Log in

Confirmare pesta porcina africana in judetele Timis si Arad 

In data de 28.01.2018 a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane la porcii din gospodarii din judetele Timis si Arad.

In cazul judetului Timis prezenta viruslui PPA a fost confimata intr-o gospodarile din localitatea Belint, in timp ce in judetul Arad confirmarea virusului s-a facut intr-o gospodarie din orasul Arad.

In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Gospodarile afecate a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei.

Din investigatiile preliminare, animalele din cele doua judete proveneau de la o persoana din Bihor. In ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare si nici insotite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscriptiile respective nefiind anuntati de aceste tranzactii, fapt ce constituie o incalcare grava a legislatiei. Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitare veterinare judetene si ale organelor de politie. Investigatiile vor continua in zilele urmatoare.

Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane.

D.S.V.S.A. Timid si Arad reiau solicitarile catre crescatorii de porcine, sa nu procedeze la achizitii de porcine neidentificate prin crotalii si fara a fi insotite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice midcare  a porcinelor, din exploatatiile de origine catre alte locatii, se poate efectua doar dupa anuntarea, in prealabil, a medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala.

Orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor de prevenire si combatere a bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice deosebit de grave generate de aparitia ei.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistret

Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600