Log in

Agentia Europeana a Medicamentului concluzioneaza faptul ca produsele pe baza de oxid de zinc trebuie retrase de pe piata

Comitetul Agentiei Europene a Medicamentelor (AEM) pentru Produsele Medicinale de Uz Veterinar (CPMV) a ajuns la concluzia ca bilantul riscurilor si beneficiilor produselor medicale veterinare ce contin oxid de zinc si care sunt folosite pentru prevenirea diareei post-intarcare la purcei, este negativ, inclina catre riscuri si ca acest produs trebuie retras de pe piata.

Retragerii propuse i se opune in mod viguros Asociatia Nationale a Porcinelor, care sustine ca oxidul de zinc este eficient pentru controlul infectiilor cu E. coli si ca poate favoriza utilizarea unor doze mai mici de antibiotice. Mai mult, interdictia a fost propusa de catre Franta si Olanda, nici una dintre cele doua tari nefolosind oxidul de zinc.   

Directia Farmaceutica si de Farmacovigilenta (DFF) a pus la indemana dovezi care sprijina propunerea unei perioade de tranzitie de 10 ani pentru procesul de retragere de pe piata a produselor medicinale ce contin oxid de zinc. Acest lucru va permite ca prin schimbarile aparute in sistemul de crestere a porcinelor sa se evite aparitia diareei de intarcare, pentru a se asigura bunastarea animalelor si pentru a se preveni o utilizare crescuta a antibioticelor.

Comisia Europeana  va lua acum decizia definitiva in privinta produselor medicinale ce contin oxid de zinc, luand in considerare recomandarile CPMV si dovezile puse la dispozitie de catre statele membre, fiind asteptat anuntul acesteia la putin timp dupa finalul lunii iunie a acestui an. 

Ultima modificareLuni, 04 Noiembrie 2019 15:48
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

 •  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor
  Ca urmare a opozitiei ferme argumentate de asociatii de mici producatori si medici veterinari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei. In ultimele saptamani au avut loc dezbateri intense pe tema cresterii porcilor, care au culminat cu o intrevedere organizata ieri, 24 februarie 2021, intre Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros si asociatii care reprezinta interesele taranilor, micilor producatori si ale medicilor veterinari din Romania. In cadrul acesteia, a fost criticata atat procedura legislativa cat si continutul propunerii ministerului, explicandu-se pe larg potentialul impactul negativ asupra cresterii porcilor in sistem gospodaresc, o activitate traditionala extrem de raspandita in Romania.
 • Strategia de management al riscului biologic la porcine

  Scopul acestui articol este acela de a servi ca model de referinta, astfel incat persoanele implicate in industria cresterii porcilor sa inteleaga etapele care pot fi urmate pentru a inlatura riscul de transmitere a bolilor infectioase. Strategia de management al riscului biologic (MRB) este esentiala pentru toate fermele de porci, indiferent de marimea acestora sau de sistemul de crestere folosit. Riscul de transmitere a bolilor infectioase nu poate fi niciodata eliminat complet. Constientizarea completa a tuturor riscurilor este esentiala pentru limitarea riscului asociat cu bolile infectioase endemice, nou aparute sau exotice. Acest document ilustreaza cele mai bune „practici standard de operare” pentru o gama larga de sisteme de crestere a porcinelor.

 • Sacrificarea scroafelor: luam in calcul toti factorii?

  Atunci cand sunt examinate fisele de reproducerese poate observa o larga diversitate a motivelor si nivelurilor de sacrificare a scroafelor. Acest lucru se afla in fata unor similaritati ale genotipurilor, sistemelor de adapost si de nutritie. Intr-adevar sugereaza ca diferentele de comportament in ceea ce priveste sacrificarea sunt mai asociate cu oamenii din ferma decat scroafele din ferma. 

 • Variatiile de greutate la porci pot fi manageriate

  Variatiile de crestere la porci ii costa pe producatori sume semnificative datorita pierderilor crescute suferite prin sortare. Desi variatiile au fost dintotdeauna o problema, aceasteia i se ofera o atentie mult mai mare, in parte datorita problemelor aparute la utilizarea hambarelor in sistemele „totul plin, totul gol”, utilizate in ziua de astazi. 

 • Studiu: Reducerea cu 52 % a utilizarii antibioticelor in productia de carne de porc

  Fermele belgiene de porci care au participat la un studiu pe scara larga a curbei de dozare a antibioticelor, au reusit sa reduca dozele de antibiotic, in medie, cu 52 %, de la fatare pana la faza de finisare.

trclama pachet promo firme 600