Log in
  1. Despre Ovine & Caprine:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre Ovine & Caprine
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Ovine & Caprine

Limfadenita cazeoasa la oi

Preventia este cea mai ieftina cale de mentinere a sanatatii efectivelor. Consultarea medicului veterinar este esentiala atunci cand vine vorba de sanatatea efectivelor de animale.

Cele mai frecvente urgente la Ovine & Caprine

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea Ovine & Caprine

Zece lectii despre folosirea antibioticelor la oi

Zece lectii despre folosirea antibioticelor la oi

Oile se imbolnavesc si ele, ca orice alt animal, dar mor mai putine, daca producatorii recunosc problema existenta, pun diagnosticul...

Utilizati cuvintele cheie pentru a gasi informatii despre Ovine & Caprine

next
prev

Gestatia toxica la oi

Preventia este cea mai ieftina cale de mentinere a sanatatii efectivelor.  Consultarea medicului veterinar este esentiala atunci cand vine vorba de sanatatea efectivelor de animale. Oile se imbolnavesc si ele, dar mor mai putine daca producatorii recunosc problema existenta, pun diagnosticul corect si trateaza oaia in cel mai eficient mod. Diagnosticul corect este cel mai dificil. Acesta necesita experienta, iar singura cale de a obtine experienta este de a cunoaste cat mai multe informatii corecte legate de sanatatea animalelor. 

Urmatoarele comentarii scurte au intentia de a va oferi un ajutor in diagnosticarea si prevenirea unora dintre cele mai prevalente probleme de sanatate ale oii

Gestatia toxica reprezinta o dereglare sau tulburare a metabolismului ciclic al carbohidratilor; nu are nicio legatura cu doza de miscare de care are parte oaia. Prin convertirea in glucoza a acizilor grasi si a unor grasimi, corpii cetonici se acumuleaza in sange, iar cantitatea de glucoza serica scade. Corpii cetonici sunt extrem de toxici pentru oaie, provocand moarte dupa doua, pana la cinci zile.     

Toxiemia de gestatie are loc numai la oile care poarta fetusi multiplii, si de obicei doar in ultimele patru sau cinci saptamani de gestatie. Oaia inceteaza sa mai manance, lucru care ii reduce aportul de carbohidrati. Se separa de turma, deseori ratacind fara tinta, si poate ajunge sa se sprijine cu capul de peretii tarcului sau de jgheabul de furajare. 

Daca oaia nu este tratata rapid dupa aparitia primelor semne de boala, aceasta nu mai poate fi ajutata prea mult. Separati-o de restul turmei, administrati-i pe cale orala 300 ml de propilen-glicol de doua ori/zi pana cand incepe sa manance, si oferiti-i apoi graunte de cereale si fan. Administrarea orala de glucoza, miere sau melasa, sau administrarea subcutanata a 40-50 ml de glucoza 5 % sau 10 % pot fi metode de succes. Daca oaia nu este tratata din prima zi, totusi, prognosticul este negativ.

Pentru a preveni toxiemia de gestatie, asigurati ingrasarea oilor in timpul ultimelor patru saptamani de gestatie. Cresteti aportul de energie administrandu-le in plus, zilnic, cate 1-2 kg de cereale. Oile supraponderale sunt de obicei mai susceptibile, deoarece le este mai greu sa creasca in greutate in ultimele patru saptamani de gestatie, au o capacitate de hranire mai mica in raport cu volumul corpului si prezinta o cantitate abundenta de grasimi pe care sa le transforme in energie. 

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600