Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Legatura dintre cresterea intensiva a bovinelor si tuberculoza 

Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 


Dr. Fiona Mathews, profesor in cadrul Mammalian Biologie, care a condus studiul, am aratat: „Tuberculoza este absolut devastatoare pentru agricultura si este esential sa se gaseasca solutii viabile. In zonele cu risc crescut, fermele sunt afectate continuu de aceasta boala ceea ce are consecinte devastatoare. 

O productie mai mica este un beneficiu pentru sanatatea animalului, asigurandu-se astfel o strategie pe termen lung pentru zonele cu risc crescut”.

In ultimele decenii s-au produs schimbari radicale in practicile agricole. Jumatate din fermierii britanici, producatori de lactate au iesit din afaceri incepand din 2002. Cei care au ramas au efective mai mari si o mai mare productivitate: dimensiunea medie a crescut de la 75 de septel animale in 1996 la 133, 2014 (o crestere de 77%), iar randamentul anual a crescut de la 5,775 per vaca in 1995 la 7,535 l per vaca in anul 2013 (o crestere de 27%). 

Echipa de cercetatori a constatat ca fermele cu efective de vite de 150 de capete  sau mai multe au cu 50% mai multe sanse de a avea un focar tuberculoza decat cele cu efective de 50 sau mai putine animale. Modele de productie a culturilor cat si de hranire au fost, de asemenea, importante in corelatie cu riscurile asociate in crestere cu practicile legate de sistemele mai mari de productivitate. Pentru fiecare 10 de hectare de porumb - un aliment preferat de bursuci care joaca un rol in transmiterea bolii - incidenta tuberculozei bovina a crescut cu 20%. Hranirea cu nutret insilozat a fost legata cu o dublare a riscului atat in fermele de bovine de carne cat si in cele de lapte. Caracteristicile peisajului, cum ar fi prezenta padurilor de foioase, mlastinilor si a gardurilor vii au fost, de asemenea, importante. De exemplu, la fermele cu 50 km delimitare fata de camp, fiecare  kilometru de gard viu a fost legat de o reducere de 37% a riscului de imbolnavire. Acest aspect acum este diminuat, deoarece exista o contaminare a pasunilor cu materiile fecale ale bursucilor dar si cu urina a zonele bogate in garduri vii. Mlastinilor le-a fost asociat un risc crescut, posibil ca un efect secundar al infectiei cu fascioloza hepatica – o boala legata de mediile umede si care interfereaza cu diagnosticul de tuberculozei la bovine. 


Dr. Mathews a aratat: „Pentru a combate tuberculoza, trebuie sa ne asiguram ca abordarea noastra este solida si bazata pe dovezi. Acesta este primul studiu pe scara larga pentru a lega o serie de caracteristici de habitat, de mediu si practicile agricole cu tuberculoza .Toate efectele pe care le-am gasit sunt asociate, astfel incat schimbarea mai multor dintre aceste aspecte legate de sistemul de agricultura ar putea face o mare diferenta.  
Fermierii sunt deja constienti de faptul ca biosecuritatea din cadrul fermei poate ajuta la reducerea riscului de tuberculoza la bovine. S-a demonstrat acum ca managementul de mediu sustinut este de asemenea important. Afland mai multe despre aceste legaturi, noi speram ca putem contribui la eradicarea acestei boli teribile". 

Lucrarea „Environmental Risk Factors Association with Bovine Tuberculosis in Cattle high Risk Areas”, publicata in journal Biological Letters today. 

Ultima modificareVineri, 24 Mai 2019 10:37
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600