Log in
 1. Despre BOVINE:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Biosecuritatea: principii generale privind operatiunile de crestere a animalelor

Procedurile de biosecuritate sunt puse in aplicare pentru a impiedica introducerea agentilor patogeni si reducerea impactului pericolelelor biologice si chimice. In operatiunile de crestere a animalelor in care se produce mancare, biosecuritatea este de asemenea importanta pentru protejarea lantului alimentar de boli cu impact asupra sanatatii publice.

Principiile biosecuritatii sunt: izolarea, salubritatea si miscarea restransa/restrictionata.


Exemple plecand de la aceste principii pe operatiunile cu animale includ: procedurile de carantina, curatarea minutioasa a echipamentelor si limitarea contactului intre grupurile de animale. La elaborarea unui plan de biosecuritate este important sa identificam mai intai riscurile si pericolele care ar putea duce la aparitia unor focare de boli. Acest lucru va varia in functie de speciile de animale, tipurile de adapost, apropierea de alte animale etc.

Practici generale de management

 • disponibilitatea de cizme pentru vizitatori pentru a fi folosite atunci cand ajung in ferma. Salopete curate pentru vizitatori sunt de asemenea extrem de importante in sistemele cu biosecuritate ridicata.
 • bai de picioare ar trebui plasate intre grupurile de animale sau la intrarea si iesirea din ferma. Acestea trebuie schimbate/inlocuite frecvent deoarece acumularea de materii organice limiteaza eficacitatea.
 • delimitarea unei parcari speciale pentru vizitatori va limita transferul agentilor patogeni de la cauciucuri, etc
 • pentru a descuraja animalele salbatice sa intre in ferma trebuie folosite garduri sau bariere bine construite.
 • cainii si pisicile nu trebuie sa aiba acces la zonele de adapat/hrana deoarece pot fi purtatori de boli care cauzeaza avortul la animale - neosporoza sau toxoplasmoza.
 • orice animal proaspat cumparat trebuie pus in carantina si testat pentru boli transmisibile specifice speciei sau uzului. De exemplu, taurii si berbecii ar trebui testat pentru bolile cu transmitere sexuala, inainte de imperechere.
 • toate zonele de maternitate trebuie sa fie departe de zonele cu animale bolnave pentru a limita expunerea nou nascutilor la boala. Aceste zone trebuie sa fie curatate zilnic sau ideal, dupa fiecare fatare.
 • vaccinati impotriva bolilor transmisibile, atunci cand acest lucru este posibil.
 • tineti echipamentele de manipulare a gunoiului de grajd separat de echipamentele care manipuleaza hrana de animale.
 • etichetati toate chimicalele si pastrati-le intr-un loc departe de furaj si de accesul animalelor.
 • separati toate animalele bolnave imediat ce le descoperiti si asigurati de indata tratamentul adecvat. Pentru aceste animale ar trebui sa se foloseasca furaj si apa separat.
 • fiti constient de bolile care sunt transmisibile la oameni din cadrul fermei - leptospiroza la bovine, ectima contagioasa a oilor si caprelor etc.

Biosecuritatea este importanta atat pe plan local, national cat si international. Este responsabilitatea fermierilor sa asigure siguranta animalelor lor, a vecinilor si a sursei de hrana.

 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600