Log in
 1. Despre BOVINE:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Proiectarea unei ferme de vaci

Proiectarea unei ferme de vaci

Avand in vedere faptul ca in ultimii ani au aparut hiperferme de vaci care pe langa un pret fabulos de...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Consideratii pentru fan pe timp de iarna

Momentul de administrare al fanului este deja inceput si oferirea balotilor rotunzi cu siguranta va face munca mult mai usoara. Sistemele mari de hranire cu baloti sunt destinate minimalizarii muncii dar nu a pierderilor. Majoritatea producatorilor administreaza fan intr-un fel de jgheab de hranire, dar stiati ca tipul de jgheab poate afecta cantitatea de fan care se pierde?

Administrarea fanului intr-un jgheab simplu sau intr-un jgheab rotund pentru balot limiteaza posibilitatea animalelor de a calca in picioare sau de a distruge fanul si reduce substantial pierderea. Pierderile minime de hranire apar acolo unde fanul este administrat intr-un jgheab simplu sau intr-un jgheab pentru balot care forteaza intoarcerea capului animalului cand se indeparteaza de el. Atunci cand animalele se pot indeparta imediat de jgheab, ele pot trage afara o cantitate mare de fan, care va cadea direct pe pamant si apar pierderi ale hranei.

Cercetarile Universitatii din Nebraska si ale Universitatii de Stat Michigan au aratat pierderile de fan ale jgheaburilor:

 • 3.3% (conic)
 • 5.9% (jgheab inelar cu material textil)
 • 9% (jgheaburi clasice)
 • 11.1% (jgheaburi mobile)
 • 14.2% (jgheab de tip leagan)

Jgheaburile conice sunt mai scumpe dar in momentul in care observati cantitatea si valoarea fanului care este economisit, jgheaburile conice vor merita costul suplimentar, in special daca jgheaburile de hranire nu au un material textil. 

Pierderea fanului si pierderea poate fi redusa de asemenea si prin frecventa hranirii. Hranirea zilnica va forta bovinele sa consume fanul care in alte cazuri l-ar refuza, sa consume excesiv sau sa calce in picioare fanul si sa produca pierderi. 

Bovinele irosesc mai putin fan cand cantitatea de hrana este limitata la necesarul zilnic. Douazeci si cinci la suta din fan este necesar atunci cand este administrata o cantitate pentru patru zile, cu acces liber. Vacile vor consuma in exces, daca fanul este administrat la discretie. 

Jgheaburile lungi sunt mai putin eficiente decat cele rotunde sau cele patrate deoarece animalele mai puternice vor impinge celelalte animale, mergand in lungimea jgheabului si inrerupand celelalte vaci din hranire, reducandu-le astfel aportul. 

In timp ce unele pierderi vor aparea intotdeauna, mentinerea pierderilor la un minim poate reduce costurile de hranire, conducand la o utilizare mai eficienta a furajelor si la o crestere a profitabilitatii efectivului de vaci. Exista pe internet aplicatii pentru a va ajuta la calcularea pierderilor de fan. 

Ambalarea fanului – digestibil sau daunator?

Univesitatea de stat din Dakota a studiat potentialul problemelor digestive la bovinele care consuma ambalaj, sfoara din plastic, sfoara degradabila si sfoara de sisal. Cercetarea lor evidentiaza faptul ca dupa 14 zile, ambalajul si sfoara biodegradabila nu sunt digerate in rumen. Saptezeci la suta din sfoara de sisal se digera in rumen. O cantitate mica de sfoara sau de ambalaj aflate in rumen ar putea sa nu fie daunatoare, dar cu cat acumuleaza mai mult vaca, pe parcursul timpului, ar putea sa apara probleme. Ar fi bine sa petreceti mai mult timp si sa indepartati tot ambalajul si toata sfoara. 

Testati fanul pentru nutrienti 

In final, stiti continutul de nutrienti al fanului sau al furajelor? Testarea furajelor va permite sa determinati cea mai buna si cea mai economica utilizare in ratie.Testarea furajelor va ajuta la alocarea furajului de cea mai inalta calitate la efectivele cu productie mare (de ex. vitel aflat in crestere) si a furajelor de calitate slaba la animalele cu cerinte nutritionale reduse (de ex. vaca fara lactatie). 

Ultima modificareDuminică, 13 Ianuarie 2019 10:11
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600