Logo
Imprimă această pagină

Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci

Tendinta globala catre computerizarea universala simplifica mult procesele de lucru in multe domenii si permite obtinerea unor rezultate fara precedent. Producatorii de lapte rusi nu sunt departe de standardele mondiale si unt chiar pregatiti sa ofere solutii noi si neasteptate pietii, se arata pe website-ul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Regiunea Moscova.

Un prototip de ochelari de realitate virtuala a fost testat intr-o ferma din Regiunea Moscova pentru a imbunati conditiile vacilor.

Procesul tehnologic ca instrument de productie eficient

Combinatia experientei cu tehnologia este cheia dezvoltarii durabile a industriei. Pentru a rezolva problemele presante in productia de lapte, expertii sunt tot mai implicati, ceea ce a atras colaborarea cu specialisti din domeniul tehnologiilor IT.

Cercetatorii au inceput sa acorde mai multa atentie starii emotionale a animalelor. Exemple de ferme de lapte din diferite tari arata ca, intr-o atmosfera calma, cantitatea si calitatea laptelui creste semnificativ. Fermierii din SUA si nu numai au inceput sa monteze perii rotative in ferme, de care vacile se scarpina si se maseaza. In Europa se utilizeaza sisteme robotizate pentru a asigura circulatia libera a animalelor in ferme. In unele ferme din Rusia, fermierii au instalat echipamente audio pentru a difuza muzica clasica, al carei efect relaxant este si un beneficiu pentru productia de lapte.
Angajatii uneia din cele mai mari ferme din Regiunea Moscova, impreuna cu specialisti IT au decis sa efectueze un experiment, dupa ce au studiat efectul realitatii virtuale si au dezvoltat un prototip de ochelari VR pentru vaci.

Studiile externe confirma importanta bunastarii la vacile de lapte

Conform unei analize a bunastarii vacilor de lapte a angajatilor de la Universitatea Wageningen din Olanda, conditiile de mediu au un impact semnificativ asupra sanatatii vacilor si, in consecinta a calitatii si cantitatii de lapte produs. Aceste constatari sunt confirmate si de cercetatorii de la Colegiul Rural din Scotia. Pe baza interviurilor realizate cu fermierii care folosesc diverse sisteme pentru imbunatatirea bunastarii animalelor, a fost formulata o relatie intre experienta pozitiva, inclusiv cea emotionala a vacilor si efectul pozitiv asupra productiei de lapte.

realitate virtuala vaci lapte

Procesele trebuie sa tina cont nu numai de forma, ci si de continut

Dezvoltatorii studioului de realitate virtuala, in cooperare cu medicii veterinari si consultantii din productie, au adaptat ochelarii VR umani tinand cont de caracteristicile structurale ale capului vacii. Pe baza a numeroase studii asupra vederii bovinelor, care au aratat perceptia vacilor asupra nuantelor rosii din spectru si a tonurilor de verde si albastru mai pale, arhitectii realitatii virtuale au creat, un program unic pentru simularea unui camp de vara.
Imbunatatirile tehnologice ar trebui sa afecteze industria, in ansmablu. In timpul primului test, expertii au inregistrat o scadere a anxietatii si o crestere a starii emotionale de spirit a efectivului. Impactul ochelarilor VR asupra productiei de lapte va fi studiat intr-o cercetare separata.
Milknews a făcut teste experimentale la ferma RusMoloko din cartierul urban Ramensky.

Sursa: Ministry of Agriculture and Food Moscow

 

Ultima modificareJoi, 28 Noiembrie 2019 09:46
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
logo euroveterinarian
2009 - 2018 © Revista Veterinarul FERMA & Asociatia Euroveterinarian
Toate drepturile rezervate. Copierea, distribuirea, transmiterea si folosirea neautorizata a materialelor de pe acest website sunt strict interzise fara acordul scris al Asociatiei Euroveterinarian. Responsabilitatea privind continutul materialelor revine autorilor. Toate materialele de pe acest website sunt protejate de Legea privind drepturile de autor.