Log in
  1. Despre Pasari:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PASARI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la pasari

Vaccinarea impotrivei variolei la porumbei

Variola apare atat la porumbeii de casa cat si la cei salbatici. Apare mai frecvent in verile umede, dar si in zilele calde de toamna. Virusul variolei porumbeilor afecteaza in mod special porumbeii, dand simptome cutanate si modificari pe mucoase. Virusul nu se transmite la oameni sau mamifere. In forma cutanata: apar cruste (noduli variolici) mai ales in regiunea ciocului...

Cele mai frecvente urgente la pasari

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea pasarilor

Iluminatul pentru gaini si schema de iluminat pentru crescatoriile familiale

Iluminatul pentru gaini si schema de iluminat pentru crescatoriile familiale

Pasarile se pot dezvolta adecvat la lumina natural normala si nu necesita conditii speciale de iluminare. Totusi, intensitatea si durata...

next
prev

Bronsita infectioasa la pasari

: Bronsita infectioasa este o boala care apare clinic doar la puii de gaina. La gainile adulte, boala evolueaza aparent fara nici un simptom.

Sinonime: BI, bronsita, raceala.

Etilogie: Coronavirus cu structura antigenica complexa: 3 proteine structurale (S, N, M) dintre care proteina S1 este hemaglutinina, iar S2 produce raspuns imun celular.

Specii afectate:

Bronsita infectioasa este o boala care apare clinic doar la puii de gaina. La gainile adulte, boala evolueaza aparent fara nici un simptom. Este o boala costisitoare deoarece la pui poate provoca pagube insemnate prin mortalitate iar la animalele adulte printr-o scadere dramatica a productiei. O boala asemanatoare apare la prepelita de Virginia (bronsita prepelitelor), dar este cauzata de un virus diferit.

Semne clinice:

Severitatea infectiei bronsitice este influentata de varsta si de status-ul imun al efectivului, de conditiile de mediu si de prezenta altor boli. Consumul apei si al hranei scade. Puii afectati vor ciripi intens (galagios), avand o secretie apoasa la nivelul ochilor si narilor, cu o respiratie grea cu crize de sufocare la puii tineri. Zgomotele respiratorii sunt mai perceptibile in timpul noptii cand pasarile se odihnesc. Productia de oua scade dramatic. Productia va reveni in 5 sau 6 saptamani, dar la o rata mai scazuta. Virusul bronsitei infectioase poate afecta mai multe tesuturi ale organismului, inclusiv cel din tractusul reproductiv. Ouale sunt mici avand cojile aspre si neregulate, albusul devine apos.

Transmiterea:

Bronsita infectioasa este o boala a pasarilor de curte foarte contagioasa. Aceasta se raspandeste prin intermediul aerului, a sacilor furajeri, a pasarilor moarte infectate, a adaposturilor infectate si a rozatoarelor. Desi virusul poate fi transmis prin ou, embrionii afectati nu vor ecloza.

Diagnosticul:

Se realizeaza prin izolarea şi identificarea pe oua embrionate. Materialul patologic este reprezentat de inelele traheale cu zonele de mucoasa afectata. Izolarea se realizeaza pe substrat de ou embrionat de 9 – 11 zile (nanism embrionar). Identificarea se face prin virusneutralizare, ELISA, IHA (cel mai specific este testul SN). ELISA se utilizeaza numai pentru estimarea raspunsului imun postvaccinal (estimarea uniformitatii raspunsului imun vitelin).

Combaterea:

Tratament specific nu exista. Se imbunatatesc conditiile de microclimat (creşterea temperaturii, ventilatie, controlul noxelor). Datorita nefropatogenitatii se combate deshidratarea prin suplimentarea apei cu saruri (electroliti).

Profilaxia:

Vaccinuri vii adminsitrate prin apa, intraconjunctival, intranazal prin aerosoli la ventilatii mici;
Vaccinuri inactivate inainte de intrarea in ouat ce vor preveni tulburarile de reproductie.

Ultima modificareJoi, 29 Noiembrie 2018 18:47
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600