Log in
  1. Despre Suine:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre SUINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la suine

Virus modificat care da rezultate ca vaccin la porcine in cazul pestei porcine africane

Oamenii de stiinta aflati in subordinea Guvernului Regatului Unit au facut o descoperire genetica despre care sustin ca reprezinta un pas inainte in lupta impotriva unei boli grave si adesea fatala a porcinelor.

Cele mai frecvente urgente la suine

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea suine

Ce fel de ferma de porci imi fac?

Ce fel de ferma de porci imi fac?

De aici lucrurile vor lua o cu totul alta dimensiune. Daca ati dapasit cu bine stadiul anterior si aveti idee...

next
prev

 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor

Ca urmare a opozitiei ferme argumentate de asociatii de mici producatori si medici veterinari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei. In ultimele saptamani au avut loc dezbateri intense pe tema cresterii porcilor, care au culminat cu o intrevedere organizata ieri, 24 februarie 2021, intre Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros si asociatii care reprezinta interesele taranilor, micilor producatori si ale medicilor veterinari din Romania. In cadrul acesteia, a fost criticata atat procedura legislativa cat si continutul propunerii ministerului, explicandu-se pe larg potentialul impactul negativ asupra cresterii porcilor in sistem gospodaresc, o activitate traditionala extrem de raspandita in Romania.

 Initiativa ministerului a fost lansata in dezbatere publica in 29 ianuarie, prin proiectul de ordin nr. 24 / 2021, ulterior acesta suferind modificari printr-o noua versiune publicata in 17 februarie. In esenta, aceasta propunere intentiona sa continuie politica de marginalizare a cresterii porcilor la scara mica, prin limitarea la un efectiv de maximum 5 capete de porci la ingrasat in exploatatiile non-comerciale, excluzand reproductia in sistem gospodaresc. Totodata ministerul intentiona liberalizarea fara limite a exploatatiilor comerciale.

Limitarea la maximum 5 capete de porci la ingrasat in gospodariile taranesti, pentru consum propriu, continua sa ramana o mare preocupare pentru taranii din Romania, datorita Ordinului 538 / 2019 care se afla in acest moment in vigoare. Este nevoie de organizarea de noi consultari, impreuna cu ministerul si agentiile specializate, pentru a adapta politicile publice la realiatea rurala a Romaniei si la criza Covid-19 care a agravat saracia rurala si a aratat importanta economiei locale si a unui sistem alimentar local, diversificat, sanatos si nutritiv, in care taranii si micii producatori joaca un rol central.
„Ministrul Agriculturii a dat dovada de intelepciune, ascultand argumentele noastre si renuntand la Proiectul de Ordin. Munca noastra nu se opreste aici. In etapele urmatoare avem nevoie ca Ministerul sa fie alaturi de tarani si sa sustina agricultura familiala la scara mica, din care cresterea porcului in sistem traditional nu poate lipsi”, declara Ramona Duminicioiu, membra a comitetului de coordonare al Asociatiei Eco Ruralis.
 
“Proiectul de Ordin precum si Ordinul 538/2019 nu au temei legal pentru emitere si ca atare solicitam abrogarea. Chiar daca sunt probleme cu bugetul, solicitam analizarea posibilitatii acordarii de sprijin financiar pentru fiecare purcel vandut si pentru fiecare porc sacrificat in abatoare de capacitate mica, cu respectarea regulilor sanitar-veterinare adecvate pentru exploatatiile non-profesionale. Este necesar ca factorii implicati sa coopereze, sa fie elaborate reguli clare, acceptate si aplicate de catre toti, astfel incat sa se realizeze progrese in combaterea pestei porcine africane.”, afirma Dr. Andronie Viorel, presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.
 
“Suntem convinsi de importanta fermelor mici si mijlocii in care se cresc porci Mangalita si Bazna precum si alte rase autohtone. Avem nevoie de sustinere pentru a putea continua sa realizam produse traditionale de mare calitate, tot mai solicitate de catre consumatori.” continua Ioan Tataran – presedinte al Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Carne si Ecologice din Maramures.
“A venit vremea ca cei mici, taranii sa fim reprezentati in fata autoritatilor. Va fi mult de munca dar nu e imposibil. Impreuna vom reusi.”, sustine Cristian Lungu – presedinte al Asociatiei Fermierilor Utilizatori de Automate De Lapte Crud din Romania.
Comunicat de presa transmis de:
Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale din Carne si Ecologice din Maramures
Asociatia Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din Romania
---------
NOTE:
1. Proiectul de ordin:
• Proiectul de Ordin nr. 24 / 2021 pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei publicat in 29 ianuarie: https://drive.google.com/.../1kqJ_XeUs3R6d9SgJ7g.../view...
• Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatatii de suine pe teritoriul Romaniei publicat in 17 februarie: https://drive.google.com/.../1_IwHURaz6mm3XFHodG2.../view...
2. Comentariile punctuale transmise de asociatii pe parcursul procesului de consultari publice:
• Comentariile Asociatiei Eco Ruralis din 9 februarie: https://drive.google.com/.../16-7-l9eAquwq1BeVj.../view...
• Comentariile Colegiului Medicilor Veterinari din Romania din 9 februarie: https://drive.google.com/.../1nfXEB.../view...
Ultima modificareJoi, 25 Februarie 2021 15:37
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600