Log in

Capacitatea lactatiei de a prezice calitatea laptelui la vacile de lapte

Calitatea colostrumului – laptele bogat in nutrienti pe care viteii nou-nascuti ai vacilor de lapte il beau la inceput de la mamele lor – poate fi prevazuta in functie de performantele de lactatie precedente ale mamei si in functie de climatul ambiental, conform cu noile cercetari ale Statiei Agricole Experimentale NH a Universitatii din New Hampshire.

Cercetatorii UNH au descoperit faptul ca datele privind performantele de lactatie anterioare pot prezice calitatea colostrului; cu cat mai multe lactatii a avut vaca in trecut, cu atat mai mare va fi calitatea colostrului in viitor. Aceasta metoda permite producatorilor de produse lactate sa estimeze calitatea colostrului inainte ca vitelul sa se nasca si abilitatea de a estima continutul in imunoglobulina G (care reprezinta criteriul principal de evaluare a calitatii colostrului) fara a fi nevoie de recoltarea acestuia.

Colostrul este o sursa concentrata de nutrienti, care include grasimi, proteine, inclusiv imunoglobulinele cum ar fi imunoglobulina G (IgG), carbohidrati, vitamine si minerale. Este important in sustinerea sanatatii vacilor tinere de lapte. Cercetarile anterioare au constatat ca hranirea necorespunzatoare cu colostru de calitate la viteii nou-nascuti poate duce la rate de crestere reduse, risc crescut de boala si deces, risc crescut de a suferi traumatisme si scaderea productiei de lapte la prima si a doua lactatie.

Studiul a fost realizat de catre absolventul de doctorat de la UNH, Rosemarie Cabral; Studentii doctoranzi ai UNH, Coleen Chapman si Kayla Aragona; fost student al UNH, Elizabeth Clark; Michael Lunak, asistent universitar si specialist in lactate; si Peter Erickson, profesor de stiinte biologice si specialist in lactate. Cercetarea este prezentata in numarul curent al Journal of Dairy Science.

„Efectele pe termen lung ale colostrului determina succesul vacii, si, prin urmare, trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se asigura ca vitelului nou-nascut ii este furnizat colostru de cea mai inalta calitate ", a spus Erickson. În prezent, producatorii de lactate pot testa colostrul folosind doua instrumente: un colostrometru sau un refractometru. În timp ce aceste metode sunt eficiente in estimarea concentratiei de IgG, multi producatori de lapte nu au acces la aceste instrumente sau nu isi fac timp pentru a testa colostrul inainte de hranire. Potrivit Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), doar 5,75% din producatorii de lactate din SUA au evaluat calitatea colostru folosind un colostrometru.

Cercetatorii au descoperit ca, colostrul de cea mai slaba calitate a fost produs in timpul iernii. Cercetatorii sustin ca in timpul temperaturilor mai ridicate, vasele de sange ale vacii se dilata, devenind mai permeabile pentru IgG. Aceasta permeabilitate crescuta a vaselor de sange poate duce la imbunatatirea colostrului.

„Este evident din aceste studii ca temperatura mediului sau durata zilei are un impact asupra calitatii colostrului", au declarat cercetatorii.

Ultima modificareMiercuri, 31 Octombrie 2018 17:24
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

  Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Studiu privind consumul de antibiotice in fermele din Marea Britanie

  Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - prima parte

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

  Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

  Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 

trclama pachet promo firme 600