Alegerea locatiei unei ferme de porci
- Scris de Veterinarul Ferma
- Publicat în Ingrijirea suinelor
Desigur ca prima dorinta a unui proprietar al unei ferme de porci este sa fie cat mai aproape de el aceasta ferma si amplasata pe pamantul proprietate. Daca locatia probabila va intruni toate conditiile esentiale, puteti sa o luati in considerare. Mai bine concentrati-va insa sa raspundeti la cateva probleme esentiale pentru amplasarea unei ferme de porci:
1. Distanta fata de alte ferme de porci - este esentiala daca doriti sa nu cheltuiti o avere pe serviciile veterinare sau de preventie activa sau si mai rau, de sacrificare preventiva sau de necesitate. Ca principiu trebuie sa fiti cat mai departe de orice picior de porc. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va izolati cu ferma in mijlocul pustiului la sute de km de orice picior de om sau animal. Amplasarea in grup a fermelor de porci este o optiune viabila si recomandata din punct de vedere economic atata timp cat tehnologiile de crestere si intretinere sunt similare si se respecta reguli corecte de igiena si biosecuritate. Dar asezarea unei ferme in mijlocul sau la marginea satului, in Romania este o alegere mai mult decat nefericita. Atentie ca in Romania o problema importanta o constituie porcii mistreti. Vioi, aparent sanatosi tun, migratori, acestia pot constitui o adevarata problema de securitate pe care trebuie sa o luati in calcul.
2. Drumul - o circulatie prea mare va fi intotdeauna o mare problema de securitate epidemiologica dar si financiara. Prea aproape de drumuri intens circulate, ferma va crea intotdeauna tentatie pentru unii "observatori financiari" care sunt des intalniti in Romania si care considera ferma dvs "bunul intregului popor" dar si a unor vizitatori epidemiologici neinspirati care se plimba din ferma in ferma chiar si pentru a va convinge sa realizati o asigurare. Pe de alta parte, un drum greu accesibil va descuraja un furnizor serios de furaje sau chiar pe soferul acestuia in a va presta un serviciu de calitate iar pe dvs va poate aduce intr-o criza de nervi. Cu siguranta drumul de acces la fema nu trebuie sa corespunda cu drumul de acces catre zone intens populate. Cand ne gandim la drumuri trebuie sa luam in considerare si drumurile intermediare si cele care vor deservi ferma. Alte aspecte care tin de caile de acces se refera la materialele din care sunt realizate, posibilitatea igienizarii, generarea prafului, posibilitatea de limitare si restrictionare a accesului, posibilitatea de control a circulatiei oamenilor si animalelor, etc.
3. Facilitatile - Apa, curentul, eventual gazul. Dar si accesul si distantele pana la abator, platforme de gunoi autorizate sau instalatii de procesare a acestuia, furnizori de hrana, unitati de colectare a cadavrelor, servicii veterinare, forta de munca, etc. Sunt foarte importante deoarece cheltuiti resurse care nu se regasesc in procesul de adaugare de plus-valoare prin procesul productiv. Aceste gauri negre ale unei afaceri cu porci sunt o adevarata provocare și va vor consuma toata munca, energia dar si multi bani daca nu le evaluati corect la amplasarea fermei.
4. Conditiile de teren si clima - Desigur ca nu va fi o optiune asezarea femei langa un curs de apa indiferent de marimea acestuia dar nici pe varful dealului pentru a fi paravan la toate vanturile. Chiar directia de propagare a vantului predominant este importanta. Un numar important de agenti microbiologici sunt raspinditi pe cale erogena: Actinobacillus Pleuro/Pneumoniae, Mycoplasma
hyopneumoniae, Clasic Swine Fever. Platformele de gunoi ale fermelor din apropiere sau satele apropiate pot constitui o problema de biosecuritate mai ales daca gunoiul este uscat (injectarea gunoiului poate fi cu siguranta o masura binevenita de protectie). Distanta intre ferme sau chiar intre grajdurile aceleasi ferme poate constitui un avantaj pentru transmiterea Mycoplasma hyopneumoniae.
5. Cladirile - nu din punct de vedere constructiv si ca utilitate, aspect care va fi abordat ceva mai tarziu. Din punct de vedere al sistematizarii zonei dar si a fermei. Asa cum spuneam este un avantaj sa fie ferme de porci grupate intr-o anumita zona chiar "gard in gard" daca au tehnologii identice de crestere si exploatare. Dar modul de asezare al cladirilor trebuie sa tina cont de miscarea animalelor, vecinatatile tehnologice si de varsta, etc. De asemenea, trebuie avute in vedere si viitoarele posibilitati de extindere, crearea de noi cladiri tehnologice sau imbunatatirea celor existente. Stabilirea locului si a destinatiei cladirilor este necesara a se realiza ca si cum am realiza din prima zi o ferma super completa, cu toate ca investitiile se vor prelungi pe o perioada considerabila de timp, chiar dupa ce am dat drumul la productie. Este total neeficient sa spunem "lasa sa fac doua grajduri si sa dau drumul" ca dupa finalizarea acestora sa constati ca ar mai fi nevoie de doua sau trei cladiri dar care trebuie sa le pui cu totul si cu totul aiurea deoarece nu te-ai gandit de la inceput cum ar fi mai util tehnologic si financiar. Pe de alta parte, trebuie gandit ca aceste cladiri sa fie cat mai practic asezate si mai usor de acccesat. Cam cum ar fi ca un muncitor, sau noi sa facem cateva zeci de drumuri intre doua cladiri aflate la zeci de metri una de alta pentru diverse "chestii" necesare in fluxul curent al activitatii. Pe de alta parte, daca avem o zona de locuit pentru muncitori nu este corect sa o punem langa grajd sau acestia sa fie nevoiti sa treaca prin toata ferma pentru a se duce sa cumpere o paine de la birtul din sat.
6. Imprejmuirea - sau gardul este esential pentru o ferma de porci. Recomandare: intai construiti gardul si apoi apucati-va de ridicat fema si restul. Considerentele sunt nenumarate, credeti-ne pe cuvant. Cand ridicati gardul ganditi-va la urmatorul aspect: caile de propagare a germenilor. Prin definitie exista cateva cai importante de propagare a acestora: prin aer, apa sau diversi purtatori. Aici, la diversi purtatori pot intra: hainele oamenilor, mucoasa nazala sau intreaga mucoasa respiratorie a oamenilor, pielea acestora, mucoasa digestiva. Pe langa acestea, toate animalele care exista de obicei in jurul nostru transporta la fel agentii patogeni: blana/piele, mucoasa nazala/digestiva, etc. De obicei oamenii, se opresc la un gard sau la o poarta daca au bun simt sau nu au un interes "financiar" legat de ferma noastra. Dar o pisica sare si pana la 6 m, un caine sare cu usurinta un gard de 2 m, un soarece sau un sobolan se strecoara usor prin plasa unui gard sau pe sub acesta. Acestea, alaturi de multi altii constituie vectori pe care trebuie sa incercam sa ii oprim sau sa ii descurajam sa intre in ferma noastra. Gardul si imprejmuirile pot fi o solutie daca sunt bagate la cel putin 0,5 m in pamant si au peste 2,5 m inaltime fara a fi in preajma vegetatiei. Utilizarea unor fire electrice speciale amplasate conform indicatiilor unor specialisti pot de asemenea sa descurajeze acesti intrusi.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.
- Ustensile necesare: Nespecificat
- Activitate necesita specializare?: Nespecificat
- Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Articole înrudite
-
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor
Ca urmare a opozitiei ferme argumentate de asociatii de mici producatori si medici veterinari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei. In ultimele saptamani au avut loc dezbateri intense pe tema cresterii porcilor, care au culminat cu o intrevedere organizata ieri, 24 februarie 2021, intre Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros si asociatii care reprezinta interesele taranilor, micilor producatori si ale medicilor veterinari din Romania. In cadrul acesteia, a fost criticata atat procedura legislativa cat si continutul propunerii ministerului, explicandu-se pe larg potentialul impactul negativ asupra cresterii porcilor in sistem gospodaresc, o activitate traditionala extrem de raspandita in Romania.Agentia Europeana a Medicamentului concluzioneaza faptul ca produsele pe baza de oxid de zinc trebuie retrase de pe piata
Comitetul Agentiei Europene a Medicamentelor (AEM) pentru Produsele Medicinale de Uz Veterinar (CPMV) a ajuns la concluzia ca bilantul riscurilor si beneficiilor produselor medicale veterinare ce contin oxid de zinc si care sunt folosite pentru prevenirea diareei post-intarcare la purcei, este negativ, inclina catre riscuri si ca acest produs trebuie retras de pe piata.
Strategia de management al riscului biologic la porcine
Scopul acestui articol este acela de a servi ca model de referinta, astfel incat persoanele implicate in industria cresterii porcilor sa inteleaga etapele care pot fi urmate pentru a inlatura riscul de transmitere a bolilor infectioase. Strategia de management al riscului biologic (MRB) este esentiala pentru toate fermele de porci, indiferent de marimea acestora sau de sistemul de crestere folosit. Riscul de transmitere a bolilor infectioase nu poate fi niciodata eliminat complet. Constientizarea completa a tuturor riscurilor este esentiala pentru limitarea riscului asociat cu bolile infectioase endemice, nou aparute sau exotice. Acest document ilustreaza cele mai bune „practici standard de operare” pentru o gama larga de sisteme de crestere a porcinelor.
Sacrificarea scroafelor: luam in calcul toti factorii?
Atunci cand sunt examinate fisele de reproducerese poate observa o larga diversitate a motivelor si nivelurilor de sacrificare a scroafelor. Acest lucru se afla in fata unor similaritati ale genotipurilor, sistemelor de adapost si de nutritie. Intr-adevar sugereaza ca diferentele de comportament in ceea ce priveste sacrificarea sunt mai asociate cu oamenii din ferma decat scroafele din ferma.
Variatiile de greutate la porci pot fi manageriate
Variatiile de crestere la porci ii costa pe producatori sume semnificative datorita pierderilor crescute suferite prin sortare. Desi variatiile au fost dintotdeauna o problema, aceasteia i se ofera o atentie mult mai mare, in parte datorita problemelor aparute la utilizarea hambarelor in sistemele „totul plin, totul gol”, utilizate in ziua de astazi.
Articole recente - Veterinarul Ferma
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor
- Colegiul Medicilor Veterinari din Romania avertizeaza: nu va automedicati cu ivermectina de uz veterinar!
- Recomandari pentru fermieri, pentru pregatirea pentru Covid -19
- Masurile adoptate de ANSVSA in cazul focarului de gripa aviara din judetul Maramures
- Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci