Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Andalusianul

Andalusianul

Cunoscuta oficial ca Rasa pura spaniola, Andalusianul isi are originile in Spania secolelor trecute. Andalusianul, rezultat partial al eforturilor de...

next
prev

Anemia la cai

Anemia la cai este definita generic ca diminuarea volumui de sange. Exista o varietate de cauze diferite care produc anemia si de obicei apare ca efect secundar al altor afectiuni de care sufera calul.

Simptome si tipuri

• Neobisnuit de slaba performanta

• Slabiciune

• Letargie

• Pierderea poftei de mancare

• Depresia

• Pierderea luciului parului

• Murmur cardiac

• Membranele mucoase palide

Cauze

Anemia poate fi clasificata ca anemie acuta (cu debut rapid) sau cronica (persistenta sau de lunga durata). Anemia acuta este cauzata de pierderea rapida de sange, ca urmare a unei leziuni traumatice sau a unui vas de sange rupt. Anemia cronica este uneori un pic mai complicata si poate avea mai multe cauze, dintre care unele includ cancerul (in special tipurile care afecteaza maduva osoasa), boala renala cronica, ulcerele gastrice, sau grave deficiente nutritionale.

Diagnostic

Diagnosticul de anemie este foarte simplu, dar gasirea cauzei anemiei este de multe ori destul de anevoioasa. Un simplu test de sange care masoara volumul hematocritului (PCV) va spune medicului veterinar daca calul este anemic si, daca da, cat de grav este afectat. PCV nu va spune insa medicului veterinar de ce sau cum calul a devenit anemic. Uneori, sunt necesare investigatii amanuntite pentru a gasi cauza, in special daca anemia este severa si calul este foarte slabit.

Tratament

Tratamentul va depinde in ultima instanta de cauza principala a anemiei. In caz de hemoragie acuta, sursa pierderii de sange trebuie sa fie oprita. Acest lucru poate necesita interventie chirurgicala si este, de obicei, o situatie de urgenta. Dupa ce sursa de pierdere de sange este identificata si, speram, corectata, calul va fi probabil pus pe fluide IV. Aceste lichide vor ajuta sustinerea sistemului circulator pana ce maduva osoasa este capabila sa produca mai multe celule rosii de sange. Pentru anemia cronica, gestionarea cauzei este cel mai bun mod de a ajuta calul. Ingrijirea In toate cazurile de anemie acuta, odihna stricta este necesara. Durata perioadei de odihna va fi dictata de cat de mult sange a pierdut calul. Pentru anemia cronica, medicul veterinar poate prescrie un supliment alimentar de fier si alte vitamine, cum ar fi vitamina B12.

Prevenirea

Dupa orice procedura chirurgicala invaziva, calul ar trebui sa beneficieze de odihna si de timp pentru recuperare si vindecare adecvat. Caii mai mari sau caii aflati in recuperare dupa boli cronice ar trebui sa fie alimentati cu furaje de buna calitate, impreuna cu suplimente nutritive.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:52
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600