Log in
 1. Despre IEPURI:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre IEPURI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la iepuri

Bolile non-infectioase comune la iepuri

Care sunt cateva dintre bolile comune la iepuri? Printre bolile comune intalnite la iepuri sunt cele care se refera la nas infundat, staza intestinala, paraziti, bolile dentare, cancer uterin si gatul inflamat.

Cele mai frecvente urgente la iepuri

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea iepuri

Medicina Preventiva la iepuri

Medicina Preventiva la iepuri

Vaccinarile de rutina nu sunt necesare pentru iepuri, dar controalele sanitar-veterinare si controalele anuale de scaun sunt recomandate.

next
prev

Cancerul uterin la iepuri

Cancerul uterin la iepuri
Adenocarcinomul la iepuri

Adenocarcinomul uterin - o tumoara de tip malign care apare din tesutul secretor din cavitatea interioara a uterului, este unul din cele mai comune forme de cancer la iepuri. Acesta apare la aproape 60% din femelele de iepure ce au varsta de peste trei ani. Aceste tumori uterine maligne de regula apar de la mucoasa endometriala a uterului sau din straturile interioare ale acestuia.


Adesea, cancerul uterin se formeaza dupa ce iepurele a dezvoltat deja alte probleme de reproducere la nivelul uterului, printre care endometrioza, o problema dureroasa care implica cresterea exagerata de tesut in uter si pe organele de reproductie. Varsta pare sa fie cel mai important factor de risc pentru aceasta afectiune. Tumorile pot fi gasite de asemenea, in concurenta cu alte conditii, inclusiv vene umflate in mucoasa endometriala, afectiuni mentionata ca anevrisme venoase.

Simptome si tipuri

Semnele si simptomele de adenocarnicom uterin variaza de la iepure la iepure, desi, in general, orice iepure de sex feminin de peste 3-4 ani prezinta cel mai mare risc. Prezenta sangelui in urina este unul din cele mai des intalnite semne.

Alte simptome pot fi:

 • Secretii vaginale cu sange
 • Chisturi la nivelul glandelor mamare, lichid tulbure ce poate iesi din glandele mamare
 • Schimbari comportamentale, inclusiv agresivitate
 • Letargie, incapacitate de a manca, mucoase palide (Apar de regula in etapele tarzii ale bolii)
 • Tumori abdominale (apar de obicei in etapele tarzii ale bolii)
 • Excrescente mamare

Cauze

Orice femela care este insa capabila sa se reproduca este supusa riscului dezvoltarii unui cancer uterin.

Diagnostic

Diagnosticul incepe de obicei cu excluderea altor cauze pentru aceste simptome, inlusiv cea mai evidenta cauza pentru o masa in abdomen: gestatia. Tumorile uterine benigne sau non-canceroase pot provoca, de asemenea, multe dintre simptomele si semnele descrise mai sus. O proliferare a celulelor poate fi asociata si cu alte afectiuni benigne, cu toate acestea, simptomele descrise mai sus sunt cel mai adesea atribuite adenocarcinomului sau cancerului, in special la femelele care au mai mult de trei ani. Anemia insoteste de multe ori aceasta afectiune si este de ajutor la diagnosticarea acesteia.

De ajutor pot fi si rezultatele anormale la examinarile imagistice (de exemplu la radiologie, ultrasunete), la fel putand fi si ganglionii limfatici umflati sau anormali, sugestivi pentru raspandirea afectiunii. Un diagnostic definitiv se poate pune dupa ce se primesc rezultatele biopsiei tesutului uterin.

Tratament

Tratamentul adenocarcinomului uterin poate implica o histerectomie totala pentru a elimina partile bolnave ale organelor iepurelui dvs. Aceasta interventie este, de obicei, tratamentul primar, mai ales in cazul in care cancerul nu s-a extins mai departe de organele de reproducere.
Se poate efectua o biopsie pentru a confirma sau infirma extinderea cancerului la organele din jur. Uneori, nu exista nici o dovada a raspandirii cancerului in timpul interventiei.

Dupa interventie, tratamentul post-operator poate include chimioterapie si medicatie pentru managementul durerii.

Viata dupa operatie - managementul pacientului post operator

Dupa interventie, poate fi necesara monitorizarea pacientului in primii doi ani, pentru a va asigura ca nu sunt semne de remisie. Daca nu sunt evidente metastaze, atunci raspunsul post-operator a pacientului este considerat a fi unul bun. In cazul in care apar metastaze, moartea poate sa apara in aproximativ doi ani de la diagnosticul initial.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:40
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Abcesele la iepuri

trclama pachet promo firme 600