Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Albanezul

Albanezul

Rasa albaneza este numita dupa locul de origine - Albania. Un cal de rasa comuna, Albanezul este ideal pentru echitatie...

next
prev

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

manz

Acest lucru devine o problema atunci cand manzul bea colostru (primul lapte), care contine acesti anticorpi. Acesti anticorpi maternali actioneaza impotriva tipul de de sange al manzului, apoi distruge celulele de sange ale manzului, cauzand grave probleme si complicatii.

Simptome • Letargie • Anemia (PVC <20%) • Ritm cardiac rapid • Ingalbenirea ochilor si a mucoaselor (icter) • Urina inchisa la culoare

Cauze

Asa cum s-a mentionat anterior, o discrepanta intre tipul de sange al iepei si al manzului este cauza isoerythyolysis neonatale. Aceasta situatie apare la aproximativ 1-2% din toti manjii de cai si cu o rata usor mai crescuta de aproape 7% din nasterile la catiri. Pentru a se produce, cateva lucruri trebuie sa se intample. In primul rand, manzul trebuie sa mosteneasca de la tatal sau un tip specific de sange (Aa sau QA). In al doilea rand, mama trebuie sa devina sensibilizata la tipul de sange al manzului. Acest lucru se intampla cel mai frecvent prin hemoragie transplacentara in timpul unei sarcini anterioare. Se poate intampla, de asemenea, in cazul in care iapa a avut vreodata o transfuzie de sange integral. Manzul devine apoi expus la acesti anticorpi atunci cand bea colostrul mamei lui. Acesti anticorpi incep apoi sa distruga celulele sanguine ale manzului.

Diagnostic

Un diagnostic prezumtiv de NI se poate face pentru un manz in primele patru zile, cand se prezinta semnele mai sus-mentionate. Teste specifice de laborator se pot face pentru a confirma prezenta anticorpilor maternali in celulele rosii, dar acest lucru necesita timp si, uneori, timpul este esenta bolii.

Tratament

Daca aceasta boala este diagnosticata cand manzul este mai mic de 24 de ore, alimentatia ar trebui sa fie facuta cu inlocuitor de lapte administrata printr-un tub nasogastric. Alt tratament va include fluide IV pentru a sprijini sistemul circulator al manzului si functia rinichilor, oxigen suplimentar daca este necesar, si antibiotice sistemice pentru a preveni infectii bacteriene secundare. Daca anemia manzului este severa, o transfuzie de sange poate fi necesara.

Ingrijirea

Daca isoerythyolysis neonatala este depistata destul de devreme, prognosticul este mult mai favorabil decat la un manz care a fost grav afectat pana la inceperea tratamentului. Tratamentul de sustinere va fi necesar pentru o perioada de timp, pana cand manzul incet incepe sa produca celule rosii din sange sanatoase pentru a le inlocui pe cele pe care le-a pierdut.

Prevenirea

Prevenirea isoerythyolysis neonatal este mult mai mult de succes decat tratamentul. Daca stiti ca iapa a avut vreodata o transfuzie de sange, sau a avut anterior un manz cu NI, nu se permite alaptarea in termen de 24 pana la 48 de ore de la nastere. Unele rase, cum ar fi arabi pursange sunt mult mai predispuse genetic.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: Anemia la cai »

trclama pachet promo firme 600