Log in

 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor

Ca urmare a opozitiei ferme argumentate de asociatii de mici producatori si medici veterinari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei. In ultimele saptamani au avut loc dezbateri intense pe tema cresterii porcilor, care au culminat cu o intrevedere organizata ieri, 24 februarie 2021, intre Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros si asociatii care reprezinta interesele taranilor, micilor producatori si ale medicilor veterinari din Romania. In cadrul acesteia, a fost criticata atat procedura legislativa cat si continutul propunerii ministerului, explicandu-se pe larg potentialul impactul negativ asupra cresterii porcilor in sistem gospodaresc, o activitate traditionala extrem de raspandita in Romania.

 Initiativa ministerului a fost lansata in dezbatere publica in 29 ianuarie, prin proiectul de ordin nr. 24 / 2021, ulterior acesta suferind modificari printr-o noua versiune publicata in 17 februarie. In esenta, aceasta propunere intentiona sa continuie politica de marginalizare a cresterii porcilor la scara mica, prin limitarea la un efectiv de maximum 5 capete de porci la ingrasat in exploatatiile non-comerciale, excluzand reproductia in sistem gospodaresc. Totodata ministerul intentiona liberalizarea fara limite a exploatatiilor comerciale.

Limitarea la maximum 5 capete de porci la ingrasat in gospodariile taranesti, pentru consum propriu, continua sa ramana o mare preocupare pentru taranii din Romania, datorita Ordinului 538 / 2019 care se afla in acest moment in vigoare. Este nevoie de organizarea de noi consultari, impreuna cu ministerul si agentiile specializate, pentru a adapta politicile publice la realiatea rurala a Romaniei si la criza Covid-19 care a agravat saracia rurala si a aratat importanta economiei locale si a unui sistem alimentar local, diversificat, sanatos si nutritiv, in care taranii si micii producatori joaca un rol central.
„Ministrul Agriculturii a dat dovada de intelepciune, ascultand argumentele noastre si renuntand la Proiectul de Ordin. Munca noastra nu se opreste aici. In etapele urmatoare avem nevoie ca Ministerul sa fie alaturi de tarani si sa sustina agricultura familiala la scara mica, din care cresterea porcului in sistem traditional nu poate lipsi”, declara Ramona Duminicioiu, membra a comitetului de coordonare al Asociatiei Eco Ruralis.
 
“Proiectul de Ordin precum si Ordinul 538/2019 nu au temei legal pentru emitere si ca atare solicitam abrogarea. Chiar daca sunt probleme cu bugetul, solicitam analizarea posibilitatii acordarii de sprijin financiar pentru fiecare purcel vandut si pentru fiecare porc sacrificat in abatoare de capacitate mica, cu respectarea regulilor sanitar-veterinare adecvate pentru exploatatiile non-profesionale. Este necesar ca factorii implicati sa coopereze, sa fie elaborate reguli clare, acceptate si aplicate de catre toti, astfel incat sa se realizeze progrese in combaterea pestei porcine africane.”, afirma Dr. Andronie Viorel, presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.
 
“Suntem convinsi de importanta fermelor mici si mijlocii in care se cresc porci Mangalita si Bazna precum si alte rase autohtone. Avem nevoie de sustinere pentru a putea continua sa realizam produse traditionale de mare calitate, tot mai solicitate de catre consumatori.” continua Ioan Tataran – presedinte al Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Carne si Ecologice din Maramures.
“A venit vremea ca cei mici, taranii sa fim reprezentati in fata autoritatilor. Va fi mult de munca dar nu e imposibil. Impreuna vom reusi.”, sustine Cristian Lungu – presedinte al Asociatiei Fermierilor Utilizatori de Automate De Lapte Crud din Romania.
Comunicat de presa transmis de:
Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale din Carne si Ecologice din Maramures
Asociatia Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din Romania
---------
NOTE:
1. Proiectul de ordin:
• Proiectul de Ordin nr. 24 / 2021 pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei publicat in 29 ianuarie: https://drive.google.com/.../1kqJ_XeUs3R6d9SgJ7g.../view...
• Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei publicat in 17 februarie: https://drive.google.com/.../1_IwHURaz6mm3XFHodG2.../view...
2. Comentariile punctuale transmise de asociatii pe parcursul procesului de consultari publice:
• Comentariile Asociatiei Eco Ruralis din 9 februarie: https://drive.google.com/.../16-7-l9eAquwq1BeVj.../view...
• Comentariile Colegiului Medicilor Veterinari din Romania din 9 februarie: https://drive.google.com/.../1nfXEB.../view...
Ultima modificareJoi, 25 Februarie 2021 15:37
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

  • Agentia Europeana a Medicamentului concluzioneaza faptul ca produsele pe baza de oxid de zinc trebuie retrase de pe piata

    Comitetul Agentiei Europene a Medicamentelor (AEM) pentru Produsele Medicinale de Uz Veterinar (CPMV) a ajuns la concluzia ca bilantul riscurilor si beneficiilor produselor medicale veterinare ce contin oxid de zinc si care sunt folosite pentru prevenirea diareei post-intarcare la purcei, este negativ, inclina catre riscuri si ca acest produs trebuie retras de pe piata.

  • Strategia de management al riscului biologic la porcine

    Scopul acestui articol este acela de a servi ca model de referinta, astfel incat persoanele implicate in industria cresterii porcilor sa inteleaga etapele care pot fi urmate pentru a inlatura riscul de transmitere a bolilor infectioase. Strategia de management al riscului biologic (MRB) este esentiala pentru toate fermele de porci, indiferent de marimea acestora sau de sistemul de crestere folosit. Riscul de transmitere a bolilor infectioase nu poate fi niciodata eliminat complet. Constientizarea completa a tuturor riscurilor este esentiala pentru limitarea riscului asociat cu bolile infectioase endemice, nou aparute sau exotice. Acest document ilustreaza cele mai bune „practici standard de operare” pentru o gama larga de sisteme de crestere a porcinelor.

  • Sacrificarea scroafelor: luam in calcul toti factorii?

    Atunci cand sunt examinate fisele de reproducerese poate observa o larga diversitate a motivelor si nivelurilor de sacrificare a scroafelor. Acest lucru se afla in fata unor similaritati ale genotipurilor, sistemelor de adapost si de nutritie. Intr-adevar sugereaza ca diferentele de comportament in ceea ce priveste sacrificarea sunt mai asociate cu oamenii din ferma decat scroafele din ferma. 

  • Variatiile de greutate la porci pot fi manageriate

    Variatiile de crestere la porci ii costa pe producatori sume semnificative datorita pierderilor crescute suferite prin sortare. Desi variatiile au fost dintotdeauna o problema, aceasteia i se ofera o atentie mult mai mare, in parte datorita problemelor aparute la utilizarea hambarelor in sistemele „totul plin, totul gol”, utilizate in ziua de astazi. 

  • Studiu: Reducerea cu 52 % a utilizarii antibioticelor in productia de carne de porc

    Fermele belgiene de porci care au participat la un studiu pe scara larga a curbei de dozare a antibioticelor, au reusit sa reduca dozele de antibiotic, in medie, cu 52 %, de la fatare pana la faza de finisare.

trclama pachet promo firme 600