Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Albanezul

Albanezul

Rasa albaneza este numita dupa locul de origine - Albania. Un cal de rasa comuna, Albanezul este ideal pentru echitatie...

next
prev

Andalusianul

Cunoscuta oficial ca Rasa pura spaniola, Andalusianul isi are originile in Spania secolelor trecute. Andalusianul, rezultat partial al eforturilor de colonizare spaniole, a fost responsabil pentru imbunatatirea mai multor rase de cai din lumea intreaga.

Caracteristici fizice

Andalusianul este un cal frumos, elegant si gratios. Cu o statura de 154 cm, calul se inalta superb cu musculatura sa minunata, membrele robuste si articulatiile bine definite, precum si cu copitele dense. Cu toate acestea, nu se poate spune ca Andalusianul este un cal greoi, ci dimpotriva, putem spune ca se misca usor si cu o armonie iesita din comun.

In functie de liniile sale de sange, capul poate fi precum cel Arab sau cel Barb, desi este, de obicei convex. Ochii sunt plini de viata, urechile sunt scurte si drepte. Andalusianul are un gat arcuit, pieptul masiv, fundul rotunjit. In mod normal, andalusianul are o firul de par gros, la coama si la coada. Culorile obisnuite sunt gri deschis sau alb, desi poate fi la fel de bine si murg.

Personalitatea si temperamentul

Andalusianul invata rapid, este istet si loial. Este un cal calm si a fost calul ideal pentru ofiteri in timpul razboaielor.

Istoric si background

Andalusianul poate fi numit calul de rasa pura spaniola, dar stramosii sai au genele multor rase de cai din lume precum: Sorraia, Galician, Pottok, Garrano sau Asturian.

Aceste rase straine au fost aduse in Spania in diferite perioade de timp si sub diverse pretexte, de exemplu, in timpul invaziei asupra Peninsulei Iberice. In timpul invaziilor, invadatorii isi aduceau proprii lor cai cu ei. Asa se face ca in Peninsula Iberica au trecut atat cai cu sange fierbinte, din est, cat si cai cu sange rece, din nord. Alte rase care au contribuit la fondul genetic Andalusian sunt: Camargue, Arab, Gotland.

Ca rezultat al incrucisarilor, Andalusianul poate fi inclus in doua mari tipuri: andalusianul clasic, cu un profil convex si andalusianul cu capul tipic de arab. Andalusianul clasic a fost pastrat de catre calugarii Carthusian, in timp ce andalusianul cu cap de cal arab este rezultatul eforturilor din sec. 19, de incrucisare intre andalusian si arab.
Acest cal a fost folosit in toata lumea, astfel ca este cunoscut sub diferite nume: saddle, Jennet sau Zapta sunt cateva dintre ele.

Andalusianul modern pastreaza capacitatea de a se adapta la orice mediu, acesta fiind unul din motivele pentru care este una din cele mai folosite rase in scolile de calarie din lume.

 Media

Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:52
Mai multe din această categorie: « Calul American Albino

trclama pachet promo firme 600