Log in

Ingrijirea vacilor pe timp de iarna

Gestionarea de pe timpul iernii trebuie sa inceapa din toamna, inainte de vremea rece. Acest lucru presupune o evaluare atenta a starii corporale la vacile gestante, cand viteii sunt intarcati si dezvoltarea unui plan pentru a oferi suficientie nutrienti pentru a le permite vacilor sa isi mentina o stare moderata spre buna inainte de urmatoarea lor fatare. 

 

James England,DVM, de la Universitatea din Idaho, spune ca vacile trebuie sa aiba o stare buna (de preferat un scor de conditie corporala de 6) pentru a putea gestiona bine vremea, fatarea si reimperecherea. ”Cu o stare adecvata la inceputul iernii si cu o intretinere generala buna, majoritatea animalelor vor trece bine iarna. Dar, fara o nutritie adecvata, orice alt lucru vom incerca sa facem este destinat esecului”, spune el. 

Producatorii deseori subestimeaza importanta nutritiei de toamna si scorul conditiei corporale. De fapt, Ron Skinner, medic veterinar si producator de material seminal, spune ca aproximativ 70% din vacile in repaus mamar din Montana care nu se imperecheaza la timp in fiecare an sunt rezultatul unei nutritii inadecvate de toamna. 

O alimentatie adecvata, echilibrata, ar putea reprezenta adaugarea unei cantitati de supliment mineral pasunii, o cantitate de fan, supliment de proteina daca iarba devine prea uscata sau fan daca iarba este epuizata sau ninsa. Daca o vaca are deficienta de proteina sau fosfor pe parcursul toamnei si a iernii, ea nu se va reimperechea la timp dupa fatare. In plus, vacile slabe nu sunt capabile sa gestioneze stresul sau vremea rea si vor pierde mai multa greutate. Si va dura mai mult timp sa castige greutate pe parcursul anotimpului rece.

Daca gestionati pasunile corespunzator – fara suprapasunare sau epuizarea ierbii – vacile care consuma eficient furaj nu vor pierde multa greutate pe parcursul pasunatului de toamna sau de iarna; ele in general castiga greutate dupa intarcarea viteilor si intra in iarna cu rezerve de grasime. 

Multi factori influenteaza programul de hranire pe timp de iarna. Acestia includ climatul si cresterea ierbii, imposibilitatea de pasunare daca zapada este pe pasune, disponibilitatea furajului pe care o permite climatul sau modelul operational (pasuni irigate vs. neirigate, varietatile de furaj etc.) si tipul de bovine. Este cel mai profitabil sa se asocieze bovinele cu sursele de hrana disponibile mai degraba decat sa se incerce hranirea vacilor cu furaje care nu sunt din mediu. 

Pentru a ajuta bovinele sa isi mentina sanatatea si conditia corporala pe parcursul iernii, vaccinarile ar trebui sa fie la zi, populatiile de paraziti sa fie evaluate si bovinele deparazitate, daca este cazul. 

”Daca paduchii sunt o problema de iarna, este bine sa se deparaziteze bovinele la sfarsitul toamnei/inceputul iernii, inainte ca numarul acestora sa creasca”, spune Jack Campbell, profesor emerit la Universitatea din Nebraska.

”Paduchii isi imbunatatesc rata reproductiva in sezonul rece, deci apar generatii mai multe intr-un timp mai scurt”. O deparazitare la inceputul iernii-  inainte ca paduchii sa afecteze randamentul vacilor – va mentine in general vacile fara paraziti pana in primavara. 

Ajustarea hranei pentru vremea rece

Cantitatea de fan sau suplimente pe care o vaca o necesita depinde de conditiile meteo, de varsta vacii si de conditia corporala, de pasunea disponibila sau de reziduurile de cultura si de stadiul reproductiv al vacii. Unele efective nu au probleme pe parcursul toamnei si a iernii, cu o pasune naturala cu o suplimentare a sarii/mineralelor, in special daca vacile nu alapteaza vitei. Dar daca zapada acopera iarba sau vremea devine destul de rece, ele ar putea necesita fan. 

In cazul vremii reci sau furtunoase, vacile necesita mai multa energie pentru a-si mentine caldura corporala. Acest lucru poate fi furnizat adecvat prin furaje, din moment ce fermentarea fibrelor din rumen produce caldura. Daca vacile nu sunt hranite cu energie suplimentara, ele vor consuma grasimea corporala pentru a se mentine calde si vor pierde in greutate. 

Pe parcursul anotimpului rece si cu vant puternic, vacilor ar trebui sa li se administreze tot fanul pe care il pot consuma, sau un supliment proteic peste iarba uscata pentru a le incuraja sa consume mai mult. Atat timp cat proteina este adecvata, vacile pot procesa/fermenta suficienta fibra pentru a furniza energie si caldura corporala. Accesul la paravanturi bune pe parcursul sezonului rece este important pentru a reduce stresul vacii datorat anotimpului rece si necesarul energetic.

”Presupunand ca vacile au suficienta energie din furaj, urmatorul cel mai important lucru este suplimentarea mineralelor, care este critica pentru digestia furajului”, spune Dick Fredrickson, medic veterinar si specialist in nutritie pentru Simplot, Grandview, ID. 

Sarea ar trebui asigurata permanent, din moment ce acesta este mineralul care lipseste cel mai mult din furaje. Unele locatii geografice sunt deficitare in cupru, seleniu sau zinc, deci este bine sa cunoasteti continutul de minerale al furajului si sa oferiti suplimente corespunzator. 

„Starea oligoelementelor la vaci afecteaza toate aspectele productiei si reproductiei, precum si bunastarea viitorilor vitei”, spune England.

Iarba cu continut redus de apa ar putea avea o cantitate redusa de proteina si de fosfor. Ca si regula generala, verdeata de pasune isi mentine valorile mai bine pe parcursul iernii decat pasunile irigate sau reziduurile de cultura. Acestora le scade valoarea nutritionala odata ce  ele sunt uscate sau congelate, iar vaca necesita in general suplimentarea hranei (fan, siloz, cereale sau suplimentarea proteinei si amestecarea mineralelor). 

Daca pasunea este epuizata sau ninsa si dvs. administrati fan, cel mai bine este sa se gestioneze vacile pe grupuri. ”Nu vreti sa epuizati fanul prin administrarea unei hrane mai de buna calitate decat un grup o necesita”, spune Shannon Williams, Lemhi County Extension, Salmon, ID. ”Vacile la inceputul si la mijlocul gestatiei nu necesita cel mai bun fan; pastrati-l pentru mai tarziu, sau administrati-l junicilor si indivizilor cu varsta de doi ani”. Bineinteles, singura cale prin care puteti cu adevarat sa stiti valoarea nutritionala a fanului este analiza de laborator, adauga Williams. 

Viteii intarcati necesita o hrana de foarte buna calitate; dupa ei urmeaza junicile gestante si indivizii de doi ani care tocmai au intarcat vitei. Acesta este un moment critic pentru acest ultim grup, din moment ce aceste femele sunt inca in crestere si gestante, iar viteii care sunt alaptati ar putea avea o reducere a conditiei corporale. Vacile mature, uscate, pot primi furaj de calitate mai slaba, fie pasune fie fan, pana la sfarsitul gestatiei. 

„Cantitatea adecvata de proteina este cruciala in ultimele 60 de zile de gestatie pentru dezvoltarea vitelului nenascut si pentru formarea colostrului”, spune Fredrickson. ”Daca diareea este o problema in efectiv, vaccinarea trebuie realizata la acest moment”, spune el. Mentinerea vacilor pe pasune pe parcursul iernii este cel mai sanatos si pentru vaci si pentru viteii din primavara urmatoare. Daca trebuie sa administrati fan, imprastiati-l pe pasunile mari si schimbati zonele de hranire zilnic, mai degraba decat sa adunati vacile in zone mici de hranire, spune Skinner. 

Alternativele ieftine

Unii producatori reduc costurile de hranire pe timp de iarna si forta de munca prin faptul ca se bazeaza mai putin pe furajul recoltat. Aceasta strategie ar putea include depozitarea pasunilor sau uscarea furajului pentru utilizarea pe timpul iernii sau pasunarea balotilor (lasarea balotilor mari pe pasuni pentru ca vacile sa consume).

„Hranirea vacilor cu furaje depozitate sau uscate cat mai mult timp posibil si apoi mentinerea hranirii cu furaj recoltat la un minimum este esentiala pentru un program ieftin de iarna si pentru operativitatea vaca-vitel profitabila”, spune Jim Gerrish, un expert al managementului intensiv de pasunare, May, ID. 

„Monitorizati indeaproape conditia corporala a vacii si utilizati strategic suplimentele pentru a extinde utilizarea pasunilor depozitate. Chiar si cu costurile relativ crescute ale adaugarii proteinei in dieta, utilizarea suplimentelor pentru a imbunatati pasunile este aproape intotdeauna o optiune ieftina comparativ cu hranirea completa pe baza de fan”, spune el. 

In cazul furajului depozitat sau a celui imprastiat pe pasune, bovinele vor pasuna prin zapada relativ mare pentru a consuma furajul, cu exceptia cazului in care zapada are o crusta groasa. Si, utilizand gardurile electrice pentru a muta vacile gradual pe teren, poate minimaliza pierderea. Gerrish spune ca aceste metode pot lungi sezonul de pasunat dar pentru a fi sigur trebuie sa monitorizati conditia corporala a vacii si trebuie sa va asigurati ca acestea au acces la apa si la pasune. 

Acelasi lucru este valabil si la balotii de pe pasune. Un numar calculat de baloti care asigura un anumit volum de fan/vaca pentru un anumit numar de zile poate fi plasat pe randuri, cu sforile indepartate inainte ca vremea umeda si rece sa faca acest aspect dificil. Gardurile electrice permit accesul vacilor, utilizand urmatorul rand ca si loc pentru inserarea ”posturilor” mai degraba decat sa le duca pe teren inghetat. 

Unii fermieri pasuneaza cu baloti si efectivul tanar, permitand indivizilor cu varsta de un an sau celor intarcati accesul in fiecare sectiune noua, vacile uscate urmand sa consume restul; ambele grupuri sunt mutate cand vacile termina sectiunea respectiva. Aceasta metoda raspandeste gunoi de grajd uniform pe teren. 

Dar, probabil cel mai important factor care afecteaza gestionarea vacilor pe timp de iarna este potrivirea bovinelor cu mediul si cu stilul dvs. de gestionare. Vacile care necesita hrana suplimentara pentru a mentine conditia corporala si pentru a ramane in efectiv in conditii ”normale” nu sunt timpul de bovine pe care vi le doriti. Daca pasunile sunt gestionate corespunzator, vacile care consuma eficient furajul nu vor pierde in greutate pe parcursul toamnei sau a iernii. 

Cel mai profitabil este sa se potriveasca bovinele cu sursele de hrana mai degraba decat sa incercati sa creati un program de hranire care sa se potriveasca vacilor care nu se vor adapta bine in mediul dvs. 

Ultima modificareJoi, 10 Octombrie 2019 16:39
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

  Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Studiu privind consumul de antibiotice in fermele din Marea Britanie

  Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - prima parte

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

  Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

  Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 

trclama pachet promo firme 600