Log in

Riscurile de biosecuritate pentru cresterea pasarilor: identificarea miscarii si a fluxului in fermele de animale

Protocoalele de biosecuritate sunt utilizate pentru a preveni introducerea organismelor infectioase catre animalele din ferma si pentru a controla raspandirea bolilor in interior, si intre hambare si ferme. Analiza fluxului din fermele de animale este o cale sistemica de a planifica miscarea oamenilor, animalelor, hranei, alimentelor, materialelor, echipamentului si a aerului de ventilare in interiorul unitatilor si prin acestea si de la acestea. Analiza fluxului poate sa fie de asemenea utilizata pentru a stabili si a mentine biosecuritatea necesara si eficienta si de a realiza in siguranta planurile operationale si cele de gestionare.

 

Pasul 1: Definiti si schitati limitele sistemului si linia (liniile) de separare.

  • Harta care arata limitele fermei
  • Exemple ale liniilor sistemului si ale limitelor de separare utilizand fotografierea aeriana.
  • Limitele sistemului pot defini zona integrala a fermei sau un grajd individual. Linia/liniile de separare definesc zonele curate de cele murdare. in majoritatea fermelor, ambele limite ale sistemului si liniile de separare trebuie sa fie luate in considerare.
  • Strazile, limitele proprietatii, portile si gardurile din jurul fermei pot fi utilizate pentru a defini limitele sistemului. Limitele unui grajd pot fi definite de acoperis, peretii laterali, usi, guri de aerisire si ventilatoarele de evacuare.
  • Intrarile in grajd sunt elementrul cheie al limitei grajdului deoarece acestea reprezinta limita de separare dintre zonele murdare de cele curate, biosigure pe care toti oamenii si multi furnizori o trec. Liniile de separare pot fi definite utilizand o linie desenata sau o urba pe podea. Grajdurile legate intre ele prin holuri inchise pot fi utilizate pentru a defini limitele dintre interior si exterior.

Pasul 2: Identificarea fiecarui flux care trece limitele sau linia de separare.

Fluxul general al fermei poate include: 

  • Personalul care intra si paraseste spatiul fermei
  • Persoanele care nu sunt angajate precum furnizorii de servicii, medicii veterinari, curierii, consultantii de vanzari si vizitatorii care intra si ies ocazional.
  • Camioanele cu hrana si hrana
  • Pasarile care intra si ies – camioane, echipament si angajati.
  • Animalele moarte care parasesc grajdurile si perimetrul fermei.
  • Ouale care sunt sunt scoase.
  • Camioanele care furnizeaza asternutul.
  • Camioanele de livrare si cu alimente (posta, pachete si altele).
  • Masinile de gunoi si gunoiul fizic.
  • Echipamentul de manipulare al gunoiului de grajd.
  • Indepartarea gunoiului de grajd.
  • Camioanele de alimentare.
  • Hainele de munca si cizmele lucratorilor.
  • Hrana si bautura pentru angajati

Fluxul grajdului poate include:

  • Fluxul aerului intrare si iesire
  • Fluxul de intrare al hranei
  • Iesirea animalelor moarte
  • Intrarea si iesirea ingrijitorilor de animale cu maini si haine murdare
  • Oamenii de serviciu, consultantii si vizitatorii cu maini murdare, echipament si haine murdare.
  • Lucruri personale incluzand ochelari, bijuterii si telefon
  • Intrarea alimentelor – inventar, ordonare, livrare, depozitare, curatare
  • Adaugarea asternutului
  • Indepartarea asternutului uzat si al gunoiului de grajd
  • Intrarea apei
  • Gunoiul care include cizmele utilizate de plastic, manusile, hainele de unica folosinta, alte lucruri
  • Cizmele curate si hainele de acoperire pentru intrare si cizmele murdare si hainele de acoperire pentru iesire
  • Dezinfectantul uscat sau umed pentru cizme
  • Intrarea proviziilor pentru curatare, indepartarea proviziilor utilizate murdare si golirea containerelor
  • Indepartarea reziduurilor de la toaleta si a apei de spalare
  • Rozatoarele, insectele si pasarile salbatice
  • Altele

Pasul 3: descrieti sau urmariti fiecare flux al echipamentului, oamenilor, proviziilor etc.

  • De unde vin intrarile si unde au fost?
  • Unde se duc iesirile?
  • Exista ramuri ale fluxului (de ex. oameni care pleaca, camioane care intra in ferma sau grajd)?
  • Exista posibilitatea ca materialul sau persoana sa devina contaminata?
  • Cat flux exista? Cand?
  • Cum este realizat fluxul sau transportul?
  • Ce se intampla de-a lungul fluxului prin grajd sau ferma?

Pasul 4: stabiliti riscurile de biosecuritate asociate cu fiecare flux si prioritizati riscurile pentru a fi gestionate cu atentie.

Asigurati-va de faptul ca presupuneti mereu ca fluxul de intrare si cel de iesire sunt tratate ca si murdare.

  • Care riscuri sunt asociate cu fiecare flux in parte (de ex. hrana, apa, aerul, asternutul, oamenii, camioanele, pasarile salbatice, insectele, rozatoarele, altele)?
  • Exista posibilitatea ca fluxul sa cauzeze transmiterea bolii? Daca ca, ce trebuie realizat pentru a reduce sau a minimaliza riscul de transmitere al bolii?
  • Ce tratamente sau proceduri pot fi utilizate pentru a reduce riscul de transmitere al bolilor?
  • Care sunt costurile si riscurile?
  • Cat de mult costa o procedura pentru a fi implementata prin echipament, costuri de operare, timp si munca?
  • Este procedura practica? Se potriveste cu planul de gestionare al fermei?
  • Care sunt beneficiile procedurii? Cat de mult este redus riscul de transmitere al bolii?

Pasul 5: Dezvoltati si implementati protocoale pentru a gestiona mai bine riscul de biosecuritate asociat cu fiecare flux.

  • Dezvoltati instructiuni clare si asigurati facilitati, echipament, provizii si personal calificat pentru gestionarea fiecarui flux pentru a minimaliza introducerea unei boli infectioase.
  • Dezvoltati instructiuni clare si asigurati facilitati, echipament, provizii si personal calificat pentru gestionarea fiecarui flux pentru a minimaliza exportarea materialelor contaminate prin moduri in care ar putea raspandi infectia.

Este important sa facem practicile de gestionare a fluxului si cele de biosecuritate facile. Daca munca este usor de realizat cu echipamentul potrivit, cel mai probabil va fi realizata si se va realiza corect. Conceptul analizei fluxului de sistem suna simplu, dar pentru a-l realiza corespunzator trebuie multa munca si multa atentie asupra detaliilor.

Ultima modificareMiercuri, 30 Ianuarie 2019 08:48
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

  • Masurile adoptate de ANSVSA in cazul focarului de gripa aviara din judetul Maramures                                                                                          

    Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N8 in probele prelevate de la gaini ouatoare ce apartin fermei SC KARIN SRL din localitatea Seini, judetul Maramures. S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judetului Maramuressi activarea Unitatii Operationale Centrale condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

  • Tehnologii si programe destinate imbunatatirilor sustenabile ale productiei de pasari de curte

    Desi sectorul comercial de crestere a pasarilor a ajuns intr-o pozitie dominanta la nivel global in ultimele trei decade, productia de pasari de curte joacain continuare un rol important in majoritatea tarilor aflate in curs de dezvoltare. Pasarile de curte reprezinta mai mult de 80% din stocul total de carne de pasare in multe tari din Africa, Asia Pacific si America Latinasi in mare parte din zonele rurale din Romania.

  • Iluminatul pentru gaini si schema de iluminat pentru crescatoriile familiale

    Pasarile se pot dezvolta adecvat la lumina natural normala si nu necesita conditii speciale de iluminare. Totusi, intensitatea si durata luminii pot avea un impact asupra acestora. Intensitatea luminoasa poate avea un minim de 5 lucsi pentru a putea stimula activitatea pasarilor. Iluminatul prea puternic poate declansa anumite probleme, precum agresivitatea si canibalismul. De aceea, diminuarea intensitatii luminii in acest caz ar putea oferi o rezolvare a acestor probleme. O regula generala de stabilirea a intensitatii luminoase este aceea de a o regla in asa fel incat sa se poata citi un ziar tinut in mainile intinse la maxim; acest lucru ar indica existenta unor conditii optime de iluminat pentru pasari. 

  • Toleranta termica a puilor si gainilor

    Temperatura corporala a gainilor este cuprinsa intre 40,5C si 41,5C, masculii avand o temperatura mai mare decat a femelelor. Chiar daca temperatura corporala este ridicata, pasarile prezinta un grad de toleranta termica in limitele caruia nu au nevoie de termoreglare, acesta variand in functie de greutatea lor corporala, varsta si rasa.

  • Cresterea pasarilor de curte - amenajarea si ventilatia adaposturilor

    Cresterea pasarilor de curte poate fi o experienta placuta pentru persoanele implicate in aceasta activitate. Totusi, oamenii obisnuiti nu sunt constienti de timpul, efortul si cunostintele necesare pentru succesul unei astfel de activitati. In acest articol dedicat managementului de baza vom acoperi subiecte precum amenajarea, achizitionarea puilor de gaina, clocirea oualor, ingrijirea zilnica si controlul pradatorilor. 

trclama pachet promo firme 600