Log in
 1. Despre BOVINE:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Amplasarea fermelor

Amplasarea unitatilor zootehnice se stabileste pe baza unor studii temeinice. Poate parea o gluma, dar avem zeci de exemple de amplasare a fermelor care au fost construite acolo unde avea omul proprietatea, fara a tine cont de nici un alt aspect. Resursele financiare angrenate ulterior in corectarea sau atenuarea unor efecte datorate proastei amplasari sunt uriase si duc de cele mai multe ori la falimentul fermei.

Studiile social-economice au in vedere amplasarea pe terenuri slab productive sau neproductive, in zonele preorasenesti, a unitatilor producatoare de lapte, carne si oua si a celorlalte tipuri in zonele rurale; existenta cailor de comunicatie, a resurselor de furaje, apa potabila si energie pentru asigurarea unei eficiente maxime a investitiilor si folosirea rationala a fortei de munca.
Studiile edilitare au in vedere amplasarea unitatilor zootehnice, in functie de planurile de sistematizare si perspectivele de dezvoltare ale localitatilor rurale si urbane, dupa caz, pentru reducerea pretului de cost a investitiilor, prin construirea si folosirea in comun a unor unitati, precum si evitarea dezafectarii lor.
Studiile sanitare au in vedere alegerea amplasamentului de asemenea maniera incat sa evite sau sa limiteze poluarea mediului la nivelul limitelor sanitare si, prin aceasta, riscul de imbolnaviri, zoonoze si disconfort.
Studiile sanitar-veterinare au in vedere necesitatea prevenirii contaminarii efectivelor din viitoarea investitie, dar si a difuzarii de boli din aceasta. De asemenea, se are in vedere asigurarea parametrilor de microclimat, dar si a altor cerinte de igiena.In aceste conditii amplasamentul ales trebuie sa raspunda urmatoarelor deziderate:

 • sa fie suficient de mare, pentru a permite desfasurarea in bune conditii a tuturor activitatilor aferente unitatilor zootehnice, conform tehnologiilor concepute;
 • sa aiba o panta lina, uniforma, de 1-3%, cu expunere spre sud, sud-est si sud-vest, pentru a asigura o buna expunere la soare si o colectare eficienta a precipitatiilor;
 • sa fie sub nivelul localitatilor invecinate, pentru a se evita scurgerile de apa si a dejectiilor spre acestea;
 • sa nu fie inundabil, intelegand prin aceasta ca punctul cel mai decliv al amplasamentului trebuie sa depaseasca cu minimum 0,5 m nivelul maxim posibil al apelor curgatoare din zona, iar coeficientul de risc nu trebuie sa fie mai mare de 1% pentru complexe si de 2% pentru ferme;
 • sa fie stabil, avand solul cu permiabilitate mare, capacitate de retinere a apei si capilaritate reduse;
 • sa aiba nivelul apei freatice la minimum 1,5 m adancime (se determina prin studii hifrologice si pedologice);
 • sa fie salubru, liber de germeni anaerobi, elemente parazitare (se face prin studiile biologice ale solului);
 • sa nu fie asezate in vai stramte, neinsorite, umede, cu ceata persistenta sau in apropierea apelor statatoare, favorabile dezvoltarii insectelor hematofage;
 • sa fie protejat de vanturile dominante reci si de inzapeziri, in care sens se aleg pantele opuse ale acestora;
 • sa fie astfel localizat incat vantul dominant sa nu antreneze gazele odorante spre localitatile limitrofe;
 • sa aiba in apropiere terenuri pentru pasuni si culturi furajere;
 • sa beneficieze de surse de apa potabila si de energie electrica (dar fara ca ferma sa fie traversata de retele de inalta tensiune);
 • sa aiba in apropiere statii de transformare a energiei electrice si cai de comunicare (dar nu mai aproape de 22 m de sosele nationale, 20 m de sosele judetene si 18 m de drumuri comunale);
 • sa fie la distante asiguratoare de sursele de poluare organizate permanente (combinate chimice, metalurgice, termocentrale).
 • Este interzis ca unitatile zootehnice sa fie traversate de drumuri publice, conducte de gaze sau de canalizare publica.

La amplasarea unitatilor zootehnice se va avea in vedere si asigurarea zonelor de protectie sanitara , pentru prevenirea poluarii mediului ambiant al localitatilor invecinate. Pentru realizarea acestui deziderat trebuie asigurate distantele minime dintre unitatile zootehnice si centrele populate, care conform actelor normative (ordinul MS nr. 981/1994) sunt de: 500-1000 m pentru unitatile de crestere si ingrasare a porcinelor, in functie de marime (sunt puternic odorante); 300-500 m pentru unitatile de crestere si exploatarea bovinelor (300 m pentru unitatile sub 500 bovine si 500 m pentru unitatile cu efective mai mari de 500 bovine); 500 m pentru unitatile de crestere si exploatare a ovinelor.

Zonele de protectie sanitar-veterinara , oficializate prin ordinul MAIA nr. 76/1979, au drept scop asigurarea izolarii in spatiu a unitatilor zootehnice, pentru prevenirea difuzarii sau contaminarii de/cu boli transmisibile la/din alte localitati si evitarea poluarii centrelor populate limitrofe. Pentru realizarea acestui deziderat s-au stabilit distantele minime necesare intre unitatile zootehnice. Acestea sunt de 200-500 m intre unitatile zootehnice de profiluri diferite, in sistem de crestere intensiv, cu exceptia distantei dintre unitatile cu animale de blana si celelalte unitati zootehnice, care au fost stabilite la 100-200 m

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Ultima modificareMarți, 30 August 2016 14:07
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600