Log in
  1. Despre Ovine & Caprine:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre Ovine & Caprine
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Ovine & Caprine

Limfadenita cazeoasa la oi

Preventia este cea mai ieftina cale de mentinere a sanatatii efectivelor. Consultarea medicului veterinar este esentiala atunci cand vine vorba de sanatatea efectivelor de animale.

Cele mai frecvente urgente la Ovine & Caprine

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea Ovine & Caprine

Zece lectii despre folosirea antibioticelor la oi

Zece lectii despre folosirea antibioticelor la oi

Oile se imbolnavesc si ele, ca orice alt animal, dar mor mai putine, daca producatorii recunosc problema existenta, pun diagnosticul...

Utilizati cuvintele cheie pentru a gasi informatii despre Ovine & Caprine

next
prev

Avortul la oi - cauze si tratamente posibile

Avorturile idiopatice sunt avorturi pentru care nu exista o explicatie. Majoritatea avorturilor sunt idiopatice.

Campylobacter sau vibrioza poate cauza 10% pana la 60% din avorturile unui efectiv de oi. Oile de obicei nu sunt bolnave. Fetusul si placenta sunt avortate in timpul ultimelor trei sau patru saptamani de gestatie. Placenta este ingrosata si maro. Unele ovine infectate cu campylobacter pot sa nu aiba avort dar vor produce miei slabi, majoritatea dintre acestia murind.

Vibrionul este contractat de obicei oral. Nu este o boala venerica. Aglomerarea oilor si hranirea cu nutret contaminat cresc sansele unui focar. Oile noi care sunt purtatoare ale organismului vor contamina efectivul. Vaccinati cu un vaccin inactivat la reproducere sau la mijlocul perioadei de gestatie, daca avortarea a fost o problema cu care v-ati mai luptat, in trecut. In anul urmator, folositi un intaritor la mijlocul gestatiei. Vaccinarea costa in Uniunea Europeana cam 40 de centi per oaie per an.

Daca ovinele nu au fost vaccinate si apare un focar de avort, hranirea cu 250 – 400 mg tetraciclina per oaie zilnic timp de 30 de zile ar trebuie sa fie o masura de preventie eficienta. Chlamydia sau avortul enzootic, afecteaza 2% pana la 5% din oi. Aceasta boala a devenit mai des intalnita din anul 1970. Oile de obicei sunt bolnave si nu vor manca pentru doua sau trei zile. Placenta este retinuta si este de culoare maro. Oile de obicei au secretii vaginale.

Avortul apare in timpul ultimelor patru saptamani de gestatie. Exista un nou vaccin (inactivat) care costa aproximativ un dolar per oaie. In cazul unui focar, antibioticele sunt de ajutor, dar incidenta scazuta diminueaza caracterul practic.

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit protozoar Toxoplasma gondii, care apare la oameni si la anumite mamifere si pasari. La oi, cauzeaza avortul, encefalita si pneumonia. Toxoplasmoza fost pentru prima data izolata la oaie in anul 1942 si de atunci a devenit cauza cea mai frecventa pentru diagnosticul avortului la oaie. Avortul apare in timpul ultimei luni de gestatie, desi unele ovine infectate pot duce la termen gestatia cu miei slabi sau morti.

Excrementele de pe fan si grane de la pisici sunt o sursa majora de infectie. Din moment ce protozoarul care cauzeaza toxoplasmoza are unele similaritati cu cocidioza, Monesin (neaprobat la oaie dar disponibil cu ajutorul unei retete veterinare) si Lasalocid au fost administrate la oi in timpul sfarsitului perioadei de gestatie pentru a controla cu succes boala.

Dozajul la aceste medicamente il stabiliti impreuna cu medicul veterinar curant. Daca o oaie care nu este gestanta devine infecata cu toxoplasmoza si dezvolta o imunitate impotriva bolii inainte de a deveni gestanta, avortul este evitat in mod normal.

Ultima modificareDuminică, 03 Februarie 2019 10:35
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: Gestatia toxica la oi »

trclama pachet promo firme 600