Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Capacitatea lactatiei de a prezice calitatea laptelui la vacile de lapte

Calitatea colostrumului – laptele bogat in nutrienti pe care viteii nou-nascuti ai vacilor de lapte il beau la inceput de la mamele lor – poate fi prevazuta in functie de performantele de lactatie precedente ale mamei si in functie de climatul ambiental, conform cu noile cercetari ale Statiei Agricole Experimentale NH a Universitatii din New Hampshire.

Cercetatorii UNH au descoperit faptul ca datele privind performantele de lactatie anterioare pot prezice calitatea colostrului; cu cat mai multe lactatii a avut vaca in trecut, cu atat mai mare va fi calitatea colostrului in viitor. Aceasta metoda permite producatorilor de produse lactate sa estimeze calitatea colostrului inainte ca vitelul sa se nasca si abilitatea de a estima continutul in imunoglobulina G (care reprezinta criteriul principal de evaluare a calitatii colostrului) fara a fi nevoie de recoltarea acestuia.

Colostrul este o sursa concentrata de nutrienti, care include grasimi, proteine, inclusiv imunoglobulinele cum ar fi imunoglobulina G (IgG), carbohidrati, vitamine si minerale. Este important in sustinerea sanatatii vacilor tinere de lapte. Cercetarile anterioare au constatat ca hranirea necorespunzatoare cu colostru de calitate la viteii nou-nascuti poate duce la rate de crestere reduse, risc crescut de boala si deces, risc crescut de a suferi traumatisme si scaderea productiei de lapte la prima si a doua lactatie.

Studiul a fost realizat de catre absolventul de doctorat de la UNH, Rosemarie Cabral; Studentii doctoranzi ai UNH, Coleen Chapman si Kayla Aragona; fost student al UNH, Elizabeth Clark; Michael Lunak, asistent universitar si specialist in lactate; si Peter Erickson, profesor de stiinte biologice si specialist in lactate. Cercetarea este prezentata in numarul curent al Journal of Dairy Science.

„Efectele pe termen lung ale colostrului determina succesul vacii, si, prin urmare, trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se asigura ca vitelului nou-nascut ii este furnizat colostru de cea mai inalta calitate ", a spus Erickson. În prezent, producatorii de lactate pot testa colostrul folosind doua instrumente: un colostrometru sau un refractometru. În timp ce aceste metode sunt eficiente in estimarea concentratiei de IgG, multi producatori de lapte nu au acces la aceste instrumente sau nu isi fac timp pentru a testa colostrul inainte de hranire. Potrivit Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), doar 5,75% din producatorii de lactate din SUA au evaluat calitatea colostru folosind un colostrometru.

Cercetatorii au descoperit ca, colostrul de cea mai slaba calitate a fost produs in timpul iernii. Cercetatorii sustin ca in timpul temperaturilor mai ridicate, vasele de sange ale vacii se dilata, devenind mai permeabile pentru IgG. Aceasta permeabilitate crescuta a vaselor de sange poate duce la imbunatatirea colostrului.

„Este evident din aceste studii ca temperatura mediului sau durata zilei are un impact asupra calitatii colostrului", au declarat cercetatorii.

Ultima modificareMiercuri, 31 Octombrie 2018 17:24
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600