Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Noi descoperiri privind cauzele avortului la rumegatoare

Cercetatorii descriu modul prin care bacteriile periculoase ce ameninta sanatatea rumegatoarelor au devenit atat de infectioase. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat Iowa a identificat mutatiile specifice care au dus la instalarea virulentei unei bacterii foarte agresive ce ameninta rumegatoarele precum bovinele si ovinele. ”Descoperirea poate deschide drumul pentru noi optiuni de tratament si posibil chiar pentru un vaccin care sa ajute producatorii de bovine si ovine sa elimine aceste bacterii”, sustine Qijing Zhang, decan asociat pentru cercetare si studii postuniversitare la Facultatea de Medicina Veterinara ISU si profesor de microbiologie veterinara si medicina preventiva.

Bacteria numita Campylobacter jejuni poate provoca avort la oile si vacile gestante. Aceasta poate provoca si intoxicatii alimentare la oamenii care consuma lapte crud nepasteurizat provenit de la animalele afectate.

Zhang sustine ca aproape toate cazurile de avorturi ovine din SUA, care au avut loc in ultimii 13 ani si care au fost provocate de bacterii, au fost determinate de o anumita tulpina bacteriana care a fost capabila sa penetreze sistemul digestiv al animalului si sa patrunda in circulatia acestuia si ulterior in placenta femelelor gestante. Alte tulpini bacteriene nu au manifestat boala, astfel ca echipa doctorului Zhang a decis sa stabileasca prin ce anume difera aceasta tulpina de restul bacteriilor patogene.

Pentru a realiza acest lucru, echipa a purificat genomul tulpinei virulente si a inoculat ADN-ul acesteia intr-o cultura de bacterii lipsite de virulenta, pentru ca acestea sa capteze ADN-ul respectiv si sa devina capabile sa provoace boala. Utilizand o tehnologie de secventiere de ultima generatie, echipa de cercetatori a putut izola mutatiile genetice unice responsabile pentru virulenta bacteriilor.

„Este ca si cum ai oferi unei armate o arma specializata nemaivazuta si ai astepta sa vezi daca armata respectiva devine mai puternica”, sustine dr. Zhang. „In acest caz, arma este reprezentata de mutatia care ofera mai multa virulenta bacteriei”.

Echipa dr. Zhang a inclus cercetatori de la Universitatea ISU si anume pe Zuowei Wu, Orhan Sahin, Michael Yaeger, Paul Plummer, Zhangqi Shen si pe Lei Dai, precum si colaboratori din Singapore. Acestia si-au publicat rezultatele studiului in publicatia „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Ceea ce face acest studiu chiar mai important este faptul ca tulpina virulenta este rezistenta la tetraciclina, unicul medicament aprobat pentru tratamentul avortului la oi. Zhang a sustinut ca identificarea caracteristicilor care fac aceasta tulpina atat de periculoasa va pregati terenul pentru noi descoperiri in ceea ce priveste controlul bolii, inclusiv pentru potentialul de a crea un vaccin protector.

„In fiecare primavara, inainte de sezonul fatarilor, vedem un val de avorturi ovine cauzate de aceasta bacterie”, spune Zhang. „Speranta noastra consta in descoperirea unui mijloc de a stopa acest fenomen, iar prin acest lucru vom contribui la imbunatatirea calitatii alimentelor”.

Ultima modificareMiercuri, 27 Februarie 2019 15:09
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600