Log in

Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

Grasimile sunt compuse din diferiti acizi grasi si actioneaza ca surse importante si depozite de energie. Desi rumegatoarele pot forma multi dintre acestia, exista acizi grasi care trebuie furnizati prin dieta. 

Ei formeaza parti importante ale peretilor celulari si sunt implicati in transferul de energie. Grasimile cresc densitatea energetica a ratiei, deoarece ei au un continut ME mult mai mare decat carbohidratii. Totusi, includerea lor nu ar trebui sa depaseasca 5-6%, intrucat la niveluri mai mari ei captusesc microbii ruminali, ceea ce reduce capacitatea de fermentare si eficienta. 

Mineralele

Mineralele majore, precum calciul (Ca), fosforul (P), potasiul (K), magneziu (Mg), sodiu (Na) si sulful (S) sunt utilizate de animale pentru multe functii fiziologice care contribuie la productie. 

Mineralele minore, precum cuprul (Cu), cobaltul (Co), seleniul (Se) si zincul (Zn) nu sunt mai putin importante decat cele majore, ele fiind necesare doar in cantitati mai mici. Totusi, ele sunt esentiale pentru cresterea, intretinerea si sanatatea animalului. 

Apa

Apa este esentiala pentru transportul nutrientilor in jurul corpului, fermentarea ruminala si pentru digestie, pentru controlul temperaturii corporale si ca si componenta majora a laptelui. Productia de 45 de litri de lapte a unei vaci de lapte necesita aproximativ 120 de litri de apa pe zi. Este esential ca o cantitate adecvata de apa buna, curata sa fie disponibila pentru intreg efectivul. Ce cantitate este necesara pentru animale? Nutrientii cheie care afecteaza randamentul vacilor de lapte, a celor de carne si a oilor sunt energia si proteina. Acest articol se concentreaza pe oferirea indicatiilor cu privire la acesti nutrienti pentru a sprijini un plan de nutritie general in ferma mai degraba decat pentru a schita ratiile individuale.

Alti nutrienti nu sunt la fel de importanti pentru rezolva distanta dintre ce poate fi furnizat de iarba si furajul „de casa” si cele care sunt achizitionate. Animalele necesita energie si proteina pentru:

 • A-si mentine procesele de supravietuire, inclusiv gestatia
 • A produce laptele si carnea – pentru vacile de lapte

 

Tabelul 1: Instructiuni pentru ratia zilnica de energie pentru intretinere

Energia zilnica necesara pentru productia de lapte este de 5.3 MJ ME/litru de lapte. O vaca de 650 de kg care produce 7500 de litri intr-o lactatie va necesita (80x365) + (5.3 x 7500) = 68950 MJ ME intr-un curs de productie de un an. 

Aceeasi vaca va necesita aproximativ 650 kg de CP intr-un an plus sau minus 120 kg CP pentru fiecare 1000 litri care variaza de la 7500. 

tabelul 1

Pentru animalele aflate in crestere

Instructiunile pentru intretinerea animalelor de carne aflate in crestere. Permiteti o cantitate de 11 MJ ME pe zi pentru intretinere pentru fiecare 100 kg greutate vie, plus 47 MJ ME/zi pentru fiecare kg greutate vie luat in plus. Fiecare kg. de greutate vie castigat va necesita de asemenea aproximativ 450 g de CP. 

tabelul 2

Pentru oile cu miei

Cerintele nutritionale ale oile se schimba pe parcursul ciclului anual de productie, crescand semnificativ pe parcursul ultimelor sase saptamani de gestatie si fiind la pragul maxim pe in ultimele sase-opt saptamani de lactatie

tabelul 3

tabelul 4

Masurati

 • Revizuiti cantitatea de energie pe care sistemul o necesita prin utilizarea cifrelor exprimate pentru a calcula energia aproximativa necesara pentru toate animalele pe parcursul unui an.
 • Revizuiti cantitatea de energie si de proteina produsa in ferma pentru iarba pasunata, siloz si furaj de cereale.

tabelul 5

Eficienta hranirii

Beneficiile pentru fermieri si pentru mediu:

 • Eficienta unui sistem poate fi masurata prin cantitatea de hrana necesara pentru a produce o anumita cantitate de carne sau lapte. 
 • Devine din ce in ce mai importanta in momentul in care profitul scade. Pentru productia de carne, in general in jur de 5.5-6.5 kg SU de hrana este utilizata pentru a produce un kg de carne. 
 • In sistemele de finisare si acolo unde animalele de lapte sunt crescute pentru carne, aceste valori pot fi mari, chiar si de 8-12 kg SU hrana per kilogram de carne. 
 • Cu cat este numarul mai mic, cu atat sistemul este mai eficient. Pentru productia de lapte, eficienta conversiei hranei este de obicei exprimata ca si lapte produs per kg SU hrana. 
 • De obicei cifrele sunt intre 0.8 si 1.8 kg lapte per kg SU hrana administrata. Cu cat este mai mare numarul, cu atat eficienta sistemului este mai mare. 
Ultima modificareJoi, 29 August 2019 17:39
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

  Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

 • Studiu privind consumul de antibiotice in fermele din Marea Britanie

  Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - prima parte

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

  Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

  Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 

 • Reducerea poluarii cu amoniac de la bovine

  Tehnicile de reducere a emisiilor de NH3 includ tipul de podea, curatarea podelei si spalarea acestora cu apa si acidifierea gunoiului de grajd.

trclama pachet promo firme 600