Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Ingrijirea vacilor pe timp de iarna

Gestionarea de pe timpul iernii trebuie sa inceapa din toamna, inainte de vremea rece. Acest lucru presupune o evaluare atenta a starii corporale la vacile gestante, cand viteii sunt intarcati si dezvoltarea unui plan pentru a oferi suficientie nutrienti pentru a le permite vacilor sa isi mentina o stare moderata spre buna inainte de urmatoarea lor fatare. 

 

James England,DVM, de la Universitatea din Idaho, spune ca vacile trebuie sa aiba o stare buna (de preferat un scor de conditie corporala de 6) pentru a putea gestiona bine vremea, fatarea si reimperecherea. ”Cu o stare adecvata la inceputul iernii si cu o intretinere generala buna, majoritatea animalelor vor trece bine iarna. Dar, fara o nutritie adecvata, orice alt lucru vom incerca sa facem este destinat esecului”, spune el. 

Producatorii deseori subestimeaza importanta nutritiei de toamna si scorul conditiei corporale. De fapt, Ron Skinner, medic veterinar si producator de material seminal, spune ca aproximativ 70% din vacile in repaus mamar din Montana care nu se imperecheaza la timp in fiecare an sunt rezultatul unei nutritii inadecvate de toamna. 

O alimentatie adecvata, echilibrata, ar putea reprezenta adaugarea unei cantitati de supliment mineral pasunii, o cantitate de fan, supliment de proteina daca iarba devine prea uscata sau fan daca iarba este epuizata sau ninsa. Daca o vaca are deficienta de proteina sau fosfor pe parcursul toamnei si a iernii, ea nu se va reimperechea la timp dupa fatare. In plus, vacile slabe nu sunt capabile sa gestioneze stresul sau vremea rea si vor pierde mai multa greutate. Si va dura mai mult timp sa castige greutate pe parcursul anotimpului rece.

Daca gestionati pasunile corespunzator – fara suprapasunare sau epuizarea ierbii – vacile care consuma eficient furaj nu vor pierde multa greutate pe parcursul pasunatului de toamna sau de iarna; ele in general castiga greutate dupa intarcarea viteilor si intra in iarna cu rezerve de grasime. 

Multi factori influenteaza programul de hranire pe timp de iarna. Acestia includ climatul si cresterea ierbii, imposibilitatea de pasunare daca zapada este pe pasune, disponibilitatea furajului pe care o permite climatul sau modelul operational (pasuni irigate vs. neirigate, varietatile de furaj etc.) si tipul de bovine. Este cel mai profitabil sa se asocieze bovinele cu sursele de hrana disponibile mai degraba decat sa se incerce hranirea vacilor cu furaje care nu sunt din mediu. 

Pentru a ajuta bovinele sa isi mentina sanatatea si conditia corporala pe parcursul iernii, vaccinarile ar trebui sa fie la zi, populatiile de paraziti sa fie evaluate si bovinele deparazitate, daca este cazul. 

”Daca paduchii sunt o problema de iarna, este bine sa se deparaziteze bovinele la sfarsitul toamnei/inceputul iernii, inainte ca numarul acestora sa creasca”, spune Jack Campbell, profesor emerit la Universitatea din Nebraska.

”Paduchii isi imbunatatesc rata reproductiva in sezonul rece, deci apar generatii mai multe intr-un timp mai scurt”. O deparazitare la inceputul iernii-  inainte ca paduchii sa afecteze randamentul vacilor – va mentine in general vacile fara paraziti pana in primavara. 

Ajustarea hranei pentru vremea rece

Cantitatea de fan sau suplimente pe care o vaca o necesita depinde de conditiile meteo, de varsta vacii si de conditia corporala, de pasunea disponibila sau de reziduurile de cultura si de stadiul reproductiv al vacii. Unele efective nu au probleme pe parcursul toamnei si a iernii, cu o pasune naturala cu o suplimentare a sarii/mineralelor, in special daca vacile nu alapteaza vitei. Dar daca zapada acopera iarba sau vremea devine destul de rece, ele ar putea necesita fan. 

In cazul vremii reci sau furtunoase, vacile necesita mai multa energie pentru a-si mentine caldura corporala. Acest lucru poate fi furnizat adecvat prin furaje, din moment ce fermentarea fibrelor din rumen produce caldura. Daca vacile nu sunt hranite cu energie suplimentara, ele vor consuma grasimea corporala pentru a se mentine calde si vor pierde in greutate. 

Pe parcursul anotimpului rece si cu vant puternic, vacilor ar trebui sa li se administreze tot fanul pe care il pot consuma, sau un supliment proteic peste iarba uscata pentru a le incuraja sa consume mai mult. Atat timp cat proteina este adecvata, vacile pot procesa/fermenta suficienta fibra pentru a furniza energie si caldura corporala. Accesul la paravanturi bune pe parcursul sezonului rece este important pentru a reduce stresul vacii datorat anotimpului rece si necesarul energetic.

”Presupunand ca vacile au suficienta energie din furaj, urmatorul cel mai important lucru este suplimentarea mineralelor, care este critica pentru digestia furajului”, spune Dick Fredrickson, medic veterinar si specialist in nutritie pentru Simplot, Grandview, ID. 

Sarea ar trebui asigurata permanent, din moment ce acesta este mineralul care lipseste cel mai mult din furaje. Unele locatii geografice sunt deficitare in cupru, seleniu sau zinc, deci este bine sa cunoasteti continutul de minerale al furajului si sa oferiti suplimente corespunzator. 

„Starea oligoelementelor la vaci afecteaza toate aspectele productiei si reproductiei, precum si bunastarea viitorilor vitei”, spune England.

Iarba cu continut redus de apa ar putea avea o cantitate redusa de proteina si de fosfor. Ca si regula generala, verdeata de pasune isi mentine valorile mai bine pe parcursul iernii decat pasunile irigate sau reziduurile de cultura. Acestora le scade valoarea nutritionala odata ce  ele sunt uscate sau congelate, iar vaca necesita in general suplimentarea hranei (fan, siloz, cereale sau suplimentarea proteinei si amestecarea mineralelor). 

Daca pasunea este epuizata sau ninsa si dvs. administrati fan, cel mai bine este sa se gestioneze vacile pe grupuri. ”Nu vreti sa epuizati fanul prin administrarea unei hrane mai de buna calitate decat un grup o necesita”, spune Shannon Williams, Lemhi County Extension, Salmon, ID. ”Vacile la inceputul si la mijlocul gestatiei nu necesita cel mai bun fan; pastrati-l pentru mai tarziu, sau administrati-l junicilor si indivizilor cu varsta de doi ani”. Bineinteles, singura cale prin care puteti cu adevarat sa stiti valoarea nutritionala a fanului este analiza de laborator, adauga Williams. 

Viteii intarcati necesita o hrana de foarte buna calitate; dupa ei urmeaza junicile gestante si indivizii de doi ani care tocmai au intarcat vitei. Acesta este un moment critic pentru acest ultim grup, din moment ce aceste femele sunt inca in crestere si gestante, iar viteii care sunt alaptati ar putea avea o reducere a conditiei corporale. Vacile mature, uscate, pot primi furaj de calitate mai slaba, fie pasune fie fan, pana la sfarsitul gestatiei. 

„Cantitatea adecvata de proteina este cruciala in ultimele 60 de zile de gestatie pentru dezvoltarea vitelului nenascut si pentru formarea colostrului”, spune Fredrickson. ”Daca diareea este o problema in efectiv, vaccinarea trebuie realizata la acest moment”, spune el. Mentinerea vacilor pe pasune pe parcursul iernii este cel mai sanatos si pentru vaci si pentru viteii din primavara urmatoare. Daca trebuie sa administrati fan, imprastiati-l pe pasunile mari si schimbati zonele de hranire zilnic, mai degraba decat sa adunati vacile in zone mici de hranire, spune Skinner. 

Alternativele ieftine

Unii producatori reduc costurile de hranire pe timp de iarna si forta de munca prin faptul ca se bazeaza mai putin pe furajul recoltat. Aceasta strategie ar putea include depozitarea pasunilor sau uscarea furajului pentru utilizarea pe timpul iernii sau pasunarea balotilor (lasarea balotilor mari pe pasuni pentru ca vacile sa consume).

„Hranirea vacilor cu furaje depozitate sau uscate cat mai mult timp posibil si apoi mentinerea hranirii cu furaj recoltat la un minimum este esentiala pentru un program ieftin de iarna si pentru operativitatea vaca-vitel profitabila”, spune Jim Gerrish, un expert al managementului intensiv de pasunare, May, ID. 

„Monitorizati indeaproape conditia corporala a vacii si utilizati strategic suplimentele pentru a extinde utilizarea pasunilor depozitate. Chiar si cu costurile relativ crescute ale adaugarii proteinei in dieta, utilizarea suplimentelor pentru a imbunatati pasunile este aproape intotdeauna o optiune ieftina comparativ cu hranirea completa pe baza de fan”, spune el. 

In cazul furajului depozitat sau a celui imprastiat pe pasune, bovinele vor pasuna prin zapada relativ mare pentru a consuma furajul, cu exceptia cazului in care zapada are o crusta groasa. Si, utilizand gardurile electrice pentru a muta vacile gradual pe teren, poate minimaliza pierderea. Gerrish spune ca aceste metode pot lungi sezonul de pasunat dar pentru a fi sigur trebuie sa monitorizati conditia corporala a vacii si trebuie sa va asigurati ca acestea au acces la apa si la pasune. 

Acelasi lucru este valabil si la balotii de pe pasune. Un numar calculat de baloti care asigura un anumit volum de fan/vaca pentru un anumit numar de zile poate fi plasat pe randuri, cu sforile indepartate inainte ca vremea umeda si rece sa faca acest aspect dificil. Gardurile electrice permit accesul vacilor, utilizand urmatorul rand ca si loc pentru inserarea ”posturilor” mai degraba decat sa le duca pe teren inghetat. 

Unii fermieri pasuneaza cu baloti si efectivul tanar, permitand indivizilor cu varsta de un an sau celor intarcati accesul in fiecare sectiune noua, vacile uscate urmand sa consume restul; ambele grupuri sunt mutate cand vacile termina sectiunea respectiva. Aceasta metoda raspandeste gunoi de grajd uniform pe teren. 

Dar, probabil cel mai important factor care afecteaza gestionarea vacilor pe timp de iarna este potrivirea bovinelor cu mediul si cu stilul dvs. de gestionare. Vacile care necesita hrana suplimentara pentru a mentine conditia corporala si pentru a ramane in efectiv in conditii ”normale” nu sunt timpul de bovine pe care vi le doriti. Daca pasunile sunt gestionate corespunzator, vacile care consuma eficient furajul nu vor pierde in greutate pe parcursul toamnei sau a iernii. 

Cel mai profitabil este sa se potriveasca bovinele cu sursele de hrana mai degraba decat sa incercati sa creati un program de hranire care sa se potriveasca vacilor care nu se vor adapta bine in mediul dvs. 

Ultima modificareJoi, 10 Octombrie 2019 16:39
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600