Log in

Sacrificarea scroafelor: luam in calcul toti factorii?

Atunci cand sunt examinate fisele de reproducerese poate observa o larga diversitate a motivelor si nivelurilor de sacrificare a scroafelor. Acest lucru se afla in fata unor similaritati ale genotipurilor, sistemelor de adapost si de nutritie. Intr-adevar sugereaza ca diferentele de comportament in ceea ce priveste sacrificarea sunt mai asociate cu oamenii din ferma decat scroafele din ferma. 

Exista intr-adevar doua motive de baza pentru a sacrifica o scroafa. Primul este de a inlocui scroafa cu un animal mai productiv. Al doilea este de a sacrifica scroafa in avantajul ei, de obicei, din cauza conditiilor dureroase. Acesta din urma este, de obicei, evident si nu este o decizie economica. Primul motiv are intr-adevar nevoie de o analiza mai aprofundata.

Atunci cand sacrificarea unei scroafe se bazeaza pe importanta istoriei sale productive, se presupune ca putem evalua cu exactitate productivitatea pe viitor. De asemenea, se presupune ca, atunci cand o scroafa este extrasa din motive de productivitate este imediat inlocuita cu acel animal mai productiv. Sacrificarea pentru productivitate si neinlocuirea acestui animal poate face porcii per scroafa per an sa arate bine, dar rareori are sens economic  deoarece chiar si scroafe de productivitate mai mica pot depasi un loc de scroafa liber. Astfel, cel mai mare factor de tinut cont la indepartarea unei scroafe este daca exista un inlocuitor disponibil. Daca exista un inlocuitor disponibil, putem incepe o analiza mai complexa.

Intrebarea noastra simpla a fost daca putem prezice cu exactitate performantele viitoare ale unei scroafe individuale. In evaluarea noastra exista trei caracteristici de care avem nevoie pentru a evalua pentru a prezice performantele viitoare:

  • Importanta istoriei productive a scroafei
  • Importanta istoriei productive a celorlalte scroafe din efectiv
  • Caracteristicile fizice ale scroafei, incluzand claudicatie, varsta si conformatie

Multi producatori se uita la valoarea predictiva a istoriei prealabile a scroafei. De exemplu; o revenire a caldurilor poate anticipa ca in cazul in care este imperecheata din nou, este mai probabil sa revina inca o data cadurile. Acest lucru poate fi un motiv pentru a sacrifica animalele, dar precizia acestei predictii este determinata de productivitatea restului efectivului. O scroafa intr-un efectiv cu o rata de 70% fatare ar trebui sa aiba mult mai multa libertate decat o scroafa intr-un efectiv cu o rata de 90% fatare. De multe ori avem parte de mai multe sacrificari din cauza productivitatii scazute a unui efectiv cu productivitate scazuta, care sunt mai degraba puse pe seama oamenilor, decat pe scroafa. Este greu de gasit un efectiv care si-au gasit drumul spre o productivitate ridicata.

Poate ca un alt mod de a descrie problema de sacrificare intr-un efectiv cu productivitate scazuta este sa luam conceptul de zgomot statistic. Un efectiv cu o rata mica de fatare ar trebui sa fie vazut ca un efectiv zgomotos din punct de vedere statistic, fiind greu de prezis modul in care un anumit animal va satisface, deoarece exista atat de multa variatie in performanta de-a lungul timpului la scroafe. Astfel, deciziile cu privire la anumite scroafe sunt extrem de inexacte.

Sincer, cel mai bun prezicator al performantei viitoare pare a fi varsta si starea scroafei. Productivitatea pe viitor pare a fi cel mai bine prezisa uitandu-te la scroafa. Claudicatia, chiar si in stadii mici, pare sa creasca probabilitatea de productivitate scazuta in viitor la un nivel mai precis decat sa ne uitam pur si simplu la productivitatea anterioara. De asemenea, problemele conformationale par a fi utile in evaluarea contributiei unui animal la efectiv. In cele din urma, paritatea scroafei, mai ales atunci cand nu este mascata de practici de intretinere incrucisate, prezice problemele de calitate ale descendentilor destul de precis. Acesti din urma factori sunt mai dificil de monitorizat si vor avea nevoie de inregistrari mai detaliate pentru a valida efectele lor in efective individuale.

Este dificil sa ne imaginam, uneori, mecanismul prin care problemele anterioare de productivitate la o scroafa vor continua in viitor, decat daca nu este ceva fizic in neregula cu scroafa. Pe de alta parte, ar trebui sa fie usor de imaginat ca un animal compromis fizic ar putea avea dificultati in viitor. Daca ne uitam la inregistrari, uneori, acest din urma aspect lipseste.

Ultima modificareLuni, 05 August 2019 08:59
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

  •  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor
    Ca urmare a opozitiei ferme argumentate de asociatii de mici producatori si medici veterinari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei. In ultimele saptamani au avut loc dezbateri intense pe tema cresterii porcilor, care au culminat cu o intrevedere organizata ieri, 24 februarie 2021, intre Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros si asociatii care reprezinta interesele taranilor, micilor producatori si ale medicilor veterinari din Romania. In cadrul acesteia, a fost criticata atat procedura legislativa cat si continutul propunerii ministerului, explicandu-se pe larg potentialul impactul negativ asupra cresterii porcilor in sistem gospodaresc, o activitate traditionala extrem de raspandita in Romania.
  • Agentia Europeana a Medicamentului concluzioneaza faptul ca produsele pe baza de oxid de zinc trebuie retrase de pe piata

    Comitetul Agentiei Europene a Medicamentelor (AEM) pentru Produsele Medicinale de Uz Veterinar (CPMV) a ajuns la concluzia ca bilantul riscurilor si beneficiilor produselor medicale veterinare ce contin oxid de zinc si care sunt folosite pentru prevenirea diareei post-intarcare la purcei, este negativ, inclina catre riscuri si ca acest produs trebuie retras de pe piata.

  • Strategia de management al riscului biologic la porcine

    Scopul acestui articol este acela de a servi ca model de referinta, astfel incat persoanele implicate in industria cresterii porcilor sa inteleaga etapele care pot fi urmate pentru a inlatura riscul de transmitere a bolilor infectioase. Strategia de management al riscului biologic (MRB) este esentiala pentru toate fermele de porci, indiferent de marimea acestora sau de sistemul de crestere folosit. Riscul de transmitere a bolilor infectioase nu poate fi niciodata eliminat complet. Constientizarea completa a tuturor riscurilor este esentiala pentru limitarea riscului asociat cu bolile infectioase endemice, nou aparute sau exotice. Acest document ilustreaza cele mai bune „practici standard de operare” pentru o gama larga de sisteme de crestere a porcinelor.

  • Variatiile de greutate la porci pot fi manageriate

    Variatiile de crestere la porci ii costa pe producatori sume semnificative datorita pierderilor crescute suferite prin sortare. Desi variatiile au fost dintotdeauna o problema, aceasteia i se ofera o atentie mult mai mare, in parte datorita problemelor aparute la utilizarea hambarelor in sistemele „totul plin, totul gol”, utilizate in ziua de astazi. 

  • Studiu: Reducerea cu 52 % a utilizarii antibioticelor in productia de carne de porc

    Fermele belgiene de porci care au participat la un studiu pe scara larga a curbei de dozare a antibioticelor, au reusit sa reduca dozele de antibiotic, in medie, cu 52 %, de la fatare pana la faza de finisare.

trclama pachet promo firme 600