tehnologice si de varsta, etc. De asemenea, trebuie avute in vedere si viitoarele posibilitati de extindere, crearea de noi cladiri tehnologice sau imbunatatirea celor existente. Stabilirea locului si a destinatiei cladirilor este necesara a se realiza ca si cum am realiza din prima zi o ferma super completa, cu toate ca investitiile se vor prelungi pe o perioada considerabila de timp, chiar dupa ce am dat drumul la productie. Este total neeficient sa spunem "lasa sa fac doua grajduri si sa dau drumul" ca dupa finalizarea acestora sa constati ca ar mai fi nevoie de doua sau trei cladiri dar care trebuie sa le pui cu totul si cu totul aiurea deoarece nu te-ai gandit de la inceput cum ar fi mai util tehnologic si financiar. Pe de alta parte, trebuie gandit ca aceste cladiri sa fie cat mai practic asezate si mai usor de acccesat. Cam cum ar fi ca un muncitor, sau noi sa facem cateva zeci de drumuri intre doua cladiri aflate la zeci de metri una de alta pentru diverse "chestii" necesare in fluxul curent al activitatii. Pe de alta parte, daca avem o zona de locuit pentru muncitori nu este corect sa o punem langa grajd sau acestia sa fie nevoiti sa treaca prin toata ferma pentru a se duce sa cumpere o paine de la birtul din sat.

6. Imprejmuirea - sau gardul este esential pentru o ferma de porci. Recomandare: intai construiti gardul si apoi apucati-va de ridicat fema si restul. Considerentele sunt nenumarate, credeti-ne pe cuvant. Cand ridicati gardul ganditi-va la urmatorul aspect: caile de propagare a germenilor. Prin definitie exista cateva cai importante de propagare a acestora: prin aer, apa sau diversi purtatori. Aici, la diversi purtatori pot intra: hainele oamenilor, mucoasa nazala sau intreaga mucoasa respiratorie a oamenilor, pielea acestora, mucoasa digestiva. Pe langa acestea, toate animalele care exista de obicei in jurul nostru transporta la fel agentii patogeni: blana/piele, mucoasa nazala/digestiva, etc. De obicei oamenii, se opresc la un gard sau la o poarta daca au bun simt sau nu au un interes "financiar" legat de ferma noastra. Dar o pisica sare si pana la 6 m, un caine sare cu usurinta un gard de 2 m, un soarece sau un sobolan se strecoara usor prin plasa unui gard sau pe sub acesta. Acestea, alaturi de multi altii constituie vectori pe care trebuie sa incercam sa ii oprim sau sa ii descurajam sa intre in ferma noastra. Gardul si imprejmuirile pot fi o solutie daca sunt bagate la cel putin 0,5 m in pamant si au peste 2,5 m inaltime fara a fi in preajma vegetatiei. Utilizarea unor fire electrice speciale amplasate conform indicatiilor unor specialisti pot de asemenea sa descurajeze acesti intrusi.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:51
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600