Log in
  1. Despre IEPURI:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre IEPURI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la iepuri

Bolile non-infectioase comune la iepuri

Care sunt cateva dintre bolile comune la iepuri? Printre bolile comune intalnite la iepuri sunt cele care se refera la nas infundat, staza intestinala, paraziti, bolile dentare, cancer uterin si gatul inflamat.

Cele mai frecvente urgente la iepuri

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea iepuri

Medicina Preventiva la iepuri

Medicina Preventiva la iepuri

Vaccinarile de rutina nu sunt necesare pentru iepuri, dar controalele sanitar-veterinare si controalele anuale de scaun sunt recomandate.

next
prev

Dilatarea si obstructia gastro-intestinala la iepuri

Obstructia gastro-intestinala si un stomac destins cu gaz si fluid sau “dilatat” este o problema de sanatate grava la iepuri.

Care sunt cauzele obstructiei si dilatatiei?

In multe cazuri, obstructia este cauzata de un “ghemotoc” din blana (bezoar).  Iepurii cu par lung sau iepuri crescuti impreuna cu rasele cu parul lung prezinta un risc crescut pentru aceasta boala. Indivizii hraniti cu alimente care contin putine fibre sunt susceptibili de a face boala ca urmare a faptului ca tractusul intestinal nu este ajutat sa elimine in mod natural firele de par adunate in mod normal in tubul digestiv. Boala apare mai putin in mod obisnuit, cand sunt ingerate materiale straine cum ar fi covor, fibre de panza, cauciuc sau material plastic care, de asemenea, pot bloca intestinul.

De ce este aceasta bloala o afectiune grava?

Orice blocaj care implica tractul gastro-intestinal poate deveni rapid critica la iepure, deoarece iepurii nu pot vomita sau ragai. In cazul in care stomacul nu se poate goli, saliva si secretiile din stomac se extind rapid si afecteaza chiar stomacul. Deoarece peretele stomacului este intins si apoi, prin agravare, se intinde si mai mult, fluxul sanguin se suprima, iar peretele stomacului poate muri. Stomacul dilatat poate bloca fluxul de sange la organe vitale, cum ar fi rinichii. Fara tratament, moartea poate avea loc rapid. De fapt, obstructia gastro-intestinala este cea mai frecventa cauza de moarte subita, neasteptata la un iepure aparent sanatos. Cu exceptia cazului in care aceasta boala este diagnosticata foarte devreme, prognoza pentru iepuri cu dilatare si obstructie intestinala este buna chiar si cu ingrijire medicala.

Cum se manifesta boala?

Simptomele apar in general, foarte brusc. Un iepure care pare complet sanatos se va opri brusc din mancat, defecarea se va opri, si iepurele devine foarte obosit sau letargic. Pe masura ce boala continua, semne de dureri abdominale, cum ar fi o postura cocosat, scrasnirea sau “macinarea” dintilor, si reticenta la incercarea de a fi mutat pot fi usor observate. Iepure va deveni progresiv mai slab, in cele din urma prefera sa stea timp indelungat intr-o pozitie de culcat sau de intins.

Ce se intimpla la cabinetul medical?

Aceasta boala este considerata o urgenta medicala si medicul veterinar va dori sa efecteze teste de laborator si imagistica abdominala (raze X si ecografie). In multe cazuri, sunt necesare mai multe radiografii pentru a vedea daca obstructia se misca. Iepurele va necesita o ingrijire de sustinere agresiva, inclusiv de diminuare a durerilor puternice si terapie cu fluide. Desi ingrijirea si terapia medicala incurajeaza eliminarea naturala a obstructiei, cei mai multi iepuri necesita o interventie chirurgicala exploratorie.

Ingrijirea dupa interventia medicala

Din pacate, pericolul nu a trecut odata ce interventia chirurgicala a fost efectuata. Medicul veterinar va trebui sa monitorizeze iepurele foarte atent sa se asigure ca intestinul incepe sa se miste. Personalul veterinar va asculta tractul intestinal al iepurelui cu un stetoscop si va palpa usor burta. Pofta de mancare si fecale iepurelui vor fi, de asemenea, observate cu atentie. Pacientii care se recuperareaza bine dupa 3 zile par a avea un prognostic bun pentru recuperare completa.

Profilaxie

O dieta cu continut de fibre adecvat, prin care sa maximizeze fanul si sa fie minimizate peletele, permite iepurelui sa elimine mai bine parul colectat in mod normal in intestin. Perierea regulata si frecventa poate reduce, de asemenea, riscul de obstructie. Unii medici recomanda tunderea regulata a iepurilor cu blana lunga pentru a minimiza riscul.

 Ultima modificareMarți, 30 August 2016 14:11
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600