Log in

Iluminatul pentru gaini si schema de iluminat pentru crescatoriile familiale

Pasarile se pot dezvolta adecvat la lumina natural normala si nu necesita conditii speciale de iluminare. Totusi, intensitatea si durata luminii pot avea un impact asupra acestora. Intensitatea luminoasa poate avea un minim de 5 lucsi pentru a putea stimula activitatea pasarilor. Iluminatul prea puternic poate declansa anumite probleme, precum agresivitatea si canibalismul. De aceea, diminuarea intensitatii luminii in acest caz ar putea oferi o rezolvare a acestor probleme. O regula generala de stabilirea a intensitatii luminoase este aceea de a o regla in asa fel incat sa se poata citi un ziar tinut in mainile intinse la maxim; acest lucru ar indica existenta unor conditii optime de iluminat pentru pasari. 

Alt aspect important este durata zilei-lumina. Daca pasarile se cresc pentru carne, acestea au nevoie doar de durata naturala a zilei. Exista persoane care cred ca asigurand pasarilor o durata de lumina a cate 23-24 ore/zi, vor creste performanta acestora, insa gainile au nevoie de un ciclu circadian normal. De aceea, 16 ore de lumina pe zi este limita maxima acceptata pentru pasarile de carne. 

Pasarile crescute pentru oua de masa sau pentru reproducere sunt mult mai sensibile la durata zilei-lumina. Biologia gainilor nu difera fata de cea a pasarilor cantatoare. Cresterea duratei zilei-lumina primavara determina pasarile salbatice sa depuna oua si sa le cloceasca. Scaderea duratei zilei-lumina toamna declanseaza la pasarile salbatice instinctul de incetare a ouatului. Pasarile de curte raspund in acelasi fel la acest stimul, incepand productia de oua la cresterea duratei de iluminare si incetand ouatul la scaderea duratei de iluminare. 

O gaina ouatoare are nevoie de o durata a zilei-lumina de 16 ore si de 8 ore de intuneric. Productia de oua are loc in mod natural primavara, odata cu lungirea intervalului de lumina, insa becurile artificiale sunt necesare mentinerii productiei de oua dupa solstitiul de vara. Ca si durata naturala a zilei, o trecere brusca de la o zi-lumina scurta la o zi-lumina lunga ar trebui evitata. De aceea, veti gasi o sugestie pentru schema de iluminare in tabelul 1. Ceea ce trebuie retinut in legatura cu depunerea oualor este faptul ca odata ce durata zilei-lumina a crescut si s-a stabilizat, orice scadere a acesteia va determina incetarea ouatului. De exemplu, proprietarul incepe sa creasca artificial durata iluminatului, insa seteaza gresit cronometrul. Durata zilei-lumina creste, insa pasarile primesc 22 ore de lumina pe zi, timp de cateva saptamani. Proprietarul observa greseala si seteaza durata iluminatului la 16 ore/zi. Scaderea duratei de iluminare in acest moment va determina incetarea ouatului la gaini. Singura optiune este mentinerea intervalului de lumina la 22 ore/zi, daca se doreste continuarea productiei de oua.   

Sugestii pentru schema de iluminare la gaina ouatoare

Varsta (saptamani) Lumina (ore) Intuneric (Ore)
0-18 8 16
19 9 15
20 9:30 14:30
21 10 14
22 10:30 13:30
23 11 13
24 11:30 12:30
25 12 12
26 12:30 11:30
27 13 11
28 13:30 10:30
29 14 10
30 14:30 9:30
31 15 9
32 15:30 8:30
33 16 8
34 pana la sfarsitul ouatului 16 8
Ultima modificareMiercuri, 29 Mai 2019 13:53
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 • Masurile adoptate de ANSVSA in cazul focarului de gripa aviara din judetul Maramures                                                                                          

  Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N8 in probele prelevate de la gaini ouatoare ce apartin fermei SC KARIN SRL din localitatea Seini, judetul Maramures. S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judetului Maramuressi activarea Unitatii Operationale Centrale condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

 • Tehnologii si programe destinate imbunatatirilor sustenabile ale productiei de pasari de curte

  Desi sectorul comercial de crestere a pasarilor a ajuns intr-o pozitie dominanta la nivel global in ultimele trei decade, productia de pasari de curte joacain continuare un rol important in majoritatea tarilor aflate in curs de dezvoltare. Pasarile de curte reprezinta mai mult de 80% din stocul total de carne de pasare in multe tari din Africa, Asia Pacific si America Latinasi in mare parte din zonele rurale din Romania.

 • Toleranta termica a puilor si gainilor

  Temperatura corporala a gainilor este cuprinsa intre 40,5C si 41,5C, masculii avand o temperatura mai mare decat a femelelor. Chiar daca temperatura corporala este ridicata, pasarile prezinta un grad de toleranta termica in limitele caruia nu au nevoie de termoreglare, acesta variand in functie de greutatea lor corporala, varsta si rasa.

 • Cresterea pasarilor de curte - amenajarea si ventilatia adaposturilor

  Cresterea pasarilor de curte poate fi o experienta placuta pentru persoanele implicate in aceasta activitate. Totusi, oamenii obisnuiti nu sunt constienti de timpul, efortul si cunostintele necesare pentru succesul unei astfel de activitati. In acest articol dedicat managementului de baza vom acoperi subiecte precum amenajarea, achizitionarea puilor de gaina, clocirea oualor, ingrijirea zilnica si controlul pradatorilor. 

 • Biosecuritatea pentru crescatoriile de porumbei

  Pentru cei care nu inteleg termenul „biosecuritatii”, vom oferi urmatoarele lamuriri. In termeni simpli, „biosecuritatea” este ceea ce faci pentru a opri raspandirea bolii in interiorul si catre crescatoria ta. Pe o scara mai larga, aceasta este un sistem formal de oprire a miscarii unei bacterii sau virusuri de la un animal la altul, de la o crescatorie la alta, sau, in unele cazuri, de la o persoana la alta. Masurile de biosecuritate nu sunt neaparat scumpe. De fapt, cu exceptia costului unor produse dezinfectante si, probabil, pentru cei care si le doresc, halate de unica folosinta, palarii si invelitoare de pantofi, costurile de biosecuritate pot fi controlate, iar acestea ar trebui sa fie minime. In cele mai multe cazuri, crescatoriile pot fi adaptate foarte ieftin si rapid pentru a pune in aplicare masuri de biosecuritate adecvate, chiar daca este necesara construirea de baricade sau garduri.

trclama pachet promo firme 600