Log in

Tetraciclina folosita pentru tratarea leziunilor ongloanelor lasa reziduuri in lapte

Daca se foloseste tetraciclina pentru tratarea leziunilor ongloanelor la vaci, trebuie utilizata cea mai mica doza posibila. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Veterinara din Minnesota au realizat un nou studiu care arata ca tetraciclina folosita pentru tratarea dermatitei digitale lasa reziduuri in lapte.

 

Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA a initiat din iulie 2017 un program pilot privind prevalenta reziduurilor de tetraciclina in laptele vrac din tancurile de lapte, cu o limita legala de 300 de parti per miliard. Limita legala in Canada este 100 parti per miliard. Testele de screening rapid disponibile pe piata in acest moment pot depista insa niveluri de 10 pana la 30 parti per miliard.

Cercetatorii de la Universitate au folosit tetraciclina fie sub forma de pasta fie sub un pansament in doze de 2,5 si 25 grame pe picior pe 50 de vaci cu dermatita digitala diagnosticata la doua picioare. Au fost colectate probe de lapte si de pielea de pe uger de pe toate grupele aflate sub tratament si sange de la cele care au primit 25 de grame de tetraciclina la fiecare 8 ore timp de 7 zile. 

„Spre surprinderea noastra, tetraciclina era prezenta in lapte, in pielea de pe uger si in sange, in concentratii variabile, in functie de momentul de prelevare a probelor, metoda de aplicare sau de doza", a aratat Gerard Cramer, specialist in cadrul universitatii. „La opt ore dupa tratament, 69% din probele de lapte aveau tetratciclina, 16% dintre aceastea continand concentartii ridicate 120 pana la 244 per miliard.
Tratamentul de 25 de grame a avut de asemenea cea mai lunga perioada consecutiva de detectare, de pana la 72 de ore si pana la 70 de ore in cazul utilizarii limitei de 100 per miliard, a Canadei.
„Pe baza acestor rezultate, va recomandam ca, dupa o utilizare in afara prospectului a tetraciclinei pentru tratarea dermatitei digitale, sa utilizati in protocol de tratament conservator dezvoltat impreuna cu medicul veterinar curant", a aratat Cramer.
„Protocoalele trebuie sa includa curatarea usoara care sa nu produca daune suuplimentare regiunii afectate de dermatita digitala folosind cea mai mica doza de tetraciclna 2g/leziune pentru maximum 2 leziuni si atunci cand laptele merge la productie, testarea laptelui de la vacile tratate in mod individual, sau in tancul de lapte cu un test comercial de detectare a tetraciclinei.

Ultima modificareLuni, 18 Februarie 2019 06:23
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

  Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Studiu privind consumul de antibiotice in fermele din Marea Britanie

  Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

 • Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - prima parte

  Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

 • Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

  Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

  Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 

trclama pachet promo firme 600