Log in

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de urinare, culcatul si / sau de rostogolirea. Sunati medicul veterinar imediat daca semnele de colica persista timp de mai mult de cincisprezece - treizeci de minute, daca semnele sunt severe (rostogolire), sau in cazul in care colica nu se imbunatateste cu mersul.


De asemenea, ar trebui sa apelati in cazul in care calul dumneavoastra nu pare sa defece suficient de mult (normal este mai mult de trei gramezi / zi) sau defeca bile mici de fecale uscate sau are diaree. La fel de important este, daca calul nu manancain mod normal, sau a intrat in cosul ori sacul de cereale si a mancat mai mult decat de obicei. In timp ce asteptati, continuati sa plimbati calul (ajuta la disconfort si ajuta la aparitia defecarii), eliminati hrana astfel incat sa nu apara nici un blocaj mai rau, si monitorizati orice semne vitale pe care le cunoasteti (ritmul cardiac, culoarea membranei mucoase).
Plagile la cai sunt frecvente si cele mai multe sunt usor de tratat si nu conduc la probleme de durata. Cu toate acestea, unele rani pot pune in pericol viata, in special in cazul in care acestea conduc la pierderea severa de sange sau cauzeaza infectie unei articulatii ori altor structuri profunde. Sunati-va medicul veterinar imediat daca rana:

  • merge mai adanc decat pielea si / sau sangereaza puternic,
  • emana lichid lipicios clar,
  • este peste o structura care se indoaie (indiferent de marime),
  • este pe partea din spate a unui membru inferior sub genunchi sau jaret (structuri importante),
  • este in furcuta, pe piept sau abdomen, sau implica penisul ori preputul.
  • in cazul in care un cui patrunde la nivelul membrului sau piciorului, sfatuiti-va cu medicul veterinar inainte de a-l extrage. Dimensiunea nu conteaza; ranile prin strapungere pot fi cele mai periculoase. In timp ce asteptati, curatati orice rani contaminate, cu apa de la robinet, acoperiti cu bandaj curat uscat (scutecele pot fi foarte utile in cazul in care nu aveti material obisnuit de pansament), si verificati cand calul dumneavoastra a avut ultima data un rapel de tetanos.

Schiopatura este o alta problema comuna si poate fi rezolvata cu un tratament minim. Cu toate acestea, uneori, claudicatia (schiopatura) poate indica o fractura completa / incompleta, leziuni severe la un tendon, sau alte leziuni, care se vor inrautati rapid in cazul in care nu sunt tratate in mod corespunzator. Sunati medicul veterinar imediat in cazul in care calul nu foloseste deloc membrul, isi atinge varful de la picior cu membrul, schioapata la mers, piciorul se misca anormal (fractura completa), calul nu sta pe un singur picior in timp ce il ridicati pe celalalt, si / sau aproape cade in timpul mersului. Amintiti-va, chiar si schiopaturile usoare raspund adesea cel mai bine atunci cand sunt tratate mai devreme.

Ultima modificareLuni, 21 Ianuarie 2019 08:53
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

trclama pachet promo firme 600