Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Albanezul

Albanezul

Rasa albaneza este numita dupa locul de origine - Albania. Un cal de rasa comuna, Albanezul este ideal pentru echitatie...

next
prev

Deshidratarea la cai

Deshidratarea apare atunci cand exista o pierdere excesiva a apei din corpul calului. In general, din cauza efortului fizic intens sau a unei crize lungi de diaree, aceasta pierdere de apa si electroliti - minerale ca sodiu, clorura, si de potasiu - este o urgenta grava, care poate duce la insuficienta renala, daca calul nu este rapid rehidratat.

Simptome si Tipuri

Un cal isi pierde elasticitatea pielii atunci cand lichidul din organismul sau nivelurile de electrolitice sunt epuizate. Un mod simplu de a identifica acest lucru este sa prindeti un pliu de piele de-a lungul spatelui calului. La un cal cu piele deshidratata, pielea va ramane intr-o creasta, in timp ce pielea sanatoasa ar trebui sa revina usor inapoi la loc.

Alte semne de deshidratare includ:

• Letargie

• Depresia

• Tristete in ochi

• Pielea uscata si gura uscata

• Saliva groasa si lipicioasa

• Nivelul ridicat de proteine in sange

Cauze

Pierderea excesiva de lichide si pierderea de electroliti din cauza diareei sau exercitiilor fizice intense pot provoca deshidratarea, precum si o temperatura a corpului anormal de mare (hipertermie) sau febra.

Alte cauze de deshidratare includ:

• distanta lunga de echitatie / cursa

• evenimente atletice

• traseul de echitatie

• arsuri grave

• endotoxemia (boala care provoaca insuficienta renala)

• colita-X (boala care cauzeaza diaree apoasa si soc hipovolemic)

• soc anafilactic (soc declansat de o reactie alergica)

Diagnostic

Medicul veterinar va efectua diferite teste de sange pentru a determina daca calul este deshidratat. Astfel de teste vor identifica o reducere a continutului de apa din celulele tesutului calului prin examinarea cantitatii de proteine din sange si volumul de sange in sine. Examinarea urinii animalului va ajuta, de asemenea, in diagnostic si poate dezvalui probleme secundare, care au avut loc in rinichi.

Tratament

Administrarea de fluide si solutii electrolitice este vitala in tratarea si stabilizarea cailor care sufera de deshidratare. Cu toate acestea, solicitati sfatul medicului veterinar- administrarea de lichide in exces poate duce la o afectiune numita intoxicatie cu apa. In general, un medic veterinar va administra solutie de electroliti pe gura si, in cazuri severe, fluide injectabile intravenos. Metoda care este aleasa depinde de atitudinea, temperamentul, si de sanatate animalelor deshidratate. Dupa ce echilibrul de electrolitic este adus inapoi in "zona de siguranta", orice alte probleme care pot fi cauzate de deshidratare pot fi tratate.

Prevenirea

Apa este forta de viata a tuturor lucrurilor vii si in cazul in care caii sunt impinsi pana la punctul de epuizare, fara posibilitatea de a se rehidrata, ar putea fi daunator pentru sanatatea calului, cauzand chiar moartea. Prin urmare, asigurati intotdeauna surse adecvate pentru furnizarea de apa proaspata, pentru a impiedica deshidratarea.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:51
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: Intoxicatiile cu ghinda la cai »

trclama pachet promo firme 600