Log in
  1. Despre Suine:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre SUINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la suine

Virus modificat care da rezultate ca vaccin la porcine in cazul pestei porcine africane

Oamenii de stiinta aflati in subordinea Guvernului Regatului Unit au facut o descoperire genetica despre care sustin ca reprezinta un pas inainte in lupta impotriva unei boli grave si adesea fatala a porcinelor.

Cele mai frecvente urgente la suine

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea suine

Alegerea locatiei unei ferme de porci

Alegerea locatiei unei ferme de porci

Desigur ca prima dorinta a unui proprietar al unei ferme de porci este sa fie cat mai aproape de el...

next
prev

Evaluarea si corectarea schiopaturilor la scroafe

Una din cele mai dificile misiuni pe care o infrunta fermierii din zilele noastre este reprezentata de cresterea longevitatii scroafelor in cadrul efectivului fermei, in special atunci cand scroafele in gestatie sunt adapostite in sistem de grup. 

Scroafele de productie din zilele noastre sunt proiectate genetic sa produca si sa alapteze grupuri mai mari de purcei, ceea ce duce la un stres si o depletie mai mare a substantelor nutritive din corp. 

Dr. John Deen, de la Universitatea din Minesotta, indica faptul ca stresul suplimentar pe care il sufera o scroafa datorita greutatii corporale, este mai mare comparativ cu alte specii de animale. Acest stres va avea ca efect aparitia schiopaturilor, cauzate de problemele podale. Scroafele sunt deseori abatorizate din cauza problemelor locomotorii, in special datorita scaderii gradului de confort sau vor avea o lactatie mai slaba ca urmare a consumului unei cantitati mai mici de furaj, ceea ce va duce la obtinerea de purcei mai slabi dar si o reducere a parametrilor reproductivi.

Cum putem identifica problemele podale sau ongulare? 

Dr. Deen sugereaza inspectarea membrelor scroafelor atunci cand acestea se afla in boxele de fatare - in mod ideal ar trebui sa se faca pe perioada noptii, cu ajutorul unei lanterne, cand scroafele se odihnesc. Examinati unghiile mai intai, apoi tesutul din jurul acestora. Identificati prezenta crapaturilor sau altor leziuni si apreciati daca acestea sunt de mici dimensiuni sau daca au dimensiuni semnificative . Crapaturile se vindeca foarte lent, astfel incat trebuie luata in considerare varianta eutanasierii sau abatorizarii animalului. Poate ca mai mult decat orice altceva, prezenta problemelor podale la o scroafa poate prezice performanta reproductiva a acesteia.

Un numar crescut al fisurilor sau leziunilor este un bun indicator al unor probleme legate de tipul pardoselii, de aceea, in primul rand se va avea in vedere acest lucru.

Cu toate acestea, cercetari europene recente sugereaza faptul ca mineralele din furaj pot sa joace un rol pozitiv in prevenirea problemelor podale. Datele cercetarilor din Danemarca arata ca furajarea cu suplimente minerale ce includ zinc si magneziu reduc semnificativ problemele podale in comparatie cu sursele anorganice ale acelorasi minerale. Pe o perioada de doi ani, eroziunile ongloanelor s-au redus de la 80% la 30% doar prin trecerea la suplimentarea cu minerale din surse organice. Un studiu ulterior a scos la iveala faptul ca mortalitatea printre scroafe a scazut la 50% in doua luni de la inceperea tratamentului cu minerale organice. Peste jumatate din pierderile prin mortalitate sau abatorizare la scroafe au fost asociate cu problemele podale.

Se acorda un interes crescut fata de aceste probleme, in general pentru gradul de locomotie al scroafelor si in special asupra masurilor ce se pot lua pentru a reduce acest tip de afectiuni.

Prin evaluarea prevalentei leziunilor si fisurilor de la nivelul ongloanelor la scroafele aflate in lactatie, se poate determina daca este cazul sa se intervina din punct de vedere managerial, prin aplicarea unor practici care sa reduca incidenta acestor probleme, iar daca este cazul, monitorizarea continua si inregistrarea datelor va permite producatorilor sa-si dea seama daca schimbarile facute au rezultate benefice. Daca se identifica probleme locomotorii, cea mai buna practica este utilizarea de surse organice de minerale in furaj, impreuna cu evaluarea si mentinerea in buna stare de intretinere a pardoselilor din ferma.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600