Log in

Studiu privind consumul de antibiotice in fermele din Marea Britanie

Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

Un numar de ferme de vaci din Marea Britanie folosesc antibiotice extrem de frecvent pentru animalele lor, sustine un studiu recent. Cercetatorii sustin ca identifican---du-se aceste ferme in care folosirea antibioticelor este intensiva, se vor putea elabora strategii tintite de prevenire a bolilor infectioase, de reducere a consumului de antibiotice in fermele de lapte si de combatere a rezistentei la antibiotice din industria agricola. Rezultatul testarii unui numar mare de ferme din Regatul Unit indica faptul ca majoritatea fermelor de lapte folosesc antibiotice la o rata mai mica decat media pentru fermele britanice de crestere a animalelor pentru carne, insa exista cateva ferme periferice cu un consum mare de medicamente.

Pentru a identifica sectoarele in care consumul de antibiotice ar putea fi redus, modificat sau inlocuit, exista necesitatea masurarii nivelului de utilizare a antimicrobienelor (UAM) in fermele de lapte din Regatul Unit. Astfel, Disciplina de Sanatate a Animalelor din Fermele de Lapte (Dairy Herd Health Group) din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara a Universitatii din Nottingham a stabilit necesitatea unei masurari a gradului de utilizare a antibioticelor intr-un numar de ferme de lapte din Marea Britanie.

Folosind registrele medicale ale fermelor si datele legate de vanzarea antibioticelor, acestia au analizat nivelul de utilizare a antimicrobienelor in 358 de ferme de lapte pe parcursul a 12 luni. Aceasta analiza a inclus peste 81.500 vaci de lapte (7% din totalul vacilor de lapte din Anglia). Rezultatele au evidentiat folosirea unei game largi de antibiotice in fermele respective. Majoritatea dintre acestea (78% din totalul celor folosite sau vandute catre ferme) au fost administrate prin injectii. Atunci cand fermele au fost clasate in functie de rata de utilizare a antibioticelor, primele 25% dintre acestea au folosit aproximativ jumatate (52%) din totalul antibioticelor folosite in fermele incluse in studiu. Utilizarea antibioticelor pe cale orala sau in bai pentru ongloane (pentru dermatita interdigitala, o afectiune care determina schiopaturi la vaci) a fost mai extinsa in fermele cu consum general mare al acestei clase de medicamente. Cercetatorii nu pot exclude posibilitatea ca alti factori neluati in considerare sa fi influentat aceste rezultate, insa sustin ca acest studiu „asigura niste rezultate de referinta pentru UAM in Marea Britanie si identifica cativa factori asociati cu o UAM ridicata".

Echipa a mai creat si o metoda gratuita de calcul pentru masurarea gradului de utilizare a antimicrobienelor, care permite veterinarilor sa compare cu valorile de referinta frecventa utilizarii antibioticelor in fermele de lapte. Acestia sugereaza faptul ca „vizarea reducerii UAM in cadrul numarului mic de utilizatori frecventi ai antimicrobienelor cu pastrarea unor standarde ridicate ale sanatatii, bunastarii si productiei animalelor de ferma, ar putea reprezenta un prim pas rapid si eficient catre reducerea UAM la nivel de ferma, de activitate veterinara si la nivel national. Intr-un comentariu relevant din acest punct de vedere, medicul veterinar Lucy Coyne confirma faptul ca analiza comparativa pentru utilizarea antibioticelor „poate fi o metoda utila de imbunatatire a gradului de constientizare a fermierilor in legatura cu nivelului lor actual de utilizare a antibioticelor si de identificare a mijloacelor de reducere a acestuia.” Aceasta sustine ca munca desfasurata de Hyde si colegii sai este „oportuna si bine-venita deoarece asigura niste informatii suplimentare legate de exploatatiile care practica intens tratamentele cu antimicrobiene si de potentialele mijloace de reducere a utilizarii acestora”.

La final trage concluzia ca „prin informatii imbogatite legate de utilizarea antimicrobienelor si prin continuarea acestui mod de abordare unitar si proactiv, ar trebui ca sectorul produselor lactate din Regatul Unit sa castige incredere daca obiectivul de reducere a consumului de antibiotice este atins pana in anul 2020”.

 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

  Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - prima parte

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

  Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

  Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 

 • Reducerea poluarii cu amoniac de la bovine

  Tehnicile de reducere a emisiilor de NH3 includ tipul de podea, curatarea podelei si spalarea acestora cu apa si acidifierea gunoiului de grajd.

trclama pachet promo firme 600