Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Bacterii din genul Clostridium – intrebari si raspunsuri

Viteii tineri infrunta multe provocari pe masura ce se dezvolta pana la maturitate. Un vitel tanar poate sa arate bine in timpul hranirii de dimineata, sa nu arate la fel de bine la pranz si sa fie mort pana la sfarsitul zilei.

Care este cel mai des intalnit motiv pentru aceasta moarte brusca? Mai mult decat probabil, bacteriile din genul Clostridium au gasit un mediu propice de dezvoltare in intestinul vitelului si toxinele puternice produse de cresterea bacteriana au omorat vitelul.

Deci ce putem face cu privire la aceasta problema? Ce decizie urmarim sa luam in managemntul acestui agent patogen? Contactarea medicului veterinar local este un bun inceput. El/ea este cel mai bun profesionist calificat sa va ajute in gestionarea bolii infectioase din ferma dumneavoastra. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate intrebari si raspunsuri cu privire la problema bacteriilor din genul Clostridium:

 De unde vin bacteriile din genul Clostridium?

Bovinele pot fi infectate chiar si de noua tipuri diferite de bacterii din genul Clostridium. Clostridium perfringens tipul A, B si C tind sa fie tipurile primare care cauzeaza cele mai multe infectii in randul viteilor tineri. Clostridium perfringens este companionul nostru constant. In cantitati foarte mici, ele sunt cel mai probabil prezente in intestinul majoritatii bovinelor, tinere si adulte. Depinzand de tip, ele pot proveni din sol, de la nuntreturile insilozate necorespunzator si/sau din mediul de locuit. Ganditi-va ca sunt peste tot, doar ca in concentratii mici.

De ce sunt bacteriile din genul Clostridium o problema?

Dintre toate tipurile de Clostridium perfringens, tipul C este cel mai patogen si mai frecvent implicat in moartea viteilor tineri. Viteii refuza sa manance si devin slabi si au foarte des un abdomen destins sau acut. Moartea este subita. Frecvent, un vitel nou-nascut moare chiar inainte ca el sa manifeste diaree. Succesul tratamentului este foarte scazut. Infectiile cu Clostridium perfringens tipul A sunt mai putin frecvente in randul viteilor tineri comparativ cu tipul C. Dar cand este intalnit, durerea si criza sunt simptome comune. Precum infectiile cu tipul C, infectiile cu tipul A sunt adesea acompaniate de inflamarea intestinului, refuzul de a manca si incapacitatea de a sta in picioare. Moartea survine de obicei pana la o zi din momentul aparitiei primului simptom. Similar cu infectiile cu tipul C, succesul tratamentului infectiilor produse de tipul A este foarte scazut.           

De ce s-a imbolnavit acest vitel si nu cel de langa el?

 Spre deosebire de infectiile produse de Salmonella sau Mycoplasma, bolile produse de bacteriile din genul Clostridium nu se transmit de la un vitel la altul. Majoritatea cazurilor in care viteii mor din cauza bacteriei Clostridium perfringens, sunt probleme de administrare care ajuta la dezvoltarea unui mediu propice in intestin. Odata mediul propice dezvoltat, bacteriile din genul Clostridium perfringens oportuniste trec intr-o faza de multiplicare exploziva. De exemplu, viteii pot fi expusi la o doza de bacterii extraordinar de mare din sursele comune de contaminare ale colostrului sau ale locuintei. O cantitate mare de Clostridium perfringens poate oricand sa copleseasca sistemul de aparare imun al unui vitel. In mod alternativ, chiar si cand expunerea la bacterii este scazuta, metodele de crestere pot crea conditii la nivelul intestinului care sunt perfecte pentru dezvoltarea bacteriei Clostridium perfringens.

Ce poate o ferma de lapte sa faca diferit?

In primul rand, oferiti-le viteilor suplimente imune puternice. Metodele cele mai eficiente folosite de catre noi sunt reprezentate de vaccinare. Luati legatura cu medicul veterinar de turma cu privire la programul de vaccinare al intregii turme impotriva clostridiozei. Include injectii initiale si de rapel pentru juninci? Acesta ar trebui sa aiba, de asemenea, injectii de rapel pentru vacile adulte. Cunoscand istoricul medical al turmei, dumneavoastra si medicul veterinar puteti alege produsele potrivite si orarul pentru vaccinare.

Ultima modificareVineri, 26 Octombrie 2018 06:19
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600