Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Incidenta aparitiei schiopaturilor

Ratele incidentei sunt, de regula, calculate anual pe baza inregistrarilor tratamentelor aplicate animalelor. Aceste date trebuie sa fie examinate cu atentie atunci cand sunt utilizate pentru a determina incidenta reala sau actuala a schiopaturilor. De exemplu, in unele cazuri, inregistrarile sunt pastrate numai pentru cazurile care au necesitat tratament cu antibiotice cu scopul evitarii reziduurilor.

In alte cazuri se raporteaza numai animalele care necesita interventia un medic veterinar. Aceste studii subestimeaza in mod invariabil incidenta schiopaturilor. Informatiile raportate de catre persoanele care toaleteaza ongloanele pot sa fie o sursa mai buna de date pentru determinarea incidentei schiopaturilor. Dar, aceste date nu sunt adesea inregistrate, deoarece nu sunt conforme cu sistemul de evidenta al fermei sau terminologia utilizata poate sa nu fie consecventa sau usor de inteles de catre mulgatori. In consecinta, exista variatii mari a ratei incidentei. Autorii de specialitate citeaza rate scazute ale incidentei pentru schiopaturile tratate medical chiar si de 2,5%, comparativ cu datele colectate din inregistrarile fermelor care arata rate de 55% sau mai mult.

Un studiu conceput pentru a evita unele dintre capcanele (descrise mai sus) in efectuarea de investigatii epidemiologice, a fost efectuat in Regatul Unit in perioada 1989-1991. Cercetatorii au colectat informatii de la 37 de ferme din patru regiuni ale Angliei si Tarii Galilor. Un formular individual a fost utilizat pentru introducerea datelor tuturor vacile, iar participantii la studiu (mulgatorii, vacarul si medicii veterinari) au fost instruiti pentru utilizarea adecvata a formularelor, precum si pentru identificarea si nomenclatura leziunilor. Persoanele care toaleteaza ongloanele au fost, in general, insotiti de un membru al echipei de cercetare care a completat formularele.

S-au obtinut datele utilizate pentru a determina incidenta schiopaturilor din inregistrarile examinarilor ale vacilor care schioapata si cele care au venit pentru ajustarea ongloanelor. Incidenta medie anuala a fost de 54,6 (interval 10,6-170,1) vaci care schiopata / 100 vaci / an. Incidenta medie in lunile de iarna, din noiembrie pana in aprilie a fost mai mare (31,7%) fata de lunile de vara, din mai pana in octombrie (22,9%). Dintre leziunile asociate cu schiopaturi, 92% au afectat membrele posterioare, 65% onglonul exterior , 20%  pielea si 14% partea interioara. Ulceratiile talpii (40%) si boala linie albe (29%) au fost cele mai intalnite afectiuni ale ongloanelor la vaci.

Dermatita digitala (40%) a fost cea mai frecventa tulburare a pielii. La membrul anterior, 46% dintre leziuni s-au produs in partea interioara a onglonului, 32% pe partea exterioara si 22% pe pielea membrului. Cele mai severe cazuri de schiopaturi au fost asociate cu fisuri verticale ale peretelui, intepaturi ale talpilor cu corpi straini si putrezirea onglonului.

Ultima modificareMiercuri, 25 Aprilie 2018 08:53
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600