Log in

Strategie de distrugere a MRSA asociate cresterii animalelor (LA-MRSA) de succes in Norvegia

Norvegia este singura tara care a implentat o strategie de genul „cauta si distruge” impotriva - MRSA printre efectivele de porci la zi. Un studiu efectuat asupra efectului strategiei arata ca muncitorii din fermele de porci sunt sursa principala a infectiei printre efectivele norvegiene, o cale de transmitere care nu a fost identificata anterior.

Studiul a analizat datele epidemiologice colectate in timp ce se manipula bacteria MRSA asociata cresterii animalelor in efectivele norvegiene de porci, de la prima descoperire in anul 2013 pana in anul 2015. In plus, cercetatorii au realizat teste genetice asupra bacteriilor izolate de la indivizii identificati cu MRSA din 2008 si au colectat probe de la toate animalele, oamenii si fermele de porci care au fost afectate de focare in 2013 si 2014. Aceste descoperiri au aratat ca muncitorii din fermele de porci sunt sursa principala pentru introducerea MRSA asociate cresterii animalelor in efectivele norvegiene de suine. Aceasta cale de transmitere nu a fost cunoscuta anterior.

„Aceasta este o descoperire importanta si efectivele trebuie monitorizate daca se vrea ca acestea sa ramana indemne la MRSA, in special in tarile in care nu exista importul de porci vii sau in care acesta este foarte redus”, spune Petter Elstrøm, cercetator la Institutul Norvegian de Sanatate Publica.

Scopul strategiei a fost de a preveni introducerea LA-MRSA si raspandirea printre efectivele norvegiene, prin urmare prevenirea efectivelor de porci de la a deveni o sursa majora de diseminare a MRSA catre intreaga populatie.

Strategia a fost eficienta si nu a fost detectata nici o transmitere ulterioara de la animale sau oameni de la fermele afectate pana la populatie. Recomandarile cu privire la testarea pentru LA-MRSA inainte de contactul cu efectivul viu au fost facute publice pentru a preveni transmiterea de la lucratorii din ferma la porci.

„Bacteria MRSA cauzeaza rar infectii severe printre oamenii sanatosi, dar o incidenta crescatoare a MRSA la nivelul populatiei va contribui la o crestere a problemelor infectiei pentru pacientii vulnerabili din serviciile de sanatate”, spune Elstrøm.

Supravegherea continua

Din 2014, Autoritatea Norvegiana pentru Siguranta Alimentelor si Institutul Norvegian Veterinar au monitorizat continuu toate efectivele de porci din Norvegia, in stransa colaborare cu industria porcina si aceasta supraveghere va continua.

„Strategia noastra de a sacrifica efectivele de porci in care bacteriile LA-MRSA sunt detectate si dezinfectia fermei, a fost dezvoltata in stransa colaborare cu autoritatile si cu industria suina. Este un exemplu excelent de abordare pentru conceptul „O singura sanatate” ”, spune Elstrøm.

Mai multe date de cercetare 

Un studiu in desfasurare analizeaza datele cu privire la efectul fiecarei masuri de control din strategie, dar articolul prezent arata ca strategia norvegiana pentru LA-MRSA a fost pana acum un succes. Norvegia este in prezent singura tara care a reusit sa opreasca dezvoltarea acestei bacterii in efectivele de porci, prin urmare a prevenit diseminarea ulterioara catre populatie si catre serviciul de sanatate. in alte tari cu o prevalenta scazuta a MRSA, precum Danemarca si Olanda, raspandirea LA-MRSA printre efectivele de porci a contribuit la o crestere semnificativa a prevalentei MRSA a populatiei.

Studiul a fost o colaborare dintre Institutul Norvegian de Sanatate Publica, Institutul Norvegian Veterinar, Autoritatea Norvegiana pentru Siguranta Alimentara si Institutul de Stat pentru Ser din Danemarca. Studiul este publicat in Jurnalul Bolilor Clinice Infectioase .

Ultima modificareVineri, 01 Februarie 2019 08:03
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

Articole înrudite

  •  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor
    Ca urmare a opozitiei ferme argumentate de asociatii de mici producatori si medici veterinari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei. In ultimele saptamani au avut loc dezbateri intense pe tema cresterii porcilor, care au culminat cu o intrevedere organizata ieri, 24 februarie 2021, intre Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros si asociatii care reprezinta interesele taranilor, micilor producatori si ale medicilor veterinari din Romania. In cadrul acesteia, a fost criticata atat procedura legislativa cat si continutul propunerii ministerului, explicandu-se pe larg potentialul impactul negativ asupra cresterii porcilor in sistem gospodaresc, o activitate traditionala extrem de raspandita in Romania.
  • Agentia Europeana a Medicamentului concluzioneaza faptul ca produsele pe baza de oxid de zinc trebuie retrase de pe piata

    Comitetul Agentiei Europene a Medicamentelor (AEM) pentru Produsele Medicinale de Uz Veterinar (CPMV) a ajuns la concluzia ca bilantul riscurilor si beneficiilor produselor medicale veterinare ce contin oxid de zinc si care sunt folosite pentru prevenirea diareei post-intarcare la purcei, este negativ, inclina catre riscuri si ca acest produs trebuie retras de pe piata.

  • Strategia de management al riscului biologic la porcine

    Scopul acestui articol este acela de a servi ca model de referinta, astfel incat persoanele implicate in industria cresterii porcilor sa inteleaga etapele care pot fi urmate pentru a inlatura riscul de transmitere a bolilor infectioase. Strategia de management al riscului biologic (MRB) este esentiala pentru toate fermele de porci, indiferent de marimea acestora sau de sistemul de crestere folosit. Riscul de transmitere a bolilor infectioase nu poate fi niciodata eliminat complet. Constientizarea completa a tuturor riscurilor este esentiala pentru limitarea riscului asociat cu bolile infectioase endemice, nou aparute sau exotice. Acest document ilustreaza cele mai bune „practici standard de operare” pentru o gama larga de sisteme de crestere a porcinelor.

  • Sacrificarea scroafelor: luam in calcul toti factorii?

    Atunci cand sunt examinate fisele de reproducerese poate observa o larga diversitate a motivelor si nivelurilor de sacrificare a scroafelor. Acest lucru se afla in fata unor similaritati ale genotipurilor, sistemelor de adapost si de nutritie. Intr-adevar sugereaza ca diferentele de comportament in ceea ce priveste sacrificarea sunt mai asociate cu oamenii din ferma decat scroafele din ferma. 

  • Variatiile de greutate la porci pot fi manageriate

    Variatiile de crestere la porci ii costa pe producatori sume semnificative datorita pierderilor crescute suferite prin sortare. Desi variatiile au fost dintotdeauna o problema, aceasteia i se ofera o atentie mult mai mare, in parte datorita problemelor aparute la utilizarea hambarelor in sistemele „totul plin, totul gol”, utilizate in ziua de astazi. 

trclama pachet promo firme 600