Log in
 1. Despre Cai:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Albanezul

Albanezul

Rasa albaneza este numita dupa locul de origine - Albania. Un cal de rasa comuna, Albanezul este ideal pentru echitatie...

next
prev

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de urinare, culcatul si / sau de rostogolirea. Sunati medicul veterinar imediat daca semnele de colica persista timp de mai mult de cincisprezece - treizeci de minute, daca semnele sunt severe (rostogolire), sau in cazul in care colica nu se imbunatateste cu mersul.


De asemenea, ar trebui sa apelati in cazul in care calul dumneavoastra nu pare sa defece suficient de mult (normal este mai mult de trei gramezi / zi) sau defeca bile mici de fecale uscate sau are diaree. La fel de important este, daca calul nu manancain mod normal, sau a intrat in cosul ori sacul de cereale si a mancat mai mult decat de obicei. In timp ce asteptati, continuati sa plimbati calul (ajuta la disconfort si ajuta la aparitia defecarii), eliminati hrana astfel incat sa nu apara nici un blocaj mai rau, si monitorizati orice semne vitale pe care le cunoasteti (ritmul cardiac, culoarea membranei mucoase).
Plagile la cai sunt frecvente si cele mai multe sunt usor de tratat si nu conduc la probleme de durata. Cu toate acestea, unele rani pot pune in pericol viata, in special in cazul in care acestea conduc la pierderea severa de sange sau cauzeaza infectie unei articulatii ori altor structuri profunde. Sunati-va medicul veterinar imediat daca rana:

 • merge mai adanc decat pielea si / sau sangereaza puternic,
 • emana lichid lipicios clar,
 • este peste o structura care se indoaie (indiferent de marime),
 • este pe partea din spate a unui membru inferior sub genunchi sau jaret (structuri importante),
 • este in furcuta, pe piept sau abdomen, sau implica penisul ori preputul.
 • in cazul in care un cui patrunde la nivelul membrului sau piciorului, sfatuiti-va cu medicul veterinar inainte de a-l extrage. Dimensiunea nu conteaza; ranile prin strapungere pot fi cele mai periculoase. In timp ce asteptati, curatati orice rani contaminate, cu apa de la robinet, acoperiti cu bandaj curat uscat (scutecele pot fi foarte utile in cazul in care nu aveti material obisnuit de pansament), si verificati cand calul dumneavoastra a avut ultima data un rapel de tetanos.

Schiopatura este o alta problema comuna si poate fi rezolvata cu un tratament minim. Cu toate acestea, uneori, claudicatia (schiopatura) poate indica o fractura completa / incompleta, leziuni severe la un tendon, sau alte leziuni, care se vor inrautati rapid in cazul in care nu sunt tratate in mod corespunzator. Sunati medicul veterinar imediat in cazul in care calul nu foloseste deloc membrul, isi atinge varful de la picior cu membrul, schioapata la mers, piciorul se misca anormal (fractura completa), calul nu sta pe un singur picior in timp ce il ridicati pe celalalt, si / sau aproape cade in timpul mersului. Amintiti-va, chiar si schiopaturile usoare raspund adesea cel mai bine atunci cand sunt tratate mai devreme.

Ultima modificareLuni, 21 Ianuarie 2019 08:53
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600