Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Andalusianul

Andalusianul

Cunoscuta oficial ca Rasa pura spaniola, Andalusianul isi are originile in Spania secolelor trecute. Andalusianul, rezultat partial al eforturilor de...

next
prev

CALUL ARAB, un cal inteligent

Calul Arab reprezinta una dintre cele mai cunoscute si respectate rase de cai. Este foarte admirat pentru inteligenta sa, atitudinea, rezistenta si trasaturile sale fine. Desi nu face parte din fondul genetic de provenienta al tuturor celorlalte rase de cai, calul Arab a fost folosit in numeroase proiecte de hibridare pentru a imbunatati trasaturile genetice ale celorlalte rase.

TRASATURI FIZICE


Capul sau, mic si cu trasaturi fine, are un profil fie drept, fie concav, uneori cu un semn alb pe fata. Urechile sunt scurte si ascutite, cu o usoara inclinare catre interior. Are de asemenea membre musculoase puternice si o coada ce porneste de sus, alaturi de un gat inalt, umeri largi, torace adanc si greaban proeminent.
Aceasta rasa are de obicei o roba de culoare castaniu inchis (roiba), cenusie sau castanie, desi pot aparea si exemplare murge (par format dintr-un amestec de fire albe si pigmentate). Parul sau este lucios, iar pielea este neagra. Per ansamblu, calul arab are o conformatie foarte placuta.

PERSONALITATE SI TEMPERAMENT


Calul arab este foarte inteligent. Invata repede si are o fire dinamica, fiind ideal pentru calarie. Totusi, acesta poate deveni agresiv daca si cand acesta este agresat de catre proprietarul sau.

ISTORIC SI PROVENIENTA


Acest cal este asociat cu Orientul Mijlociu. Insa contrar legendelor din aceste zone, rasa nu s-a format ca atare, si nici macar nu este originara din Orientul Mijlociu. De fapt, dovezile arheologice si expeditiile au relevat faptul ca stramosii calului Arab au ajuns in Asia si Europa traversand vechea stramtoare care a legat la un moment dat America de Nord de Asia.
Din caii care au migrat in Asia si Europa s-au evidentiat patru arhetipuri ca rezultat al selectiei naturale. Aceste patru tipuri sunt reprezentate de Tipul Ponei, variantele I si II, si de Tipul Cal, variantele III si IV. Calul Arab se presupune ca provine din Tipul Cal varianta IV, care poseda caracteristici similare cu cele ale animalului modern. Dovezile arata de asemenea ca rasa Araba e posibil sa fi existat libera in Turcia si Siria.
Astazi, calul Arab este reprodus in numeroase zone ale lumii. Puritatea genetica a acestui cal este respectata strict, desi cel mai bun fond genetic arab este considerat a proveni din tarile Orientului Mijlociu, precum Iordan si Iran.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 14:04
Mai multe din această categorie: Albanezul »

trclama pachet promo firme 600