Log in

Reducerea poluarii cu amoniac de la bovine

Tehnicile de reducere a emisiilor de NH3 includ tipul de podea, curatarea podelei si spalarea acestora cu apa si acidifierea gunoiului de grajd.

Imbunatatirea constructiei grajdului, procesul de curatare si tratamentul gunoiului de grajd ar putea reduce emisiile de amoniac de la bovinele de lapte comerciale cu 17-50%, conform unui studiu nou publicat in Jurnalul Science of the Total Environment. Studiul ofera o lista a tehnicilor si tehnologiile care ar putea asigura reduceri mari in emisiile de amoniac.

Poluarea cu azot reactiv si, mai specific, poluarea cu azot in general are un impact asupra mediului si asupra sanatatii umane – poate conduce la dezvoltarea algelor in apa proaspata, amenintarea vietii acvatice si poate contribui la formarea smogului care deterioreaza sanatatea umana.

„Sub tabloul Natura 2000, tarile membre UE au fost solicitate sa reglementeze eliberarea de azot reactiv din ecosistemele protejate natural”, spune conducatorul de studiu Luciano Barreto Mendes, membru in IIASA Air Quality and Greenhouse Gases and Ecosystems Services and Management. „Dar exista o lipsa de date empirice cu privire la cum sa realizam acest luctu. Studiul nostru are ca scop stabilirea nivelului pana la care managementul si tehnologiile de constructie ar putea reduce emisiile la o scara complet comerciala pentru grajdurile de nisa destinate vacilor de lapte”.

Mendes si colegii sai au abordat problema utilizand un model de emisii al azotului care a fost destinat pentru a calcula potentialul de reducere al emisiilor de amoniac pentru hambarele noi sau adaptate pentru vacile de lapte. Acesta incorporeaza tehnologii de management si procese destinate sa reduca poluarea.

In nord-vestul Europei, vacile de lapte sunt de obicei adapostite in hambare mari, unde sunt tinute libere, iar gunoiul de grajd, care este sursa emisiilor de amoniac, este indepartat si depozitat intr-o groapa sub hambar. Un anumit numar de factori contribuie la cantitatea de amoniac eliberata din gunoiul de grajd in aer, incluzand procesele chimice, temperatura si fluxul de aer.

Noul studiu stabileste potentialul de reducere al emisiilor printr-un numar de tehnici, care includ curatarea podelei, spalarea acesteia cu apa, acidifierea gunoiului de grajd si utilizarea diferitelor tipuri de pardoseala.

„Gunoiul de grajd provenit de la vaci ar putea fi cel mai fascinant subiect de cercetare, dar modul in care gestionam deseurile are un impact major asupra sanatatii mediului. Acest studiu ofera un set util de interventii pe care fermierii si factorii de decizie politica il pot utiliza pentru a anunta conformarea cu reglementarile UE”, spune Mendes.

Credit: Mendes si colab. (2016)

Screen Shot 2017 03 25 at 14.48.17

 

Ultima modificareMarți, 05 Martie 2019 05:38
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

  Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Studiu privind consumul de antibiotice in fermele din Marea Britanie

  Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - prima parte

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

  Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

  Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 

trclama pachet promo firme 600