Logo
Imprimă această pagină

Deshidratarea la cai

Deshidratarea apare atunci cand exista o pierdere excesiva a apei din corpul calului. In general, din cauza efortului fizic intens sau a unei crize lungi de diaree, aceasta pierdere de apa si electroliti - minerale ca sodiu, clorura, si de potasiu - este o urgenta grava, care poate duce la insuficienta renala, daca calul nu este rapid rehidratat.

Simptome si Tipuri

Un cal isi pierde elasticitatea pielii atunci cand lichidul din organismul sau nivelurile de electrolitice sunt epuizate. Un mod simplu de a identifica acest lucru este sa prindeti un pliu de piele de-a lungul spatelui calului. La un cal cu piele deshidratata, pielea va ramane intr-o creasta, in timp ce pielea sanatoasa ar trebui sa revina usor inapoi la loc.

Alte semne de deshidratare includ:

• Letargie

• Depresia

• Tristete in ochi

• Pielea uscata si gura uscata

• Saliva groasa si lipicioasa

• Nivelul ridicat de proteine in sange

Cauze

Pierderea excesiva de lichide si pierderea de electroliti din cauza diareei sau exercitiilor fizice intense pot provoca deshidratarea, precum si o temperatura a corpului anormal de mare (hipertermie) sau febra.

Alte cauze de deshidratare includ:

• distanta lunga de echitatie / cursa

• evenimente atletice

• traseul de echitatie

• arsuri grave

• endotoxemia (boala care provoaca insuficienta renala)

• colita-X (boala care cauzeaza diaree apoasa si soc hipovolemic)

• soc anafilactic (soc declansat de o reactie alergica)

Diagnostic

Medicul veterinar va efectua diferite teste de sange pentru a determina daca calul este deshidratat. Astfel de teste vor identifica o reducere a continutului de apa din celulele tesutului calului prin examinarea cantitatii de proteine din sange si volumul de sange in sine. Examinarea urinii animalului va ajuta, de asemenea, in diagnostic si poate dezvalui probleme secundare, care au avut loc in rinichi.

Tratament

Administrarea de fluide si solutii electrolitice este vitala in tratarea si stabilizarea cailor care sufera de deshidratare. Cu toate acestea, solicitati sfatul medicului veterinar- administrarea de lichide in exces poate duce la o afectiune numita intoxicatie cu apa. In general, un medic veterinar va administra solutie de electroliti pe gura si, in cazuri severe, fluide injectabile intravenos. Metoda care este aleasa depinde de atitudinea, temperamentul, si de sanatate animalelor deshidratate. Dupa ce echilibrul de electrolitic este adus inapoi in "zona de siguranta", orice alte probleme care pot fi cauzate de deshidratare pot fi tratate.

Prevenirea

Apa este forta de viata a tuturor lucrurilor vii si in cazul in care caii sunt impinsi pana la punctul de epuizare, fara posibilitatea de a se rehidrata, ar putea fi daunator pentru sanatatea calului, cauzand chiar moartea. Prin urmare, asigurati intotdeauna surse adecvate pentru furnizarea de apa proaspata, pentru a impiedica deshidratarea.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:51
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro
logo euroveterinarian
2009 - 2018 © Revista Veterinarul FERMA & Asociatia Euroveterinarian
Toate drepturile rezervate. Copierea, distribuirea, transmiterea si folosirea neautorizata a materialelor de pe acest website sunt strict interzise fara acordul scris al Asociatiei Euroveterinarian. Responsabilitatea privind continutul materialelor revine autorilor. Toate materialele de pe acest website sunt protejate de Legea privind drepturile de autor.