Log in
 1. Despre BOVINE:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Planificarea alimentatiei pentru vaci si oi - partea a doua

Potrivirea cantitatii si a calitatii furajelor „de casa” si a hranei achizitionate cu cerintele de productie ale animalelor este esentiala pentru functionarea unei afaceri de productie. Potrivirea echilibrului corect este cruciala pentru generarea unui sistem eficient care are un impact daunator minim asupra mediului in timp ce optimizeaza randamentul animalelor. 

Grasimile sunt compuse din diferiti acizi grasi si actioneaza ca surse importante si depozite de energie. Desi rumegatoarele pot forma multi dintre acestia, exista acizi grasi care trebuie furnizati prin dieta. 

Ei formeaza parti importante ale peretilor celulari si sunt implicati in transferul de energie. Grasimile cresc densitatea energetica a ratiei, deoarece ei au un continut ME mult mai mare decat carbohidratii. Totusi, includerea lor nu ar trebui sa depaseasca 5-6%, intrucat la niveluri mai mari ei captusesc microbii ruminali, ceea ce reduce capacitatea de fermentare si eficienta. 

Mineralele

Mineralele majore, precum calciul (Ca), fosforul (P), potasiul (K), magneziu (Mg), sodiu (Na) si sulful (S) sunt utilizate de animale pentru multe functii fiziologice care contribuie la productie. 

Mineralele minore, precum cuprul (Cu), cobaltul (Co), seleniul (Se) si zincul (Zn) nu sunt mai putin importante decat cele majore, ele fiind necesare doar in cantitati mai mici. Totusi, ele sunt esentiale pentru cresterea, intretinerea si sanatatea animalului. 

Apa

Apa este esentiala pentru transportul nutrientilor in jurul corpului, fermentarea ruminala si pentru digestie, pentru controlul temperaturii corporale si ca si componenta majora a laptelui. Productia de 45 de litri de lapte a unei vaci de lapte necesita aproximativ 120 de litri de apa pe zi. Este esential ca o cantitate adecvata de apa buna, curata sa fie disponibila pentru intreg efectivul. Ce cantitate este necesara pentru animale? Nutrientii cheie care afecteaza randamentul vacilor de lapte, a celor de carne si a oilor sunt energia si proteina. Acest articol se concentreaza pe oferirea indicatiilor cu privire la acesti nutrienti pentru a sprijini un plan de nutritie general in ferma mai degraba decat pentru a schita ratiile individuale.

Alti nutrienti nu sunt la fel de importanti pentru rezolva distanta dintre ce poate fi furnizat de iarba si furajul „de casa” si cele care sunt achizitionate. Animalele necesita energie si proteina pentru:

 • A-si mentine procesele de supravietuire, inclusiv gestatia
 • A produce laptele si carnea – pentru vacile de lapte

 

Tabelul 1: Instructiuni pentru ratia zilnica de energie pentru intretinere

Energia zilnica necesara pentru productia de lapte este de 5.3 MJ ME/litru de lapte. O vaca de 650 de kg care produce 7500 de litri intr-o lactatie va necesita (80x365) + (5.3 x 7500) = 68950 MJ ME intr-un curs de productie de un an. 

Aceeasi vaca va necesita aproximativ 650 kg de CP intr-un an plus sau minus 120 kg CP pentru fiecare 1000 litri care variaza de la 7500. 

tabelul 1

Pentru animalele aflate in crestere

Instructiunile pentru intretinerea animalelor de carne aflate in crestere. Permiteti o cantitate de 11 MJ ME pe zi pentru intretinere pentru fiecare 100 kg greutate vie, plus 47 MJ ME/zi pentru fiecare kg greutate vie luat in plus. Fiecare kg. de greutate vie castigat va necesita de asemenea aproximativ 450 g de CP. 

tabelul 2

Pentru oile cu miei

Cerintele nutritionale ale oile se schimba pe parcursul ciclului anual de productie, crescand semnificativ pe parcursul ultimelor sase saptamani de gestatie si fiind la pragul maxim pe in ultimele sase-opt saptamani de lactatie

tabelul 3

tabelul 4

Masurati

 • Revizuiti cantitatea de energie pe care sistemul o necesita prin utilizarea cifrelor exprimate pentru a calcula energia aproximativa necesara pentru toate animalele pe parcursul unui an.
 • Revizuiti cantitatea de energie si de proteina produsa in ferma pentru iarba pasunata, siloz si furaj de cereale.

tabelul 5

Eficienta hranirii

Beneficiile pentru fermieri si pentru mediu:

 • Eficienta unui sistem poate fi masurata prin cantitatea de hrana necesara pentru a produce o anumita cantitate de carne sau lapte. 
 • Devine din ce in ce mai importanta in momentul in care profitul scade. Pentru productia de carne, in general in jur de 5.5-6.5 kg SU de hrana este utilizata pentru a produce un kg de carne. 
 • In sistemele de finisare si acolo unde animalele de lapte sunt crescute pentru carne, aceste valori pot fi mari, chiar si de 8-12 kg SU hrana per kilogram de carne. 
 • Cu cat este numarul mai mic, cu atat sistemul este mai eficient. Pentru productia de lapte, eficienta conversiei hranei este de obicei exprimata ca si lapte produs per kg SU hrana. 
 • De obicei cifrele sunt intre 0.8 si 1.8 kg lapte per kg SU hrana administrata. Cu cat este mai mare numarul, cu atat eficienta sistemului este mai mare. 
Ultima modificareJoi, 29 August 2019 17:39
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600