Logo
Imprimă această pagină

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

manz

Acest lucru devine o problema atunci cand manzul bea colostru (primul lapte), care contine acesti anticorpi. Acesti anticorpi maternali actioneaza impotriva tipul de de sange al manzului, apoi distruge celulele de sange ale manzului, cauzand grave probleme si complicatii.

Simptome • Letargie • Anemia (PVC <20%) • Ritm cardiac rapid • Ingalbenirea ochilor si a mucoaselor (icter) • Urina inchisa la culoare

Cauze

Asa cum s-a mentionat anterior, o discrepanta intre tipul de sange al iepei si al manzului este cauza isoerythyolysis neonatale. Aceasta situatie apare la aproximativ 1-2% din toti manjii de cai si cu o rata usor mai crescuta de aproape 7% din nasterile la catiri. Pentru a se produce, cateva lucruri trebuie sa se intample. In primul rand, manzul trebuie sa mosteneasca de la tatal sau un tip specific de sange (Aa sau QA). In al doilea rand, mama trebuie sa devina sensibilizata la tipul de sange al manzului. Acest lucru se intampla cel mai frecvent prin hemoragie transplacentara in timpul unei sarcini anterioare. Se poate intampla, de asemenea, in cazul in care iapa a avut vreodata o transfuzie de sange integral. Manzul devine apoi expus la acesti anticorpi atunci cand bea colostrul mamei lui. Acesti anticorpi incep apoi sa distruga celulele sanguine ale manzului.

Diagnostic

Un diagnostic prezumtiv de NI se poate face pentru un manz in primele patru zile, cand se prezinta semnele mai sus-mentionate. Teste specifice de laborator se pot face pentru a confirma prezenta anticorpilor maternali in celulele rosii, dar acest lucru necesita timp si, uneori, timpul este esenta bolii.

Tratament

Daca aceasta boala este diagnosticata cand manzul este mai mic de 24 de ore, alimentatia ar trebui sa fie facuta cu inlocuitor de lapte administrata printr-un tub nasogastric. Alt tratament va include fluide IV pentru a sprijini sistemul circulator al manzului si functia rinichilor, oxigen suplimentar daca este necesar, si antibiotice sistemice pentru a preveni infectii bacteriene secundare. Daca anemia manzului este severa, o transfuzie de sange poate fi necesara.

Ingrijirea

Daca isoerythyolysis neonatala este depistata destul de devreme, prognosticul este mult mai favorabil decat la un manz care a fost grav afectat pana la inceperea tratamentului. Tratamentul de sustinere va fi necesar pentru o perioada de timp, pana cand manzul incet incepe sa produca celule rosii din sange sanatoase pentru a le inlocui pe cele pe care le-a pierdut.

Prevenirea

Prevenirea isoerythyolysis neonatal este mult mai mult de succes decat tratamentul. Daca stiti ca iapa a avut vreodata o transfuzie de sange, sau a avut anterior un manz cu NI, nu se permite alaptarea in termen de 24 pana la 48 de ore de la nastere. Unele rase, cum ar fi arabi pursange sunt mult mai predispuse genetic.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro
logo euroveterinarian
2009 - 2018 © Revista Veterinarul FERMA & Asociatia Euroveterinarian
Toate drepturile rezervate. Copierea, distribuirea, transmiterea si folosirea neautorizata a materialelor de pe acest website sunt strict interzise fara acordul scris al Asociatiei Euroveterinarian. Responsabilitatea privind continutul materialelor revine autorilor. Toate materialele de pe acest website sunt protejate de Legea privind drepturile de autor.