Log in

Bacterii din genul Clostridium – intrebari si raspunsuri

Viteii tineri infrunta multe provocari pe masura ce se dezvolta pana la maturitate. Un vitel tanar poate sa arate bine in timpul hranirii de dimineata, sa nu arate la fel de bine la pranz si sa fie mort pana la sfarsitul zilei.

Care este cel mai des intalnit motiv pentru aceasta moarte brusca? Mai mult decat probabil, bacteriile din genul Clostridium au gasit un mediu propice de dezvoltare in intestinul vitelului si toxinele puternice produse de cresterea bacteriana au omorat vitelul.

Deci ce putem face cu privire la aceasta problema? Ce decizie urmarim sa luam in managemntul acestui agent patogen? Contactarea medicului veterinar local este un bun inceput. El/ea este cel mai bun profesionist calificat sa va ajute in gestionarea bolii infectioase din ferma dumneavoastra. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate intrebari si raspunsuri cu privire la problema bacteriilor din genul Clostridium:

 De unde vin bacteriile din genul Clostridium?

Bovinele pot fi infectate chiar si de noua tipuri diferite de bacterii din genul Clostridium. Clostridium perfringens tipul A, B si C tind sa fie tipurile primare care cauzeaza cele mai multe infectii in randul viteilor tineri. Clostridium perfringens este companionul nostru constant. In cantitati foarte mici, ele sunt cel mai probabil prezente in intestinul majoritatii bovinelor, tinere si adulte. Depinzand de tip, ele pot proveni din sol, de la nuntreturile insilozate necorespunzator si/sau din mediul de locuit. Ganditi-va ca sunt peste tot, doar ca in concentratii mici.

De ce sunt bacteriile din genul Clostridium o problema?

Dintre toate tipurile de Clostridium perfringens, tipul C este cel mai patogen si mai frecvent implicat in moartea viteilor tineri. Viteii refuza sa manance si devin slabi si au foarte des un abdomen destins sau acut. Moartea este subita. Frecvent, un vitel nou-nascut moare chiar inainte ca el sa manifeste diaree. Succesul tratamentului este foarte scazut. Infectiile cu Clostridium perfringens tipul A sunt mai putin frecvente in randul viteilor tineri comparativ cu tipul C. Dar cand este intalnit, durerea si criza sunt simptome comune. Precum infectiile cu tipul C, infectiile cu tipul A sunt adesea acompaniate de inflamarea intestinului, refuzul de a manca si incapacitatea de a sta in picioare. Moartea survine de obicei pana la o zi din momentul aparitiei primului simptom. Similar cu infectiile cu tipul C, succesul tratamentului infectiilor produse de tipul A este foarte scazut.           

De ce s-a imbolnavit acest vitel si nu cel de langa el?

 Spre deosebire de infectiile produse de Salmonella sau Mycoplasma, bolile produse de bacteriile din genul Clostridium nu se transmit de la un vitel la altul. Majoritatea cazurilor in care viteii mor din cauza bacteriei Clostridium perfringens, sunt probleme de administrare care ajuta la dezvoltarea unui mediu propice in intestin. Odata mediul propice dezvoltat, bacteriile din genul Clostridium perfringens oportuniste trec intr-o faza de multiplicare exploziva. De exemplu, viteii pot fi expusi la o doza de bacterii extraordinar de mare din sursele comune de contaminare ale colostrului sau ale locuintei. O cantitate mare de Clostridium perfringens poate oricand sa copleseasca sistemul de aparare imun al unui vitel. In mod alternativ, chiar si cand expunerea la bacterii este scazuta, metodele de crestere pot crea conditii la nivelul intestinului care sunt perfecte pentru dezvoltarea bacteriei Clostridium perfringens.

Ce poate o ferma de lapte sa faca diferit?

In primul rand, oferiti-le viteilor suplimente imune puternice. Metodele cele mai eficiente folosite de catre noi sunt reprezentate de vaccinare. Luati legatura cu medicul veterinar de turma cu privire la programul de vaccinare al intregii turme impotriva clostridiozei. Include injectii initiale si de rapel pentru juninci? Acesta ar trebui sa aiba, de asemenea, injectii de rapel pentru vacile adulte. Cunoscand istoricul medical al turmei, dumneavoastra si medicul veterinar puteti alege produsele potrivite si orarul pentru vaccinare.

Ultima modificareVineri, 26 Octombrie 2018 06:19
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

  Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Studiu privind consumul de antibiotice in fermele din Marea Britanie

  Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - prima parte

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

  Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

  Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 

trclama pachet promo firme 600