Log in
  1. Despre Pasari:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PASARI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la pasari

Vaccinarea impotrivei variolei la porumbei

Variola apare atat la porumbeii de casa cat si la cei salbatici. Apare mai frecvent in verile umede, dar si in zilele calde de toamna. Virusul variolei porumbeilor afecteaza in mod special porumbeii, dand simptome cutanate si modificari pe mucoase. Virusul nu se transmite la oameni sau mamifere. In forma cutanata: apar cruste (noduli variolici) mai ales in regiunea ciocului...

Cele mai frecvente urgente la pasari

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea pasarilor

Iluminatul pentru gaini si schema de iluminat pentru crescatoriile familiale

Iluminatul pentru gaini si schema de iluminat pentru crescatoriile familiale

Pasarile se pot dezvolta adecvat la lumina natural normala si nu necesita conditii speciale de iluminare. Totusi, intensitatea si durata...

next
prev

Iluminatul pentru gaini si schema de iluminat pentru crescatoriile familiale

Pasarile se pot dezvolta adecvat la lumina natural normala si nu necesita conditii speciale de iluminare. Totusi, intensitatea si durata luminii pot avea un impact asupra acestora. Intensitatea luminoasa poate avea un minim de 5 lucsi pentru a putea stimula activitatea pasarilor. Iluminatul prea puternic poate declansa anumite probleme, precum agresivitatea si canibalismul. De aceea, diminuarea intensitatii luminii in acest caz ar putea oferi o rezolvare a acestor probleme. O regula generala de stabilirea a intensitatii luminoase este aceea de a o regla in asa fel incat sa se poata citi un ziar tinut in mainile intinse la maxim; acest lucru ar indica existenta unor conditii optime de iluminat pentru pasari. 

Alt aspect important este durata zilei-lumina. Daca pasarile se cresc pentru carne, acestea au nevoie doar de durata naturala a zilei. Exista persoane care cred ca asigurand pasarilor o durata de lumina a cate 23-24 ore/zi, vor creste performanta acestora, insa gainile au nevoie de un ciclu circadian normal. De aceea, 16 ore de lumina pe zi este limita maxima acceptata pentru pasarile de carne. 

Pasarile crescute pentru oua de masa sau pentru reproducere sunt mult mai sensibile la durata zilei-lumina. Biologia gainilor nu difera fata de cea a pasarilor cantatoare. Cresterea duratei zilei-lumina primavara determina pasarile salbatice sa depuna oua si sa le cloceasca. Scaderea duratei zilei-lumina toamna declanseaza la pasarile salbatice instinctul de incetare a ouatului. Pasarile de curte raspund in acelasi fel la acest stimul, incepand productia de oua la cresterea duratei de iluminare si incetand ouatul la scaderea duratei de iluminare. 

O gaina ouatoare are nevoie de o durata a zilei-lumina de 16 ore si de 8 ore de intuneric. Productia de oua are loc in mod natural primavara, odata cu lungirea intervalului de lumina, insa becurile artificiale sunt necesare mentinerii productiei de oua dupa solstitiul de vara. Ca si durata naturala a zilei, o trecere brusca de la o zi-lumina scurta la o zi-lumina lunga ar trebui evitata. De aceea, veti gasi o sugestie pentru schema de iluminare in tabelul 1. Ceea ce trebuie retinut in legatura cu depunerea oualor este faptul ca odata ce durata zilei-lumina a crescut si s-a stabilizat, orice scadere a acesteia va determina incetarea ouatului. De exemplu, proprietarul incepe sa creasca artificial durata iluminatului, insa seteaza gresit cronometrul. Durata zilei-lumina creste, insa pasarile primesc 22 ore de lumina pe zi, timp de cateva saptamani. Proprietarul observa greseala si seteaza durata iluminatului la 16 ore/zi. Scaderea duratei de iluminare in acest moment va determina incetarea ouatului la gaini. Singura optiune este mentinerea intervalului de lumina la 22 ore/zi, daca se doreste continuarea productiei de oua.   

Sugestii pentru schema de iluminare la gaina ouatoare

Varsta (saptamani) Lumina (ore) Intuneric (Ore)
0-18 8 16
19 9 15
20 9:30 14:30
21 10 14
22 10:30 13:30
23 11 13
24 11:30 12:30
25 12 12
26 12:30 11:30
27 13 11
28 13:30 10:30
29 14 10
30 14:30 9:30
31 15 9
32 15:30 8:30
33 16 8
34 pana la sfarsitul ouatului 16 8
Ultima modificareMiercuri, 29 Mai 2019 13:53
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600