Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Albanezul

Albanezul

Rasa albaneza este numita dupa locul de origine - Albania. Un cal de rasa comuna, Albanezul este ideal pentru echitatie...

next
prev

Calul Abtenauer

Abtenauer este o rasa de cai de provenienta germana. Un trapas bun, este deosebit de gratios si de lin in miscarile sale. Desi de dimensiune medie, Abtenauer este de fapt un cal de tractiune obisnuit cu tragerea de sarcini grele pe teren muntos. Din pacate, Abtenauer a devenit o rasa rara.

Caracteristicile fizice

Abtenauer

Cu inaltimea de aproximativ 57-60 inchi (144-155 cm), Abtenauer este o rasa destul de mica si indesata, cu un cap bine definit. Are picioare puternice, musculoase si echilibru bun. De asemenea, este agil, puternic, sigur. Aceste caracteristici il fac potrivit in special pentru drumetii in teren muntos, accidentat. Curios, Abtenauer are parul cret atunci cand se naste, dar acest lucru se schimba. Acesta rasa se gaseste in diferite culori, inclusiv maro si castan, dar exista, de asemenea, o multime de nuante de albastru si negru. Abtenauers cu pete mici este foarte rar, in plus, petele sunt in general considerate neatractive in rasa.

Personalitatea si temperamentul

Abtenauer este docil, devotat, ascultator, si nesolicitant, ceea ce il face un cal ideal. Si pentru ca este cu sange rece, Abtenauer poate rezista la temperaturi extrem de reci, perfecte pentru a cara la munte.

Ingrijirea

Abtenauer, folosit in teren accidentat si vreme rece, este un cal rezistent, care nu are nevoie de ingrijire speciala. De fapt, iepele Abtenauer si manjii sunt intotdeauna trimisi la munte in timpul verii la pasune. O data pe saptamana, sunt hraniti cu hrana sarata pentru a impiedica salbaticirea.

Cu toate acestea, trebuie depuse eforturi pentru a salva rasa Abtenauer de la disparitie. In caz contrar, acest cal rezistent si extrem de util poate deveni doar o alta pagina in istoria cailor.

Istoria si trecutul

Abtenauer este un cal de sange german dar a fost crescut aproape de Salzburg, Austria, mai precis, valea Abtenau de unde a primit numele sau. Conform inregistrarilor, in jurul a 100 de iepe Abtenauer au fost crescute in aceasta vale si folosite pentru a trage sarcini grele pana la munte.

Abtenauer este, de asemenea, declarat a fi inrudit cu rasa de cai Noriker - o alta rasa cunoscuta in
Austria, cu radacinile in Grecia. Abtenauer este considerat a fi cea mai mica varianta a acestei rase.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT.

Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt numai cu titlu orientativ. Aspectele clinice pot avea semne variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Daca aveti orice problema particulara, va rugam sa completati un formular de suport si asistenta in programul SENSA iar un medic veterinar specialist va va raspunde.
Aceste informatii fac parte din programul de informare a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii saiUltima modificareMarți, 30 August 2016 13:53
Mai multe din această categorie: « Albanezul Calul American Albino »

trclama pachet promo firme 600