Log in
 1. Despre BOVINE:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Limfosarcomul bovin

Doar putine vaci arata semnele clinice ale bolii. Doar aproximativ 5% din bovinele infectate cu VLB vor prezenta semne clinice dar productia este semnificativ afectata de aceasta boala majora.

 

Sunt forme multiple ale limfomului/limfosarcomului bovin (diferite denumiri, aceeasi boala). Formele sunt clasificate in functie de varsta la care se declanseaza, localizarea tumorilor si frecventa aparitiei intr-un efectiv.

Sunt trei forme sporadice care nu sunt considerate a fi asociate cu virusul leucemiei bovine (VLB), desi acest virus ocazional poate fi detectat in leziuni. Acestea includ:

 • Forma juvenila care afecteaza limfonodurile.
 • Forma timica afecteaza timusul bovinelor tinere (6 luni pana la 3 ani).
 • Forma cutanata afecteaza cel mai des bovinele cu varste cuprinse intre 18 luni si 3 ani.

O alta forma a bolii – leucoza enzootica bovina. Cauzata de VLB la bovinele de cel putin 3 ani, cu o aparitie generala la varste cuprinse intre 4 si 8 ani, semnele clinice sunt absente la majoritatea vacilor afectate de acest virus. Daca este verificat, aproximativ 30% dintre acestea vor prezenta limfocitoza persistenta (numar crescut de celule albe in sange). Doar aproximativ 5% din bovinele infectate cu VLB vor prezenta semne clinice asociate cu sistemele de organe precum pielea, viscerele (asociate cu organele abdominale, in particular cu abomasum-ul), inima sau maduva spinarii.

Putem detecta infectia printr-un titru sanguin, desi exista un oarecare decalaj intre infectare si rezultatele pozitive. Un studiu de la sfarsitul anilor 1990 a estimat ca aproximativ 10% din bovinele pentru carne sunt infectate de acest virus, raspandit aproximativ in 38% dintre efective. Este de asemenea disponibil un test care detecteaza direct materialul genetic viral in locul raspunsului imun la acest virus. 

Activitatile cu risc crescut pentru raspandirea bolii includ decornarea, crotalierea, tatuarea, vaccinurile injectabile si palpatia transrectala. Aceste practici pot raspandi cantitati mici de sange intre bovine, 1 microlitru (a mia parte a cc) fiind capabil sa raspandeasca boala prin intermediul celulelor albe contaminate. În unele efective (in special cele de lapte), este folosit un nou manson pentru fiecare vaca in timpul verificarii gestatiei si un ac nou ar putea fi utilizat pentru fiecare vaca, in special la cele cu voaloare reproductiva crescuta. Mustele de cai sunt de asemenea suspectate de raspandirea bolii.

Virusul poate fi transferat de asemenea si la nivelul uterului. Transmiterea prin reproducere este posibila, dar procesul de pregatire pentru depozitare a lichidului seminal care este utilizat la inseminarea artificiala pare sa aiba un efect de protectie.

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600